Cel putin, aceasta este concluzia la care a ajuns o echipa de experti scotieni, in urma realizarii unui studiu despre legatura existenta intre comediile romantice si relatia de cuplu. Este o concluzie care ma bulverseaza putin, deoarece sunt o mare amatoare de filme romantice, iar, pentru mine, vizionarea unor astfel de pelicule reprezinta o activitate de relaxare. Insa haideti sa descoperim impreuna despre ce este vorba.
Studiul a fost realizat de cercetatorii Universitatii Heriot Watt din Edinburgh, Scotia, care afirma ca astfel de filme promoveaza asteptari nerealiste in ceea ce priveste dragostea si relatia de cuplu.
Daca stam sa ne gandim bine, este adevarat, toate comediile romantice vorbesc despre un el si o ea care, in final, ajung sa aiba o poveste de dragoste frumoasa si implinita, trecand peste toate obstacolele inerente unei intrigi de acest tip.
Acesta este si motivul pentru care expertii universitatii scotiene considera ca aceste comedii romantice ne modifica perceptia legata de dragoste si relatia de cuplu, impunand standarde greu de atins.
Studiul a presupus analiza amanuntita a 40 de filme de top in box office, lansate in perioada 1995-2005. Printre filmele incluse in acest studiu s-au numarat: "You've Got Mail" ("A sosit posta", 1998), "Maid In Manhattan" ("Camerista", 2002), "The Wedding Planner" ("Eu cu cine ma marit?", 2001) si "While You Were Sleeping" ("In timp ce tu dormeai", 1995).
Specialistii au descoperit numeroase teme comune in aceste filme, insa considerate a fi nerealiste. Mai mult decat atat, au concluzionat ca fanii unor filme ca "Runaway Bride" ("De buna voie si nesilita de nimeni") si "Notting Hill" ("Notting Hill"), ambele realizate in anul 1999, au, de multe ori, probleme de comunicare cu partenerul de viata.
Dr. Bjarne Holmes de la Universitatea Heriot Watt a declarat: "Adesea, consilierii maritali intalnesc cupluri care cred ca sexul ar trebui sa fie perfect intotdeauna si ca, daca cineva iti este menit, atunci va sti ceea ce vrei fara ca tu sa fii nevoita sa comunici acest lucru. Acum avem niste probe concrete, care sugereaza faptul ca industria de divertisment si nu numai joaca un rol important in perpetuarea acestor idei in mintea oamenilor."
Specialistul a adaugat: "Problema este ca, in timp ce o mare parte dintre noi stim ca ideea unei relatii perfecte este nerealista, unii dintre noi sunt influentati de portretizarile din filme mai mult decat ne putem imagina."
Ca parte a studiului, 100 de studenti voluntari au urmarit comedia romantica "Serendipity" ("Noroc in dragoste"), din anul 2001, in timp ce alti 100 de studenti au vizionat o drama de David Lynch. Studentii care au urmarit pelicula romantica au fost mai inclinati, ulterior, sa creada in destin.
Kimberly Johnson, una dintre persoanele care a lucrat pentru realizarea studiului, a precizat: "Filmele reusesc sa capteze emotia unei relatii noi, dar, in acelasi timp, sugereaza in mod eronat faptul ca increderea si dragostea angajata exista din primul moment in care se intalnesc doua persoane, insa acestea sunt lucruri care au nevoie, in mod normal, de ani intregi pentru a se putea dezvolta."
Este adevarat faptul ca Hollywood-ul "livreaza" povesti de dragoste "de-a gata", din care nu lipsesc emotia intalnirii, iubirea nebuna si pasionala, increderea si respectul reciproc, viata in doi, bine construita si, cu siguranta, fericita. Insa cati dintre noi credem cu adevarat in retetele de succes prezentate si luam de bun ceea ce se desfasoara pe ecran sub ochii nostri?