De ce se lasă sânii? Trebuie sau nu să port sutien? Dacă fac sport am sânii mai fermi? Ce trebuie să fac pentru a preveni lăsarea sânilor? Află răspunsurile de la chirurgul estetician Călin Doboş.
Pielea şi implicit sânii care sunt susţinuţi de piele se lasă din cauza gravitaţiei. În timp pielea cedează, în unele cazuri mai devreme în altele mai târziu. Toate aceste aspecte sunt condiţionate de calitatea pielii (unele femei au o piele mai rezistentă decât altele), de informaţia genetică, de mărimea sânilor (cu cât sunt mai grei cu atât mai repede sunt atraşi de gravitate şi se lasă mai uşor), de sarcină, creşterea în greutate sau mărirea lor cu implant/injectare de grăsime, care datorită creşterii în volum provoacă acelaşi rezultat, lăsarea sânilor.
Este un mit fals ideea că sânii sunt susţinuţi de ligamente
„Este un mit fals ideea că sânii sunt susţinuţi de ligamente şi că lăsarea lor nu este condiţionată de calitatea pielii. De fapt aceste ligamente sunt mult prea slabe, am putea spune rudimentare - adică nu au valoare de susţinere. Totodată lăsarea pielii nu poate fi influenţată de creme, sport sau tratamente cosmetice”, a explicat chirurgul estetician Călin Doboş.
Purtarea sutienului favorizează lăsarea sânilor. FALS
„Multe românce nu poartă sutien pentru că există mitul că dacă porţi sutien pielea care susţine sânii se slăbeşte. Nimic mai fals decât asta. Sutienul trebuie purtat pentru că susţine, adică este antigravitaţional”, a adăugat Călin Doboş.
Chiar şi în timpul nopţii este indicată o formă de contenţie a sânilor, desigur, una mai lejeră. În timpul zilei atunci când stăm în picioare, sânii tind să se lase spre buric, iar noaptea spre laterale. Sutienul în cazul femeilor cu sâni voluminoşi ar trebui să fie sfânt şi purtat la plimbare, în casă, la shopping şi chiar şi la sala de sport. Nici cele cu sânii mai mici nu sunt scutite de purtarea sutienului, însă respectarea „regulilor” nu este chiar atât de strictă. Însă, o sarcină poate să-i compromită şi pe aceştia, atunci când se măresc mult şi într-un timp relativ scurt. Evident că şi atunci când sânii au fost măriţi prin metode chirurgicale este nevoie de o susţinere cât mai completă şi corectă a acestora.
Siliconul ridică sânii lăsaţi. FALS
„Un alt mit fals este acela că siliconul ridică sânii lăsaţi. Vă pot spune că acest lucru nu se întâmplă NICIODATĂ! Dacă discutăm despre un sân mic sau foarte mic, se schimbă situaţia în felul următor: prin umplerea pielii din jurul sânului acesta capătă un aspect plăcut şi uniform, dar privit cu atenţie se poate observa că şi acesta este uşor lăsat. Odată ruptă fibra de rezistenţă a pielii, aceasta nu se mai reface cu nimic în lume, încă, şi drept urmare necesită o excizie a excesului de piele care atârnă sub areolă – adică cicatrici”, a explicat chirurgul estetician.
Cum putem preveni lăsarea sânilor
1. Pentru a preveni lăsarea sânilor, trebui mai înainte de toate să purtăm sutien aproape tot timpul, deoarece gravitaţia este permanentă şi trebuie să o combatem cât mai mult posibil. Nu sunt recomandate sutienele cu sârmă pentru că strivesc sânul, fiind recomandate cele fără, dar şi acestea atunci când sunt purtate trebuie să susţină cât mai bine sânii.
2. O altă modalitate de prevenire este menţinerea unei greutăţi corporale constante de-a lungul vieţii şi luarea în greutate în mod echilibrat în sarcinii, bineînţeles sub îndrumarea medicului.
3. Evitarea expunerii la soare sau la razele UV este una dintre cele mai indicate modalităţi de menţinere a tonusului pielii. Aşa cum bine ştim, sânii sunt anexe ale pielii, deci o dată expuşi la soare în exces se vor usca, „cu alte cuvinte se atrofiază, se subţiază şi încep să atârne” şi să nu uităm că expunerea pielii la soare şi UV creşte riscul apariţiei cancerului.
„Îmbătrânirea sânilor şi a pielii din cauza soarelui nu este progresivă, ci bruscă. Ani de zile poate arăta bine şi brusc, uneori după sarcină, alteori după slăbire, alteori din senin, sânii (pielea) arată din ce în ce mai rău şi atunci e prea târziu. Foarte multe femei din România merg la solar, de exemplu, şi nu conştientizează faptul că mai târziu acest lucru poate avea repercusiuni grave. Toate aceste lucruri explică faptul de ce suntem pe primul loc în Europa la cancerul de sân.”, explică Călin Doboş.
Cum influenţează sportul decolteul?
Sportul nu ajută la ridicarea sau "tonifirea" sânului. Este falsă concepţia cum că sânul este legat de muşchi, defapt sânul este o anexă a pielii, acesta alunecă deasupra muşchiului şi asta se poate simţi ori de câte ori sânul este palpat.
Sportul în schimb creşte tonusul muşchilor, vascularizaţia şi oxigenarea organelor, dar nu creşte tonusul pielii. Sportul şi alimentaţia corespunzătoare duc la dispariţia grăsimii subcutanate şi astfel pielea vine în raport direct cu muşchiul şi creează senzaţia de piele tare. „Ideea că pielea s-a tonifiat este o iluzie, o găselniţa comercială. Sportul este bun pentru a modela forma trupului şi în primul rând este SĂNĂTOS”, a conchis chirurgul estetician Călin Doboş.
Comentarii (3)
Da, sutienul conteaza! Si eu m-am operat la dr.Stanculescu, este foarte de treaba intr-adevar :D :P
Sutienul este foarte important si e cel mai bun "Sprijin" pt sani! M-am operat la bust si aveam impresia ca nu o sa mai fie nevoie sa port sutien dar am citit in mai multe parti ca nu e ok daca umbli fara! Doctora mea,Silvia Stanculescu m-a sprijinit pe tot parcursul perioadei in care m-am operat si a fost sooper de treaba! :) Un medic de incredere,te duce departe!
ce e mai frumos decat sa vezi o o pereche de țâțe libere pe sub o bluzita, maiou sau tricou......:>
Posteaza comentariu