Cel putin, aceasta este concluzia la care a ajuns o echipa de experti scotieni, in urma realizarii unui studiu despre legatura existenta intre comediile romantice si relatia de cuplu. Este o concluzie care ma bulverseaza putin, deoarece sunt o mare amatoare de filme romantice, iar, pentru mine, vizionarea unor astfel de pelicule reprezinta o activitate de relaxare. Insa haideti sa descoperim impreuna despre ce este vorba.
Studiul a fost realizat de cercetatorii Universitatii Heriot Watt din Edinburgh, Scotia, care afirma ca astfel de filme promoveaza asteptari nerealiste in ceea ce priveste dragostea si relatia de cuplu.
Daca stam sa ne gandim bine, este adevarat, toate comediile romantice vorbesc despre un el si o ea care, in final, ajung sa aiba o poveste de dragoste frumoasa si implinita, trecand peste toate obstacolele inerente unei intrigi de acest tip.
Acesta este si motivul pentru care expertii universitatii scotiene considera ca aceste comedii romantice ne modifica perceptia legata de dragoste si relatia de cuplu, impunand standarde greu de atins.
Studiul a presupus analiza amanuntita a 40 de filme de top in box office, lansate in perioada 1995-2005. Printre filmele incluse in acest studiu s-au numarat: "You've Got Mail" ("A sosit posta", 1998), "Maid In Manhattan" ("Camerista", 2002), "The Wedding Planner" ("Eu cu cine ma marit?", 2001) si "While You Were Sleeping" ("In timp ce tu dormeai", 1995).
Specialistii au descoperit numeroase teme comune in aceste filme, insa considerate a fi nerealiste. Mai mult decat atat, au concluzionat ca fanii unor filme ca "Runaway Bride" ("De buna voie si nesilita de nimeni") si "Notting Hill" ("Notting Hill"), ambele realizate in anul 1999, au, de multe ori, probleme de comunicare cu partenerul de viata.
Dr. Bjarne Holmes de la Universitatea Heriot Watt a declarat: "Adesea, consilierii maritali intalnesc cupluri care cred ca sexul ar trebui sa fie perfect intotdeauna si ca, daca cineva iti este menit, atunci va sti ceea ce vrei fara ca tu sa fii nevoita sa comunici acest lucru. Acum avem niste probe concrete, care sugereaza faptul ca industria de divertisment si nu numai joaca un rol important in perpetuarea acestor idei in mintea oamenilor."
Specialistul a adaugat: "Problema este ca, in timp ce o mare parte dintre noi stim ca ideea unei relatii perfecte este nerealista, unii dintre noi sunt influentati de portretizarile din filme mai mult decat ne putem imagina."
Ca parte a studiului, 100 de studenti voluntari au urmarit comedia romantica "Serendipity" ("Noroc in dragoste"), din anul 2001, in timp ce alti 100 de studenti au vizionat o drama de David Lynch. Studentii care au urmarit pelicula romantica au fost mai inclinati, ulterior, sa creada in destin.
Kimberly Johnson, una dintre persoanele care a lucrat pentru realizarea studiului, a precizat: "Filmele reusesc sa capteze emotia unei relatii noi, dar, in acelasi timp, sugereaza in mod eronat faptul ca increderea si dragostea angajata exista din primul moment in care se intalnesc doua persoane, insa acestea sunt lucruri care au nevoie, in mod normal, de ani intregi pentru a se putea dezvolta."
Este adevarat faptul ca Hollywood-ul "livreaza" povesti de dragoste "de-a gata", din care nu lipsesc emotia intalnirii, iubirea nebuna si pasionala, increderea si respectul reciproc, viata in doi, bine construita si, cu siguranta, fericita. Insa cati dintre noi credem cu adevarat in retetele de succes prezentate si luam de bun ceea ce se desfasoara pe ecran sub ochii nostri?
Comentarii (7)
filmele sunt filme, realitatea e alta oricat ai vrea sa fii de romantic,... mi-ar place sa -i pot oferi sotiei luna de pe cer...credeti ca se poate?....,ca-n filme?
romanele de dragoste au aceeasi influenta negativa asupra ideii de dragoste....din pacate Cititi Gerard Apfeldorfer - Arta de a cultiva relatii durabile ed Trei - o sa gasiti multe mituri referitoare la iubire...
sunt o fire foarte romantica, dar pana la urma ma trezesc la realitate si spun.......a fost doar un film, ca realiatatea este cu totul alta.
Asta e parerea mea, dragilor, sunt si interesata de arta cinematografica, la care trebuie mentionat ca vizionez filme artistice si de o valoare inestimabila, care ofera baza unei analize complexe in salile de curs ale universitatilor din Europa de azi, dar ideea pe care vreau sa o subliniez este aceasta: indiferent de opera de arta, fie ca e film sau teatru, menirea ei este de a misca emotional puternic publicul, care in mijlocul filmului nu poate face diferenta intre fantezie si realitate, tocmai de aceea, creierul uman se trezeste la realitatea de dupa film, dar un pic dezamagit...Nu degeaba spun unele comentatoare ca viata lor nu poate fi perfecta ca in filme. Ba da, si indraznesc sa spun, poate fi chiar mai buna decat in filme, cu conditia sa observi plin de discernamant ca opera de arta e pornita din imaginatia unui om creativ, iar viata ce ti-a fost oferita de Dumnezeu pe planeta Pamant nu poate fi traita decat o data, o singura data te afli in clipa prezenta, asa ca bucura-te o data pe deplin de romanta, aventura, sau casnicia de ani de zile pe care o ai, dupa caz. Deschizandu-ti senzorii catre ceea ce ai deja, nu-ti vei mai dori sa ai altceva, ce e atat de departe! SI dupa dictonul Sf. Augustin: "Adevarata fericire este sa iti doresti ceea ce ai deja!". Ghidati-va dupa fiecare clipa minunata si nemaiintalnita din viata voastra, cea reala... Lasati totusi iluziile sa se spulbere in vant, inainte sa deveniti din nou, intr-o seara, dupa o vizionare, deziluzionate! Cu drag, Trurli
ceva interesant ;)))
Pana sa-l cunosc p iubitul meu, nu prea ma uitam la asa ceva. El mi-a deschis apetitul, mergem la cinema sau ne uitam acasa mai mult la filme "de familie", pt ca sunt mai linistite, duioase, calme si chiar cu o morala. Asta nu inseamna ca nu stim sa facem diferenta intre realitate si fictiune. Cui n-a vazut inca "Despre barbati si nu numai" il recomand cu caldura...nu toate povestile sunt cu happy end. Un film superb e "Notebook" la care am plins spre sfirsit...asa iubire, pana la moarte, si-ar dori toata lumea, dar, iarasi, trebuie sa ne pastram ratiunea si sa constientizam ca asta se poate intampla foarte rar. Cred ca subiectii studiului erau cam naivi, eufemistic vorbind. :)
sunt doar filme..pe mine sincer ma fac sa ma simt bine si totodata ma fac sa ma gandesc cat de fericita sunt cu actualul meu iubit.
Posteaza comentariu