In general, ceea ce iti propune un terapeut este sa identifice si sa rezolve diferite situatii. Cand si de ce sa apelam la un asemenea profesionist? Sigur te uiti la filme, sigur incerci sa vezi tot felul de chestiuni care te privesc si te intereseaza. As putea spune ca cel mai important promotor in Romania al serviciilor de psihoterapie este Hollywood-ul...
Esti femeie. OK! Ai un serviciu convenabil care iti asigura o libertate, un venit adecvat? Ai o inteligenta peste medie? Ai o forta interioara de a lucra cu tine? Daca aceste lucruri fi-vor indeplinite, atunci poti parcurge o cura psihoterapeutica. Cert este ca nu orice om poate apela la acest gen de interventie, pentru ca o astfel de terapie nu se adreseaza oamenilor lipsiti de inteligenta si nici celor care sufera de boli psihice.
Dar cum toate cititoarele de pe eva.ro indeplinesc criteriile acestea, sa vedem cam ce probleme ar genera in cuplu o asemenea decizie a ta:
La psihoterapeut merg nebunii! Sotul tau ar putea gandi asa: "Sotia mea se duce la psiholog, este nebuna, sunt dezamagit." Sa presupunem ca tu ai luat decizia de a urma cateva sedinte de psihoterapie, insa te ingrijoreaza atitudinea sotului, care nu va intelege exact de ce simti tu nevoia de a sta de vorba cu un psihoterapeut.
Este dificil sa-ti dai seama care va fi reactia lui - poate ca te va intelege si te va sustine sau poate ca nu - cert este ca raspunsul sau va depinde in mare masura de cultura lui. In istoria Centrului nostru de Psihologie de Actiune si Psihoterapie au existat cateva cazuri in care partenerul celei care luase decizia de a urma cateva consultatii de psihoterapie s-a decis sa parcurga si el o experienta similara.
Daca te afli in situatia de a face un astfel de pas si te retine posibila reactie a sotului, ii poti da sa citeasca acest articol sau poti incerca sa-i explici de ce simti nevoia sa urmezi acest traseu. Insa va trebui sa te pregatesti pentru a lupta cu eventuale prejudecati. Nimeni nu le poate sti pe toate! Unii nu stiu cum functioneaza un avion de ultimul tip, altii nu stiu cum functioneaza psihoterapia... pe de alta parte, poti sa-l intelegi, este si el om si cade prada prejudecatilor.
Stii de unde vin aceste prejudecati? In primul rand, din imaginea "omului nou" promovat de societatea comunista - omul care nu are probleme si este deasupra lucrurilor elementare si se inscriu in mersul istoriei.
Schimbarea sperie
Sotul tau poate sa fie destul de incurcat atunci cand interventia incepe sa-si faca efectul. De fapt, ce se intampla? Scopul psihoterapiei este schimbarea ta, inlaturarea a ceea ce deranjeaza. Insa sotul tau s-a obisnuit cu un anumit comportament. Cand scopul interventiei este partial atins, el este obligat sa se adapteze la o noua persoana (desi ramane acelasi), fara a sti efectiv ce sa faca. In mintea sa, dar mai ales in sufletul sau, apare un regret fata de sotia pe care o avea si, ca urmare, nevoia de lucruri cunoscute. In fapt, noul este dorit de toata lumea, insa putini oameni sunt pregatiti cu adevarat pentru schimbare.
Care ar putea fi solutia?
Poti sa accepti aceasta situatie si o poti discuta cu terapeutul tau. El va intelege cel mai bine situatia si te va orienta sa gasiti impreuna solutia.
Ce se mai poate intampla?
Sotul tau te tot intreaba ce s-a intamplat in timpul sedintei, cum s-a desfasurat, ce s-a intamplat. Pe cat posibil, este necesar ca procesul terapeutic sa ramana un lucru al tau, care tine de intimitatea ta. Este un proces profund, care se desfasoara in timp. Pericolul acestei abordari este dat de faptul ca procesul terapeutic poate intampina dificultati. Pentru a vorbi cu sotul tau, este nevoie sa fii pregatita pentru asta. Daca tu nu esti suficient de pregatita, atunci vei ajunge sa abordezi in sedinte numai teme pe care le poti povesti sotului tau, ca si cum el ar fi cu tine peste tot si ar functiona ca o cenzura - s-ar crea ceea ce s-ar numi o interdependenta care ar ingreuna procesul de structurare a ta ca personalitate autonoma.
Ce ar trebui sa faci tu?
Este necesar sa lasi ca procesul terapeutic sa se desfasoare intr-un mod adecvat. Va veni momentul cand tu vei simti nevoia sa discuti cu el ceea ce acum ar vrea sa stie. Insistentele lui le poti simti ca pe o siluire in acest moment, ca o fortare sa faci lucruri pe care nu le simti. In primul rand, incearca sa-i explici ca nu esti pregatita sa vorbesti despre asta.
In al doilea rand, ii poti recomanda sa vorbeasca si el cu psihoterapeutul tau, pentru a gasi impreuna abordari adecvate. Aceasta situatie se intampla mai ales cand el este initiatorul psihoterapiei tale. Pe de alta parte, este necesar sa-l intelegi si pe el, poate are temerile sale in ceea ce te priveste sau poate resimte responsabilitate fata de tine sau poate vrea doar sa te ajute.
In concluzie...
O concluzie unica nu se poate trage. Este cert este ca sotul tau va avea o reactie destul de usor de resimtit la modul in care functioneaza psihoterapia ta. Evident, lucrul cel mai important este ca te iubeste, ca iti vrea binele si sa fii multumita de viata ta. El este persoana cea mai apropiata de tine, cel care traieste cel mai mult cu tine; asadar, pare logic sa resimta cel mai bine ceea ce se petrece cu tine.
Cand tu vei trai momente dificile, el va fi langa tine. Cand tu vei fi vesela, el va trai aceeasi stare cu tine. Fara a incerca sa devin patetic - doi oameni isi impart starile. El iti este aproape atunci cand tie iti este rau. Daca ai atacuri de panica, el va cauta sa ia masuri pentru a te ajuta. El te va conduce la medic pentru analize. El va fi la fel de derutat ca si tine daca analizele nu au iesit bine, de exemplu. Va intelege ca este o problema psihologica si nu una medicala.
Dar este si el om. Are trairile, dorintele, temerile lui in ceea ce priveste cuplul vostru. Cateodata aceste sentimente vor interfera cu ceea ce simte si vor afecta reactiile lui. Aceste atitudini sunt in mare masura consecinta faptului ca nimeni nu poate face abstractie de ceea ce simte si de ceea ce este!
Posteaza comentariu