Din misterele parfumului

Sunt emanatiile mirositoare care urca pana la noi si care, uneori, ne fac sa tremuram. Din moment ce puterea lor de seductie e atat de mare, sa vedem care sunt misterele lor, cu ajutorul Cristinei Turnagiu, jurnalist si consultant de imagine.

Exista 7 mari familii care cuprind parfumuri feminine si masculine.

Hesperide: Sunt apele tonice si cele care improspateaza, alaturi de apele de colonie. Barbatii si femeile le apreciaza.

Florale: Familia cea mai importanta printre parfumurile feminine. Tema principala e o floare sau un buchet floral.

Lemnoase: Aceasta familie regrupeaza, mai ales, mirosurile masculine (lemn de cedru, de santal).

Orientale/cu extracte de ambra: Aceste parfumuri au arome vanilate. Multe parfumuri ametitoare se gasesc in aceasta familie.

Cipres: Aceasta familie e un amestec de muschi de stejar, iasomie si bergamota.

Ferigi: Lavanda, muschi de stejar, cumarina se regasesc in aceste parfumuri, mai ales masculine ale acestei familii.

Seci: Familie mica de arome masculine care le cuprinde pe cele ale mierii, esenta de mesteacan, fumul si tabacul.

Note initiale, medii si de baza

Un parfum e alcatuit din substante mirositoare al caror grad de volatilitate variaza. Evolutia unui parfum incepe cu notele initiale, trece prin cele medii si sfarseste cu cele de baza.

Note initiale. Sunt esente volatile ca: lamaia, portocala, rozmarinul si lavanda...
Prima impresie pe care o dau e cea de parfum. Evaporarea lor se face intre 2 si 4 ore.

Note medii. Sunt esente mai puternice care caracterizeaza un parfum ca acela de trandafir, iasomie, lacramioara... Sunt liantul intre notele initiale si cele de baza. Evaporarea lor e mai lenta.

Note de fond. Sunt esente durabile, lemnoase si animaliere. Evaporarea lor e foarte lenta; pot chiar persista zile intregi.

Apa de toaleta? Parfum?

Parfumul se compune dintr-un concentrat aromat diluat intr-un amestec de alcool si apa. Procentajul acestui concentrat e cel care influenteaza persistenta mirosului si determina daca e vorba de un parfum, de o apa de parfum, de o apa de toaleta, un deodorant sau o apa de colonie.

Parfum
Numit "concentrat de parfum";
Produsul cel mai concentrat (15-30% de concentrat mirositor);
Mirosul persista de la 4-8 ore;
In general rezervat pentru seara.

Apa de parfum
Numit "apa de parfum" sau "extract de parfum";
De la 8-20% concentrat odorant;
Mirosul persista de la 3-6 ore.

Apa de toaleta
De la 6-12% concentrat odorant;
Mirosul persista de la 2-4 ore;
Produs ideal pentru zi.

Deodorant
De la 3-8 % concentrat odorant;
Mirosul persista in jur de 2 ore.

Sfaturi in ceea ce priveste parfumarea:

  • Pastrati-va parfumul la adapost de lumina, caldura, umiditate si de variatiile de temperatura.


  • Preferati un loc racoros si intunecos, cu temperatura constanta pentru a va pastra parfumul.


  • Pastrati-va sticla in ambalajul sau original.


  • Un parfum nu se pastreaza mai mult de 3 ani si asta, doar daca e bine pastrat.


  • Cumparati cantitati mici pentru a nu suferi o alterare rapida.


  • Nu agitati niciodata flaconul.


  • Nu va parfumati inainte de o expunere la soare, pentru a evita pigmentarea.


  • Daca gradinariti, evitati sa va parfumati, fiindca riscati sa fiti inconjurati de mici insecte.


  • Nu ezitati sa va schimbati parfumul dupa propria dispozitie, dupa anotimpuri, ocazii sau, pur si simplu, dupa bunul vostru plac.


  • Nu se pot testa mai mult de 3 arome o data, cu exceptia cazului in care aveti un nas deosebit; dati-va cu parfumul preferat si asteptati 24 de ore. Veti simti cum mirosul se raspandeste pe pielea voastra.


  • Drumul de la floare la parfum

    Imaginatie bogata sau simplu procedeu tehnic? Pentru a obtine esenta integrala a unei flori sau a unei plante, cercetarile se indreapta catre diferite metode de extractie si se conjuga cu inspiratia si sensibilitatea specifice creatorului. Creatorii de parfumuri sunt magicieni, aflati mereu in cautarea mirosului care va crea un parfum de neuitat.

    Culegerea florilor se face in intrega lume. Din Franta pana in Turcia, trecand prin Africa si pana in Australia; florile se raspandesc si recoltele depind de anotimpuri si de calitatea fiecarei flori si plante.
    Tehnicile de extragere a aromelor au evoluat, pentru a extrage materiile prime cele mai fine.

    Distilarea
    E unul dintre procedeele cele mai vechi prin care se extrage uleiul esential si apa florala. Vaporii de apa traverseaza o albie de flori sau de plante. Apoi, incarcati de esenta aromatica, trec printr-o teava de racire. La iesirea din aceasta teava, se scurge un amestec din care se separa apa distilata de uleiul esential.

    Procesul de parfumare
    Procedeu revolutionar fiindca reuseste sa extraga principiile odorante din flori care nu suporta caldura, ca iasomia.

    Acest proces consta in depunerea pe tablite de sticla unse cu un strat de grasime a florilor sau a petalelor. Atunci cand grasimea a absorbit esenta florilor, timp de 12 pana la 72 de ore, se repeta operatiunea pana la saturatia grasimii. Se foloseste apoi alcool, pentru a extrage "esenta" al carei parfum e foarte apropiat de floarea proaspata.

    In locul utilizarii unei grasimi pe tablitele de sticla poate fi folosit un solvant. Acesta se evapora si lasa in urma o "materie". Un tratament cu alcool o va transforma in "esenta". Datorita acestui dizolvant, parfumul din substante mai uscate (scoarta, lemn, radacini) poate sa fie extras.

    E nevoie de aproximativ 3500 kg de trandafiri pentru a produce un kg de "esenta".

    Macerarea
    Plantele sau florile sunt inmuiate in ulei cald.
    Se separa uleiul de grasime. Acest ulei va fi concentrat sub vid si "esenta" va fi imediat obtinuta.

    Stoarcerea
    Uleiurile esentiale din citrice sunt extrase prin "stoarcerea cojilor" de citrice. Dupa ce fructele au fost curatate de coaja, acestea sunt presate pentru a obtine uleiul esential.

    Head Space
    Tehnica utilizata mai ales pentru florile a caror esenta e dificil de captat (gardenia, lacramioara). Floarea ramane in sol, nu se efectueaza nici o culegere a acesteia. Un clopot de sticla acopera floarea, iar un gaz neutru, care e sub clopot, captureaza parfumul lor.

    Gazul e incarcat cu molecule odorante care vor fi analizate si reproduse in laborator, datorita substantelor naturale si sintetice.
    Multumita acestor procedee, putem sa regasim mirosurile care ne sunt dragi, materii prime de origine naturala. Din ce in ce mai mult, sunt incorporate mirosurile sintetice, dar ele nu fac decat sa consolideze sau chiar sa imbunatateasca persistenta sau delicatetea parfumului.

    cristina@atmosphere.ro ">

    Arhitectura parfumului

     

    Comentarii (3)

    POSTEAZA COMENTARIU
    Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

    • chartreux pe 15 Mar 2011, 08:09
      Pai drag July, daca-ti plac parfumurile....

      Apuca-te de vandut parfumuri adevarate, lasa "avoanele" pentru clasa medie ...:) vezi exemplu pe www.amati.ro

      0
      0

    • iuly pe 25 Mar 2010, 13:43
      misterle parfumului

      multumesc pentru informatii despre parfum,si pentru sfaturi.Interesante ,eu sunt inebunita dupa parfumuri si imi prind chiar bine sfaturile in recomandarea mea catre cilentele de la avon si fm

      0
      0

    • iuly pe 25 Mar 2010, 13:28
      misterle parfumului

      multumesc pentru informatii despre parfum,si pentru sfaturi.Interesante ,eu sunt inebunita dupa parfumuri si imi prind chiar bine sfaturile in recomandarea mea catre cilentele de la avon si fm

      0
      0

    Posteaza comentariu

    Greu de citit? Regenerare cod