Reluarea activitatii sexuale dupa nastere nu este intotdeaua usoara. Alegerea momentului tine de fiecare cuplu si depinde mai ales de starea generala a femeii. Dupa nastere, corpul trece prin perioada de lauzie, care dureaza aproximativ sase saptamani.
In ceea ce priveste reinceperea activitatii sexuale, nu exista indicatii exacte cu privire la alegerea momentului. El variaza de la un cuplu la altul, de la femeie la femeie si, mai ales, in functie de complicatiile aparute la nastere.
Daca ai suferit interventii chirurgicale cum ar fi epiziotomia (incizie chirurgicala a regiunii vulvare), vei fi foarte sensibila pentru cateva saptamani sau chiar luni si raportul sexual va fi dureros. Acest lucru se datoreaza si faptului ca organele genitale si organismul tau sunt intr-o perioada de refacere postnatala si reechilibrare hormonala.
Schimbarile si oboseala pot tulbura echilibrul psihologic al proaspetei mamici, aceasta ajungand uneori chiar la depresie.
Psihologii sunt de parere ca o reluare tarzie a vietii sexuale nu este o idee buna, pentru ca ar putea deveni un obicei. In plus, orgasmul simtit dupa nastere ajuta uterul sa ajunga mai repede la normalitate.
Odata ce bebelusul este printre voi, mare parte din rutina care exista probabil inainte de venirea pe lume a acestuia va disparea. Repausurile nocturne si eforturile depuse in timpul zilei pentru a avea grija de micut va vor solicita mult timp amandorura. Oboseala va poate afecta viata sexuala prin faptul ca determina o scadere a libidoului.
Daca actul sexual nu este inca permis, cuplul isi poate petrece timpul sarutandu-se, dezmierdanudu-se si imbratisansudu-se cu tandrete. Aceasta apropiere afectiva ii va permite cuplului sa se simta confortabil si favorizeaza reluarea vietii sexuale complete, atunci cand tu te vei simti pregatita din punct de vedere fizic si psihic.
Evitati sa dormiti in aceeasi camera cu micutul, deoarece teama de a nu-l trezi va va impiedica sa va simtiti in largul vostru. Un alt factor care influenteaza reluarea activitatii este schimbarea statutului social si familial. Acum iubitii au devenit parinti responsabili.
Cresterea in greutate este frecventa dupa o nastere, iar femeia isi respinge corpul, nu se mai simte atragatoare si isi refuza placerea sexuala. In acest caz, trebuie sa tii un regim recomandat de un nutritionist si care sa nu afecteze alaptarea micutului. Nu ai niciun motiv sa refuzi sa faci dragoste in asteptarea siluetei perfecte! Placerea sexuala nu este rezervata doar femeilor frumoase si zvelte.
Daca apar probleme de natura sexuala, se poate ca ele sa fi existat in stare latenta inca din timpul sarcinii si este putin probabil sa se fi ivit din senin. Cand partenerii nu simt nevoia de apropiere sexuala si daca acest aspect persista, este bine sa se adreseze unui sexolog. In aceasta perioada este foarte recomandata comunicarea in cuplu.
Atentie la contraceptie
Reaparitia menstruatiei este un semnal ca o noua fecundare poate avea loc. Acesta este momentul in care trebuie sa incepi din nou sa te protejezi. Menstruatia reapare la sase saptamani de la nastere sau mult mai tarziu, in cazul in care alaptezi.
Multi medici nu recomanda contraceptivele orala pentru perioada care uremaza nasterii. Ei considera ca astfel functiile hormonale pot sa se deruleze normal pe durata a doua sau trei menstruatii.
Dupa ce au nascut un copil, multe femei aleg steriletul. Montarea acestuia nu este indicata pana cand secretia vaginala nu a revenit la structura ei normala. In aceasta perioada si diafragma este greu suportata.
Cea mai recomandata metoda contraceptiva pentru aceasta perioada de tranzitie este prezervativul, asociat cu spermicide sau ovule.
Bine de stiut
- Daca alaptezi, in timpul excitatiei sau a orgasmului, se poate produce o lactatie. Pentru a evita aceasta problema, alapteaza bebelusul inainte de a face dragoste.
- Cand alaptezi, lubrifierea vaginului este mai scazuta, fapt ce ingreuneaza penetrarea. Pentru a va simti confortabil este recomandat sa apelati la ajutorul gelurilor lubrifiante.
- Chiar daca vaginul se largeste in timpul nasterii, el va reveni mai repede la forma si elasticitatea initiala daca faci zilnic cateva exercitii pentru intarirea muschiului perinean.
- Cele mai recomandate pozitii sunt cele care nu preseaza asupra zonei genitale a femeii: Lingura si Andromaca, in care ea are controlul si penetrarile sunt mai putin profunde.
- In 50% dintre cazuri, activitatea sexuala a cuplului este reluata dupa nastere doar la cererea barbatului.
- 20% dintre cupluri au inceput sa faca dragoste la o luna dupa nastere, majoritatea cuplurilor reluandu-si viata sexuala dupa sapte saptamani.
Comentarii (4)
e pacat sexul oral. mi-a zis mie un om care cunoaste biblia si are si teologie
am nascut de doua saptamani si vreau sa fac sex cu barbatu,macar oral daca normal nu se poate...As vrea sa stiu daca se poate mai ales din punct de vedere religios.Astept sugestii,va multumesc!
am un bebe de 3 luni il alaptez, inca nu mi a venit ciclu menstrual este ceva normal sau????
Eu am reinceput viata sexuala dupa 7 saptamani de la nastere dar si acum dupa 4 ani mai am dureri. Am incercat lubrifiante... de toate defapt si in zadar. Ce pot sa fac sa mai simt placerea nu durerea?
Posteaza comentariu