Mihaela mi-a povestit apoi cum a rezolvat aceasta criza de cuplu: "Pana la urma, mi-am schimbat jobul si mi-am rearanjat prioritatile - relatia de cuplu si viitoarea mea familie reprezinta cele mai importante lucruri pentru mine si fac tot ceea ce imi sta in putinta pentru a-l tine pe Sebastian aproape de mine. Am incredere deplina in el si simplul gand ca ma intoc acasa este de ajuns sa ma linisteasca dupa o zi agitata la munca".
Georgiana imi spune ca, si in relatia sa de cuplu, comunicarea este cheia rezolvarii tuturor problemelor: "Ne intelegem bine pentru ca semanam, avem cam aceleasi principii si din aceasta cauza nici nu exista prea mari divergente. Si, chiar daca exista mici probleme, nu le trecem cu vederea. De fiecare data spunem ce avem pe suflet, atunci, in clipa in care se intampla. In acest fel cred ca am invatat care sunt limitele fiecaruia dintre noi".
Cum iti poti mentine relatia pe termen lung
Care sunt lucrurile pe care le au in comun cele trei povesti? Faptul ca partenerii se iubesc, au incredere unul in celalalt, se sprijina, se inteleg si pretuiesc momentele petrecute impreuna.
Psihoterapeutul Andreea Raduta declara ca, pentru a avea o relatie de cuplu implinita, comunicarea si intelegerea reciproca sunt vitale: "Iubirea are nevoie de grija si ocrotire, de asumare constienta a implicatiilor sale si de lupta. Daca privim iubirea ca pe un foc, este important ca ambii parteneri sa mentina focul viu, altminteri exista riscul stingerii acestuia si transformarii sale in cenusa".
In plus, specialistul mentioneaza si cateva "ingrediente" care pot ajuta la mentinerea romantismului in relatia de cuplu, pe termen lung:
- comunicarea si intelegerea reciproca: exprimarea starilor si a sentimentelor pozitive, dar si mai putin placute sau comode ce intervin intre cei doi;
- intelegerea si toleranta fata de nevoile partenerului de cuplu;
- bucuria de a fi impreuna, partenerii sa se poata privi cu uimire, ca si cum s-ar descoperi unul pe celalalt in fiecare zi;
- exprimarea tandretii, atat la nivel corporal, cat si verbal;
- micile gesturi zilnice, frumoase;
- respectul reciproc;
- o atitudine sanatoasa in relatie, fara a proiecta problemele proprii sau supararile asupra partenerului;
- fara reprosuri si invinuiri reciproce, atunci cand cuplul intampina dificultati;
- capacitatea de a ierta si de a transforma conflictele in ceva pozitiv.
Posteaza comentariu