La invitatia Ambasadei Frantei in Romania si a societatii de distributie cinematografica Glob Com Media, regizorul francez Claude Lelouch a ales sa-si prezinte filmul "Roman de gare", in avanpremiera in tara noastra, marti, 25 martie.
Pelicula, "Roman de gare", care ii are in rolurile principale pe Dominique Pinon, Fanny Ardant si Audrey Dana, este, dupa cum declara chiar regizorul, o combinatie de thriller cu poveste de dragoste. Aceasta din urma a fost prezentata intr-un mod foarte subtil, la inceputul filmului, pentru ca, spre sfarsit, sa se inteleaga, cu adevarat, care a fost viziunea regizorala vizavi de acest aspect.
Despre film
Filmul este o reluare a peliculelor pe care Lelouch le-a facut acum 50 de ani si traseaza, la inceput, trei idei principale, aparent fara nicio legatura intre ele: Judith Ralitzer, o femeie fatala si scriitoare de succes, este in cautarea de personaje pentru urmatorul ei best-seller. Aflandu-se intr-o pana de idei, femeia incearca sa se inspire din viata si personajele reale. Un criminal in serie tocmai a evadat dintr-o inchisoare de maxima securitate, iar el chiar ar putea sa fie un subiect bun. Huguette, este o coafeza dintr-un salon de lux din Paris care le va schimba destinele tuturor celor care se intersecteaza cu actiunea filmului.
Pierre Laclos este asistentul personal al lui Judith Ralitzer, o scriitoare foarte cunoscuta si apreciata. Barbatul se intalneste intamplator cu Huguette, o tanara coafeza care, presata de familia ei sa se logodeasca, isi asteapta iubitul intr-o benzinarie, alaturi de care vrea sa faca o calatorie catre casa parinteasca.
Acesta nu apare insa la intalnire, iar singurul care ii poate oferi sansa sa-si respecte promisiunea pe care a facut-o familiei ei, este Pierre. In ciuda faptului ca acesta urma sa se intalneasca cu Judith, accepta propunerea tinerei coafeze de a o insoti si de a se prezenta drept logodnicul ei in fata parintilor.
Seara ajung in micuta localitate in care si-a petrecut copilaria Huguette. Cei doi sunt bine primiti in mica ferma a parintilor ei, unde Pierre face cunostinta si cu fiica presupusei sale iubite. A doua zi dimineata, barbatul este obligat sa plece pentru a-si respecta promisiunea pe care o avea fata de renumita scriitoare Judith Ralitzer, care-l astepta deja de doua zile.
Acesta este momentul in care vietile personajelor se schimba radical.
Pe Pierre, intalnirea cu frumoasa Huguette l-a facut sa-si schimbe perceptia pe care o avea despre cariera lui. Inspirat de povestea pe care a avut cu tanara, acesta o anunta pe sefa lui ca lucrurile s-au schimbat si ca a venit vremea ca tot ce scrie de acum inainte sa fie semnat de el, nu cum s-a intamplat pana acum, cand munca pe care o presta purta numele Judith Ralitzer.
Scriitoare de succes nu primeste cu incantare aceasta veste, insa, urmarindu-si interesul, simuleaza acceptare si, mai mult decat atat, ii ofera lui Pierre toate parghiile necesare pentru a-si scrie romanul. Planul era deja facut! Dupa ce era gata intreaga lucrare, Pierre urma sa fie lichidat. Insa barbatul i-a luat-o inainte si si-a inscenat moartea.
Romanul pe care apucase sa-l termine este publicat sub numele aceleiasi scriitoare vestite, numai ca Huguette, care s-a indragostit pana la urma de Pierre, barbatul misterios care a ajutat-o, nu are liniste si incearca sa demonstreze ca Judith este raspunzatoare de disparitia lui Pierre.
Politia intra pe fir si chiar in momentul in care Judith este interogata, barbatul disparut isi face aparitia. Acesta prezinta intregul fir al evenimentelor din momentul disparitiei si motivul care l-a determinat sa recurga la asa ceva. Nemaisuportand presiunea, scriitoarea Judith Ralitzer se sinucide.
In final, povestea de dragoste invinge, iar totul ar putea sa fie un subiect excelent pentru un nou roman. De precizat este faptul ca toate elementele cheie ale acestei pelicule sunt prezentate foarte subtil, regizorul lasand spectatorul sa-si faca o imagine proprie asupra actiunii.
Despre regizor
Claude Lelouch s-a nascut in Franta, in anul 1937. Are cinci copii, din trei mariaje diferite. Este scriitor, regizor, iar in anul 1967 a fost membru al juriului in cadrul Festivalului de Film de la Cannes.
A fost dintotdeauna atras de lumea filmului. Ii place sa creada ca acest lucru se intampla si pentru ca parintii lui s-au cunoscut intr-o sala de cinematograf. Primul film pe care l-a vazut pe marile ecrane a fost "Alba ca Zapada". La varsta de 4-5 ani era deja un obisnuit al salilor de cinematograf, declarand cu nonsalanta ca de acolo nu-l mai putea scoate nimeni.
Cariera sa a fost una cu suisuri si coborasuri - are nu mai putin de 41 de filme, insa inaintea premiului Palm D'Or din anul 1966, a avut sase esecuri, asa cum singur declara. Recunoaste ca toata viata a fost un autodidact si ca intotdeauna a realizat filmele pe care si le-a dorit, niciodata nu a lucrat la ceva ce i s-a impus.
Urmareste trailer-ul:
Comentarii (1)
Doresc e-mailul actorului pentru o comunicare mai rapida in anumite probleme diverse.
Posteaza comentariu