Conform unui studiu, 80% dintre persoane se nasc cu deviaţie de sept. Pe lângă aspectul fizic, trebuie să te îngrijoreze problemele respiratorii care pot să apară din această cauza. Află cum poţi să te fereşti de ele!
Când septul nazal este deplasat într-o parte, rezultând un pasaj nazal mai mic decât celălalt se creează disconfort şi probleme de respiraţie. Ca să eviţi apariţia lor, specialiştii recomandă cea mai comună operaţie, şi anume rinoplastia.
Rinoplastia, soluţia pentru problemele respiratorii
Problemele respiratorii sunt deranjante şi pot provoca infecţii ale sinusurilor, obstrucţia uneia sau a ambelor nări, sângerări nazale, respiraţie zgomotoasă în timpul nopţii. Aceste incoveniente pot fi rezolvate cu ajutorul intervenţiei de rinoplastie.
Avantajele rinoplastiei
- corectează aspectul nasului;
- te scăpa de problemele respiratorii;
- corectează un defect nazal din naştere
"Rinoplastia corectează aspectul disproporţionat al nasului prin modificarea mărimii sau formei, a deschiderii nărilor sau a unghiului dintre nas şi buza superioară. În plus, tot atunci se poate corecta un defect nazal din naştere sau problemele respiratorii cronice” a explicat dr.
Septo-rinoplastia, corectează nasul şi septul
Cea mai comună operaţie efectuată pentru eliminarea problemelor respiratorii este septo-rinoplastia, o intervenţie de corecţie a nasului şi a septului care intervine asupra problemelor respiratorii determinate de deviaţii ale septului (obstrucţionarea nazală). Pe lângă rolul estetic de îmbunătăţire a aspectului nasului, septo-rinoplastia înlătura şi orice obstacole ce blochează căile respiratorii nazale.
Ce se întâmplă în timpul operaţiei?
Potrivit dr. Călin Doboş există două modalităţi de efectuare a operaţiei de rinoplastie: rinoplastia deschisă şi rinoplastia închisă. "În rinoplastia deschisă, se fac mici incizii înăuntrul fiecărei nări, pe care le uneşte la nivelul columelei. Aceste incizii permit să se ridice pielea de pe oasele şi cartilajele nasului. Prin aceasta, se poate examina clar structura nasului şi pot face ajustări precise asupra formei şi structurii sale, în special asupra vârfului de nas. În rinoplastia închisă, se fac mici incizii înăuntrul fiecărei nări, fără a le uni la nivelul columelei, pielea nefiind ridicată de pe structura nasului. Acest gen de intervenţie limitează accesul la vârful de nas şi deci la modificarile de aici”, a explicat dr. Dobos.
Cât durează recuperarea?
Potrivit specialistului, operaţia durează între 2-3 ore şi se desfăşoară sub anestezie generală, iar recuperarea se face treptat. După operaţie faţa va fi umflată şi apare o senzaţie dureroasă în zona nasului, însă în 2-3 zile umflăturile se ameliorează, iar în 10-14 zile poţi reveni la activităţile obişnuite.