Rutina, nu neaparat plicticoasa

Starea de spontaneitate a cuplului se simte in primul rand in ceea ce putem numi obiceiurile unui cuplu. Alimentatia, modul de petrecere a timpului liber, utilizarea...

Starea de spontaneitate a cuplului se simte in primul rand in ceea ce putem numi obiceiurile unui cuplu. Alimentatia, modul de petrecere a timpului liber, utilizarea televizorului, iesirile in oras, discotecile, parcurile, etc. formeaza in timp niste obiceiuri special alese pentru a putea sa fie utilizate in rutina cuplului. Aceasta rutina a cuplului poate sa fie mai mult decat ceea ce pare la prima vedere. Rutina uneori este un mod economic de a-ti petrece timpul, eficienta, nu are riscuri. Dar poate ascunde si un altceva sau un alt fel de rutina - rutina jocului schematic.

Uneori rutina nu mai este deloc plicticoasa. Este chiar o forma intensa de a trai lucrurile asa cum se produc ele. Cateodata ia forma unui joc incarcat emotional pe care cei doi il executa impreuna. Acest joc devine o schema constanta care se regaseste atat in ceea ce priveste tabieturile, obiceiurile cat si in planul separarii - fuziunii. Certurile, modul de relationare, modul de a fi impreuna - separat pot capata forma acestui joc care se repeta cu intensitate in toate momentele unei relatii. Acest joc poate sa fie unul in care o intreaga relatie sa se defineasca.

In toate articolele de pana acum am utilizat termenul de "joc" pentru a marca intrarea in semirealitate, acum acest cuvant desemeneaza o altfel de stare. O stare de provocare asemanator cu jocul de-a piesele de domino. Ele sunt puse una langa alta si lovirea piesei din margine face ca toate celelalte sa cada dupa o regula bine stabilita. Constanta asigura ca fiecare piesa va fi lovita.

Eroare apare atunci cand caderea nu se produce. Similar este acest joc al cuplului in care mereu lucrurile se repeta in mod constant, identic dar schimband uneori ordinea pieselor sau ceea ce parea foarte diferit pana acum. La capatul fiecarui set din acest joc, lucrurile se intorc la ceea ce fusese initial. Aparent, pare ca cei doi nu vor fi invatat nimic iar atunci cand jocul devine prea usor de identificat, ceva il va complica dar nu il va schimba.

Jocul de-a gelozia

Frecvent, acest joc care implica doua sau mai multe persoane este regasit in jocul de-a gelozia. Spre exemplu - ei sunt impreuna, mereu el intalneste si simte o atractie spre alta persoana, fie pentru o colega, fie pentru cineva pe care a cunoscut-o intr-un bar, cazino, la mare, la munte sau oriunde. Intre acest barbat si noua cunostiinta se stabileste o relatie. Intr-un fel sau altul sotia afla, de obicei provocata de sot, care fie printr-o eroare, fie prin faptul ca permite acest lucru, ii permite ei accesul la relatia respectiva.

Urmeaza cateva scene repetate, apoi ea afirma raspicat intentia de a se separa de sotul sau. Scenele continua, facand foarte prezenta "amanta" in viata cuplului. Apoi el ii declara recunostiinta vesnica, isi afirma reciproc iubirea. Relatia inceteaza iar cuplul isi poate relua viata linistita pe mai departe. La un moment dat scenariul se repeta. Schema se reia, lucrurile raman la fel in ceea ce priveste jocul. O alta femeie, un alt mod de a-si informa sotia, alte scene de o intensitate speciala, din nou impreuna. Sa mai adaugam ca toate aceste mecanisme sunt de natura inconstienta si nici unul din ele nu este suficient de constient pentru a putea sa fie cu usurinta detectat.