Problemele sexuale

Se poate vorbi de probleme sexuale din momentul cand ceva din sexualitatea noastra ne nelinistetste, ne complexeaza sau ne face sa suferim. Intensitatea si durata...

Se poate vorbi de probleme sexuale din momentul cand ceva din sexualitatea noastra ne nelinistetste, ne complexeaza sau ne face sa suferim. Intensitatea si durata anomaliei resimtite sunt cele ce trebuie sa ne alerteze si sa ne faca sa reactionam. Nu uitati totusi ca suferinta este personala, specifica fiecaruia. Ea nu poate fi comparata cu suferinta altcuiva si nu este intotdeauna inteleasa de catre sot/sotie.

Penele "normale"


In anumite conditii particulare - stare depresiva, oboseala consecutiva unei interventii chirurgicale, tratament medicamentos - e normal sa aveti pene sexuale. De mirare ar fi daca nu s-ar intampla asa, daca ati avea reactii sexuale normale atunci cand contextul este potrivnic oricarei sexualitati. Cateodata e perceputa ca problema o reactie sexuala "normala", dar care nu corespunde normei "mele".

Falsele pene


Este vorba, in realitate, de reactii normale si fara urmari: pierderea erectiei la sfarsitul raportului sexual; aparitia mai lenta a erectiei odata cu varsta; uscarea peretilor vaginali la femeia aflata la menopauza etc. Cand ajungem sa ne dam seama ca sexualitatea este o apropiere senzuala, erotica si care nu se rezuma la mecanic si la otinerea de rezultate, vom putea intlege si faptul ca reactia sexuala a barbatului si cea a femeii variaza in cursul intalnirii si al relatiei amoroase.

E normal sa se constate scaderi ale erectiei sau ale lubrefierii in cursul raporturilor sexuale, dat fiind ca aceste fenomene sunt in functie de excitatie, care fluctueaza in functie de ceea ce facem, gandim sau simtim in timpului raportului sexual. Asadar, sa nu traim nicidecum sub dictatura reusitei, caci ea e mijlocul cel mai sigur de a genera, de a crea noi insine probleme acolo unde de fapt nu sunt. Daca am inteles asta, am inteles totul in privinta functiei sexuale.

Problema evolueaza cu timpul


Exista o continuitate intre o tulburare partiala si una totala, intre o tulburare circumstantiala si una permanenta, intre o tulburare veche si una recenta. Evolutia unei tulburari sexuale poate conduce si la prezenta simultana a mai multor tulburari care s-au inlantuit intre ele in timp. Atunci e important sa putem regasi traseul exact pe care l-a urmat problema, uneori de ani de zile.

Problemele se leaga intre ele


Se intampla, in fine, ca la cei doi parteneri sa fie prezente probleme legate intre ele. Astfel, e posibil ca femeia sa sufere de absenta dorintei, iar sotul sa sufere de ejaculare precoce; sau barbatul sa aiba tulburari de erectie, iar partenera sa aiba vaginism.

In primul caz este tentant ca absenta dorintei si a placerii la femeie sa fie puse pe seama ejacularii precoce a barbatului. S-ar putea totusi sa fie o judecata pripita. Daca rapiditatea ejacularii poate, ce-i drept, frana capacitatea femeii de a simti placere si deci dorinta, se mai intampla si ca tratamentul primei probleme sa o amelioreze pe cea de a doua.

Ba se chiar poate produce chiar efectul invers, iar in urma tratamentului ejacularii precoce sa apara o anorgasmie atunci cand partenerul ejacula prea repede.