Alimentatia si procesul de reintinerire a pielii

Este de-a dreptul naiv sa crezi ca schimbarea obiceiurilor alimentare va indeparta toate ridurile sau va opri procesul de imbatranire a pielii. Dar, este tot la fel de naiv sa crezi ca poti sa mananci absolut orice, fara ca aceste alimente sa-ti efecteze intr-o oarecare masura sanatatea pielii. Modul tau de a te alimenta afecteaza fiecare organ din corpul tau, iar pielea nu face exceptie.

S-ar putea sa ai senzatia ca daca iti hidratezi pielea cu o crema scumpa si plina de ingrediente cu nume stiintifice este suficient pentru a o mentine proaspata si ferma. Ei bine, nu este deloc adevarat. Cu toate ca o crema poate sa asigure un numar de substante importante pentru piele, niciodata nu va fi suficienta aceasta hidratare de suprafata.


Avantajele unei hidratari din interiorul organismului


  • Fiecare celula din organismul tau are nevoie de un numar semnificativ de nutrienti. Cativa dintre acestia precum vitaminele, mineralele si unii aminoacizi trebuie sa-i obtii din alimentele pe care le consumi zilnic. Unii nutrienti sunt produsi de catre organism pentru ca acesta sa-si poata asigura sanatatea si hidratarea corespunzatoare. In concluzie, absolut nici o crema nu poate inlocui aceste substante nutritive;

  • Aplicarea unei creme la suprafata nu constituie si o asigurare ca aceasta crema va patrunde in celulele pielii.
    Se prea poate ca aceasta sa ramana la suprafata pana la urmatorul dus. Patrunderea acestor substante nutritive in celulele pielii depinde de structura si sanatatea pielii, concentratia ingredientelor, modul de preparare a cremei si multi alti factori. Asta nu inseamna ca toate aceste preparate sunt inutile, doar ca au o actiune limitata si nu pot fi intotdeauna de incredere. In momentul in care nutrientii sunt absorbiti in sange, cu siguranta ca vor fi transportati si in celulele pielii;

  • Alimentatia are cu siguranta un efect asupra mecanismelor de imbatranire a pielii. Inhibarea acestor mecanisme incetineste intregul proces de imbatranire;

  • Nutrientii si alimentele care au un efect benefic asupra pielii actioneaza si asupra intregului organism, asigurandu-i sanatatea.


Limitele hidratarii din interiorul organismului

  • Imbatranirea pielii este rezultatul unei combinatii intre mecanismele de imbatranire innascute in fiziologia umana si factorii mediului inconjurator (soare, vant si poluare).
    O alimentatie echilibrata poate ajuta intr-o oarecare proportie la incetinirea procesului de imbatranire, insa nu protejeaza pielea impotriva factorilor din mediul inconjurator;

  • Este imposibil a obtine o cantitate mai mare de nutrienti prin intermediul unor ingrediente administrate pe cale orala si cu o concentratie mai mare decat limita normala. Unele tratamente pentru piele, in special acelea care urmaresc efecte rapide, se bazeaza pe o concentratie ridicata de ingrediente active in interiorul pielii. In cele mai multe cazuri, o hidratare eficienta din interior poate fi obtinuta doar printr-o administrare corespunzatoare sau prin tehnici medicale speciale. De exemplu, tratamentele actuale, pe baza de vitamina C sunt eficiente doar in concentratie de 10% sau mai mult. Insa, aceasta concentratie nu poate fi obtinuta doar ingurgitand suplimente de vitamina C, deoarece acestea sunt usor eliminate prin intermediul rinichilor.
    De retinut: dozele prea mari de vitamina C pot cauza reactii adverse;

  • Unele substante benefice pentru organsim sunt sigure prin aplicare la suprafata pielii, dar nesigure prin administrarea lor pe cale orala;

  • Unele substante precum peptidele si factorii de crestere sunt blocate de catre enzimele digestive, devenind inactive;

  • Unii nutrienti administrati pe cale orala intampina probleme de absorbtie a lor. Acest lucru se intampla in cazul persoanelor cu tulburari digestive (hipoaciditate) sau cand nutrientii provin din suplimente sintetice.


Alimentatie echilibrata pentru sanatatea pielii

O dieta echilibrata este extrem de importanta pentru sanatatea pielii. Nu va produce o reintinerire spectaculoasa, dar in lipsa ei cu siguranta ca pielea se va confrunta mai devreme cu semnele imbatranirii. Deficientele de vitamina A, complexul B si acizi grasi esentiali cauzeaza dermatita si alte afectiuni ale pielii.


In majoritatea cazurilor se intalnesc deficiente minore de asemenea nutrienti, insa acestea nu cauzeaza afectiuni, dar reduc intr-o oarecare masura capacitatea pielii de a se vindeca si a se regenera. De asemenea, unele tratamente esueaza tocmai din cauza lipsei unuia sau altuia dintre nutrientii esentiali. De retinut: unii nutrienti administrati in doze mai mari decat cerintele normale ale organsimului (totusi in limitele sigure) pot imbunatati aspectul pielii.