Cuplurile se intreaba adesea cum sa pastreze sexualitatea vie si intensa dupa multi ani de convietuire. Daca stam sa ne gandim, este o intrebare mai degraba ciudata. Cine a auzit vreodata un muzician intrebandu-se cum sa-si pastreze interesul pentru muzica sau un poet plangandu-se ca s-a plictisit de poezie? Daca un muzician nu are nevoie sa-si schimbe periodic instrumentele ca sa ramana interesat de muzica, noi de ce ne imaginam ca avem nevoie de o succesiune de corpuri noi?
Este o provocare continua sa ramai constient intr-o relatie intima, sa recunosti si sa incluzi intregul spectru al sentimentelor si perceptiilor. Acest lucru este in mod special valabil in domeniul sexualitatii.
Pentru ca sexul e un salt in necunoscut, ne aduce pe muchie de cutit si ne lasa fara nici o masca in spatele careia sa ne ascundem. De aceea e tentant sa dezvoltam un stil confortabil si automat de comportament sexual ca sa evitam taisul muchiei si sa reducem anxietatea.
Sexul si corpul subtil
Ca sa ne rafinam constiinta fluxurilor subtile ale energiei sexuale, atat in actul erotic cat si in viata de zi cu zi a unei relatii, avem nevoie sa trecem dincolo de viziunile occidentale conventionale si sa apreciem aceasta energie intr-un mod mai larg. Putem gasi o astfel de viziune mai larga in miezul ezoteric al anumitor traditii spirituale orientale, care vad energia sexuala nu ca pe un impuls instinctual primar, ci ca pe o expresie a fortei vitale subtile care anima tot corpul.
Aceste traditii au schitat chiar si traseele pe care energia vitala, numita "chi" in gandirea chineza sau "prana" in traditiile yoghine, curge prin corp. Fluxul energetic si traseele lui constituie ceea ce diverse traditii numesc "corpul subtil", "corpul energetic", "corpul emotional" sau "corpul de lumina".
Sensibilitatea fata de caracteristicile campului energetic ale altei persoane este un ingredient esential in atractia sexuala. De exemplu, daca un barbat nu este atras de corpul energetic al unei femei (atractie care se masoara dupa felul in care se simte in prezenta ei), orice atractie pe care ar putea sa o simta fata de corpul ei fizic se va epuiza in scurt timp.
Cineva poate avea o frumusete clasica, dar sa nu aiba magnetism sexual daca nu e viu/vie sau prezent(a) energetic in corp. Ce e magnetic, nu e corpul insusi, ci vitalitatea si stralucirea lui. Cu alte cuvinte, calitatile corpului subtil - cum traim in corpul fizic, tipurile de energie pe care le exprimam, cum atingem si cum reactionam - sunt esentiale pentru atractia sexuala.
Felul cum interactioneaza doi oameni la acest nivel - "chimia" dintre ei - este ingredientul misterios care le poate mentine interesul pentru celalalt toata viata. Fara el, toate celelalte conditii pot sa le fie favorabile, dar le va lipsi magnetismul care ii poate tine impreuna. Indiferent cat de compatibili sunt doi oameni fizic sau mental, isi vor pierde in scurt timp interesul pentu sex daca nu exista o tensiune creativa si la nivelul corpului subtil.
Comuniunea sexuala: rana si vindecare
Ca forma a comuniunii corpurilor subtile, intimitatea sexuala strapunge barierele si fatadele obisnuite care separa doi oameni la nivelul corpului grosier. Cuvantul "sex" provine, de fapt, din cuvantul latin "a taia" ("secare", "sectum") si multe culturi includ taieri rituale - a preputului, himenului, fetei, lobului urechii, parului - in rituri de initiere care marcheaza intrarea adolescentului in randul barbatilor sau femeilor. Sexul taie in acelasi fel ca meditatia: scuturandu-ne de tiparele mentale opozitionale si alte distrageri, care ne impiedica sa ne simtim complet treji in prezent.
Ritualurile de taiere care insotesc multe rituri de pubertate mai sugereaza ceva: ca nu putem patrunde in misterele sexualitatii daca nu ne recunoastem mai intai rana - durerea fundamentala a separarii. Permitandu-ne sa ne intalnim si sa intram in contact dincolo de granitele noastre conventionale, sexualitatea ofera si o vindecare. Jocul erotic inainte si inapoi, inauntru si afara, moale si tare ne arata cum sa dansam cu durerea noastra fundamentala.
Ridicandu-ne din carcasa ingusta a personalitatii, comuniunea sexuala ne pune in contact cu energiile mai vaste ale vietii care curg prin corpul nostru. Tunetul, fulgerul, electricitatea, ploaia, razele lunii si ale soarelui - iubitii care nu au simtit aceste energii cand au facut dragoste nu au gustat toata bogatia experientei sexual. In comuniunea sexuala profunda, mastile noastre lumesti ne cad de pe fata si spiritul viu poate fi simtit si impartasit in forma sa pura.
Desi aceasta constienta expansiva nu e un substitut pentru realizarea spirituala - trezirea cmpleta la fiinta noastra neconditionata, dincolo de limitele inguste ale sinelui - ea ne poate oferi o strafulgerare intensa a acestei posibilitati. Si poate inspira doi oameni sa aduca tot mai mult calitatea sacra a prezentei treze in viata lor de zi cu zi.
Comuniunea sangelui, care le permite unui barbat si unei femei sa se descopere ca zeu si zeita, este si fundamentul sacru al monogamiei. Ca o expresie pura a energiei feminine, ea nu e doar o femeie, ci toate femeile, iar cand el intruchipeaza masculul pur, poate fi toti barbatii din lume pentru ea.
De aceea, cand mintea moderna reduce sexul la o functie grosiera a corpului sau la un instinct animalic subordonat eului rational, savarseste o forma de sacrilegiu. Cu cat incercam sa definim sau sa manipulam experienta sexuala, cu cat pierdem contactul cu capacitatea ei de a innoi si lumina inaltimile si adancurile experientei umane.
Nu putem aprecia complet calitatea ei transformatoare daca nu intram in contact cu spiritul nostru salbatic elementar, care va ramane vesnic de nepatruns pentru mintea rationala. In acest mister se afla puterea de trezire si sacralitatea sexualitatii.