Potrivit cercetatorilor scotieni, vizionarea de comedii romantice creeaza asteptari nerealiste, fiecare dintre parteneri dorindu-si sau considerand ca relatia de cuplu trebuie sa fie perfecta, asa cum se vede, de altfel, pe marele ecran. Cu toate acestea, ne-am gandit sa facem propriul "studiu" si sa aflam care este parerea cititorilor nostri despre acest subiect.
In ceea ce ma priveste, am stiut mereu ca filmele romantice pe care le vizionez nu au baza reala si reprezinta simple povesti frumoase de dragoste. Este normal ca totul sa se termine cu bine, iar cei doi sa ramana impreuna, vesnic indragostiti, pentru ca pe acest lucru mizeaza intreg scenariul peliculei - avem nevoie sa credem si sa stim ca dragostea adevarata triumfa de fiecare data, in ciuda tuturor inconvenientelor aparute. Iar industria filmului speculeaza acest lucru, oferindu-i spectatorului exact ceea ce isi doreste.
Insa linia de demarcatie intre fantezie si realitate este adesea foarte fina si e usor sa cadem in capcana, sa visam prea mult cu ochii deschisi sau sa asteptam anumite reactii din partea partenerului de viata, reactii care nu vor aparea niciodata in lipsa unei comunicari eficiente.
Tocmai de aceea, consider ca exista sanse mai mari sa traiesti o poveste de dragoste frumoasa si perfect reala, daca traiesti in plan concret si te dedici relatiei de cuplu. Si asta deoarece oamenii nu sunt croiti dupa sabloane, ci sunt, pur si simplu, ceea ce sunt.
Acelasi lucru imi spune si Ileana: "Cred ca fiecare dintre noi si-ar dori sa aiba o viata ca-n filme, mai ales atunci cand vine vorba de filme romantice. Mie mi se intampla frecvent sa-mi vina sa-mi 'omor' partenerul dupa ce vad o astfel de productie. De ce? E simplu: de ce, Dumnezeu, nu ne este dat si noua, femeilor de rand, sa avem un partener care sa viseze noaptea ce ne dorim noi ziua? Este culmea!
Sigur, am glumit. Insa trebuie sa recunoastem ca, uneori, este frustrant sa-l vezi pe domnul Perfect pe micul sau marele ecran si sa te trezesti din vis alaturi de un om normal, care mai are si toane, si fite, si probleme.
Sfat: atunci cand vedeti o comedie romantica, sa nu uitati ca totul se desfasoara dupa un scenariu si ca realitatea nu prea are ce sa caute acolo."
Pe de alta parte, Andreea imi povesteste ca nu crede ca a fost vreodata influentata de filmele romantice vizionate, desi ii plac foarte mult: "Sunt doar filme. Pentru mine, doar atat inseamna. Ok, ai parte de glamour, de povesti incredibile, de dragoste adevarata, 'ca in filme', asa cum, probabil, fiecare dintre noi viseaza la un moment dat. Ai parte de tot ceea ce nu gasesti in viata reala.
Si, de fapt, tocmai asta este gaselnita si chichita: asa ceva nu exista in realitate si, pentru ca nu poti da banii pe un film in care ti se prezinta o relatie normala, asa cum, poate, tu insati ai acasa, vizionezi povestea de vis a doi oameni inteligenti, frumosi, pe aceeasi lungime de unda etc. etc.
Normal ca vor trai fericiti pana la adanci batraneti. Normal ca totul este facut astfel incat sa fie asa. Pentru ca de asta suntem oameni si de asta visam - avem nevoie sa credem in astfel de lucruri, sa pretindem ca totul este perfect si nu exista discutii, probleme, negocieri si compromisuri. Cred insa ca cel mai indicat ar fi ca fiecare dintre noi sa vada ca are un partener normal si sa nu ii pretinda lucruri imposibile."
Insa Cristina mi-a marturisit ca nu este amatoare de comedii romantice, tocmai pentru ca sunt nerealiste: "Nu pot sa cred ca ceea ce vad pe marele ecran este o poveste reala si, in concluzie, ajung sa ma enervez.
Plus ca nu imi plac in mod deosebit dulcegariile si atat de mult afisata incredere pe care cei doi o au unul in celalalt sau la care ajung intr-un timp relativ scurt. Din punctul meu de vedere, o relatie se construieste pas cu pas si ceea ce vad la cinema nu corespunde deloc lucrurilor in care cred."
Iar Carmen adauga: "Poate ca sunt eu o tipa mai pragmatica, dar nu vad la ce imi foloseste sa raman cu gandul la relatia de vis pe care o vad in filmele romantice, cand eu chiar fac parte dintr-un cuplu, cat se poate de real.
Cred ca povestile pe care le vedem in filme ar trebui sa ramana doar atat: povesti frumoase, care ne destind, ne ajuta sa petrecem o seara relaxanta si care ne arata ca dragostea nu moare niciodata. Ma intorc de fiecare data acasa cu gandul ca, desi eu si sotul meu nu vom trai niciodata o astfel de experienta fantastica, macar avem ceva real si al nostru. Iar asta nu ne-o poate lua nimeni."
Tu ce crezi despre acest subiect? Cat de mult iti influenteaza relatia de cuplu comediile romantice pe care le vizionezi?
Comentarii (7)
filmele sunt filme, realitatea e alta oricat ai vrea sa fii de romantic,... mi-ar place sa -i pot oferi sotiei luna de pe cer...credeti ca se poate?....,ca-n filme?
romanele de dragoste au aceeasi influenta negativa asupra ideii de dragoste....din pacate Cititi Gerard Apfeldorfer - Arta de a cultiva relatii durabile ed Trei - o sa gasiti multe mituri referitoare la iubire...
sunt o fire foarte romantica, dar pana la urma ma trezesc la realitate si spun.......a fost doar un film, ca realiatatea este cu totul alta.
Asta e parerea mea, dragilor, sunt si interesata de arta cinematografica, la care trebuie mentionat ca vizionez filme artistice si de o valoare inestimabila, care ofera baza unei analize complexe in salile de curs ale universitatilor din Europa de azi, dar ideea pe care vreau sa o subliniez este aceasta: indiferent de opera de arta, fie ca e film sau teatru, menirea ei este de a misca emotional puternic publicul, care in mijlocul filmului nu poate face diferenta intre fantezie si realitate, tocmai de aceea, creierul uman se trezeste la realitatea de dupa film, dar un pic dezamagit...Nu degeaba spun unele comentatoare ca viata lor nu poate fi perfecta ca in filme. Ba da, si indraznesc sa spun, poate fi chiar mai buna decat in filme, cu conditia sa observi plin de discernamant ca opera de arta e pornita din imaginatia unui om creativ, iar viata ce ti-a fost oferita de Dumnezeu pe planeta Pamant nu poate fi traita decat o data, o singura data te afli in clipa prezenta, asa ca bucura-te o data pe deplin de romanta, aventura, sau casnicia de ani de zile pe care o ai, dupa caz. Deschizandu-ti senzorii catre ceea ce ai deja, nu-ti vei mai dori sa ai altceva, ce e atat de departe! SI dupa dictonul Sf. Augustin: "Adevarata fericire este sa iti doresti ceea ce ai deja!". Ghidati-va dupa fiecare clipa minunata si nemaiintalnita din viata voastra, cea reala... Lasati totusi iluziile sa se spulbere in vant, inainte sa deveniti din nou, intr-o seara, dupa o vizionare, deziluzionate! Cu drag, Trurli
ceva interesant ;)))
Pana sa-l cunosc p iubitul meu, nu prea ma uitam la asa ceva. El mi-a deschis apetitul, mergem la cinema sau ne uitam acasa mai mult la filme "de familie", pt ca sunt mai linistite, duioase, calme si chiar cu o morala. Asta nu inseamna ca nu stim sa facem diferenta intre realitate si fictiune. Cui n-a vazut inca "Despre barbati si nu numai" il recomand cu caldura...nu toate povestile sunt cu happy end. Un film superb e "Notebook" la care am plins spre sfirsit...asa iubire, pana la moarte, si-ar dori toata lumea, dar, iarasi, trebuie sa ne pastram ratiunea si sa constientizam ca asta se poate intampla foarte rar. Cred ca subiectii studiului erau cam naivi, eufemistic vorbind. :)
sunt doar filme..pe mine sincer ma fac sa ma simt bine si totodata ma fac sa ma gandesc cat de fericita sunt cu actualul meu iubit.
Posteaza comentariu