Una dintre schimbarile cu adevarat revolutionare petrecute de cand am inceput sa ne intrebam care sunt diferentele dintre femei si barbati din punct de vedere sexual rezida in faptul ca am inteles succesiunea in care se intampla lucrurile. Medicii au impartit experienta sexuala, in mod traditional, in mai multe faze distincte, fiecare conducand la faza urmatoare, iar disfunctiile sexuale punand piedici intr-unul sau mai multe puncte ale acestei cascade.
Modelul s-a dovedit a fi unul simplist, iar in cazul femeilor - de-a dreptul gresit. In anii '60, cercetatorii Masters si Johnson au descris o asemenea succesiune in materie sexuala, care incepea cu o stare de excitatie fiziologica (erectie la barbat, combinata cu un flux sangvin marit in zona genitala si o incordare musculara la femei), provocata de orice stimul sexual. Etapa de excitatie era urmata de acuplare, intr-o tensiune sexuala din ce in ce mai greu de stapanit, culminand cu orgasmul.
In principiu, lucrurile chiar asa functioneaza - dar la barbati. De exemplu, barbatii declara aproape intotdeauna (desi nu fara exceptie) ca resimt o stare de excitatie subiectiva atunci cand se afla in erectie. Cercetari mai recente au aratat insa ca femeile, chiar si atunci cand din punct de vedere fizic par sa fie excitate sexual, in sensul ca au clitorisul congestionat si vaginul umezit, pot sa nu se simta excitate sexual, adica sa nu se implice; la barbati, asa ceva nu este posibil.
Doctorul Helen Singer Kaplan a subrezit si mai mult modelul lui Masters si Johnson, introducand
"dorinta", adica trairea subiectiva a chemarii trupesti - sau apetitul pentru o experienta sexuala - ca precursor inevitabil al excitatiei urmate de orgasm. Si aici, insa, este vorba de o succesiune care poate fi valabila pentru majoritatea barbatilor, dar nu neaparat si pentru femei.
Rosemary Basson, membra a Colegiului Regal britanic de Medicina, avansa ipoteza ca la femei impulsul biologic de a face sex nu este nici pe departe la fel de puternic precum acela de a-si apara progeniturile si ca o femeie se urca in pat cu partenerul ei deopotriva din dorinta de a avea o apropiere intima de o alta fiinta omeneasca si din simpla dorinta trupeasca.
Ea a mers si mai departe, afirmand ca, pentru femei, inceputul contactului sexual e marcat nu de excitare sexuala, ci de nevoia sporita de intimitate afectiva, aceasta nevoie fiind cea care le determina pe femei sa se implice in experienta sexuala. (...)
Un lucru pare limpede: dorinta trupeasca pura este mai importanta pentru barbati decat pentru femei. Sunt foarte numeroase studiile care demonstreaza ca dorinta de sex a barbatilor e mai puternica decat cea a femeilor: studii despre cat de mult se gandesc la sex ei si cat de mult ele, despre cat de des se gandesc, despre cat de variate sunt lucrurile (si persoanele) la care se gandesc, despre cat de frecvent se masturbeaza, cat de des isi doresc sa faca sex.
Posteaza comentariu