Autoritatea
Comportamentul autoritar creeaza iluzia solutionarii conflictului, dar aceasta tactica il infurie pe partener, care este redus la tacere, iar pe termen lung conflictul se accentueaza. Incapacitatea de a lasa fraiele din mana ascunde teama de a fi dominat. Pentru a-l face pe partener sa se simta in siguranta si sa fie dispus sa coopereze, trebuie sa-i incurajati contributiile in toate etapele analizarii conflictului (de exemplu: ce parere ai? ce sugestii ai?).
Competitia
Multi soti nefericiti abordeaza negocierea conflictelor ca niste adversari, fiecare incercand sa-si impuna propria decizie. Este ceea ce teoreticienii numesc joc cu suma zero, in care unul dintre parteneri castiga tot, iar celalalt pierde tot. Cuplurile care apeleaza la aceasta tactica vor cadea in oricare sau in toate capcanele pentru a-l forta pe adversar sa abandoneze lupta.
De ce victoria este atat de importanta in cuplurile nefericite? In astfel de casnicii este investita mai multa energie pentru a castiga decat pentru a cultiva relatia si persoanele. In acest climat emotional arid, orgoliile ambilor parteneri se erodeaza; o cale simpla de a-ti alimenta vanitatea este aceea de a castiga.
Din nefericire, victoria cu orice pret genereaza un cerc vicios: respectul de sine al castigatorului creste, dar furia latenta a celui care a pierdut escaladeaza conflictul, lucru care, in timp, face sa scada respectul de sine al ambilor parteneri. Pentru a depasi acest impas, unul dintre parteneri trebuie sa renunte. In acest fel, lupta pentru putere se va sfarsi rapid - e nevoie de doi pentru a exista o lupta. Atunci cand lupta pentru putere se incheie, poate incepe solutionarea conflictului.
Numai fraierii cedeaza
Convingerea ca numai fraierii cedeaza in fata sotiilor lor este o atitudine masculina tipica. Stim ca barbatii au fost educati sa domine, asadar se pare ca aceasta conditionare culturala sta la baza dificultatii pe care o resimte barbatul atunci cand trebuie sa cedeze in favoarea sotiei. Dar aici e vorba de mai mult decat de o conditionare culturala. Dincolo de fobia de a fi fraier a barbatului se gaseste o alta temere mai profunda: teama de a fi anihilat.
Cand un barbat se teme sa cedeze, el crede ca daca va ceda in fata sotiei lui, chiar si o singura data, ea il va domina pentru totdeauna, iar testiculele lui vor atarna drept trofeu pe noptiera ei. Pentru un barbat care traieste cu aceasta temere, pozitia sa indaratnica il ajuta sa traiasca cu iluzia ca detine controlul asupra situatiei. Daca sotul dumneavoastra sufera de aceasta fobie, trebuie sa il faceti sa inteleaga ca un compromis nu este sinonim cu o castrare. El are nevoie sa fie asigurat ca nevoile ii vor fi satisfacute si ca nu intentionati sa-l devorati.
Refuzul de a juca in echipa
Negocierile cuplurilor nefericite esueaza adesea pentru ca nu joaca in echipa. In schimb, cuplurile fericite se aseaza la masa negocierilor ca membri ai aceleiasi echipe, nu ca adversari. Ambii parteneri trebuie sa stie ca o solutie care nu este acceptabila pentru amandoi nu este o solutie. Partenerii nu numai ca lucreaza ca o echipa, dar ei trateaza chiar relatia ca pe o terta persoana, care trebuie ingrijita si respectata. In toate negocierile, ambii parteneri cauta o solutie benefica relatiei. Daca relatia prospera, atunci sotii stiu ca vor fi fericiti. In casniciile nefericite insa, fiecare dintre soti continua sa traiasca ca si cum ar fi singur. In astfel de cazuri, nevoile, obiceiurile si prietenii exclusivi ai unui partener sunt prioritari, in timp ce relatia se alege cu resturile.
Lipsa creativitatii
Atunci cand cuplurile se cearta de mai multa vreme, certurile lor devin extrem de asemanatoare. Conflictele cronice duc la o stare permanenta de stimulare a sistemului nervos autonom (SNA), care, la randul lui, duce la pierderea functiilor cognitive superioare, inclusiv a creativitatii. Avem de-a face, asadar, cu un alt cerc vicios.
Atata vreme cat certurile dumneavoastra raman nerezolvate, stimularea SNA va predomina, ceea ce inseamna ca nu va puteti baza pe sotul dumneavoastra in ce priveste gasirea unei solutii creative pentru problema dumneavoastra. Ce puteti face? Mai intai, trebuie sa va calmati; apoi veti putea gandi creativ. Scrieti pe o foaie de hartie toate posibilele solutii la problema respectiva. Daca e cazul, cereti parerea prietenilor. Relaxarea si abordarea creativa va vor orienta pe drumul solutionarii.
V-am vorbit pana acum despre toate capcanele si tacticile gresite de a solutiona conflictele dezvaluite de cercetarea mea. Toate aceste capcane si tactici au ceva in comun: sunt rezultatul transpunerii in act a furiei. Cand furia este transpusa in act, ea atrage o reactie, un comportament represiv. In scurt timp, cuplul ajunge sa fie prins intr-o retea-capcana a razbunarilor.
Este important sa retineti ca, in orice capcana ati cadea sau orice tactica gresita ati folosi, mai devreme sau mai tarziu, acest comportament va agrava conflictele pe care le aveti. Cu cat certurile sunt mai aprinse, cu atat retragerea sotului apare mai des; si cu cat acesta se retrage mai des, cu atat conflictul va fi mai grav.
Stiu ca nu va va fi usor sa va debarasati de tacticile eronate si sa nu mai cadeti in aceleasi capcane. Dar din moment ce vreti sa va salvati casnicia, nu aveti de ales decat sa renunatati la ele. Iata cum puteti face asta: mai intai, asigurati-va ca ati identificat tacticile gresite de solutionare a conflictelor si capcanele certurilor; apoi, luati hotararea de a le elimina. Iar de acum inainte, de cate ori sunteti furiosi, luati o pauza inainte de a actiona. Astfel veti inceta sa mai fiti sclavul vechilor obiceiuri nesanatoase.
Comentarii (1)
Pentru tine buna dulcea si placuta floricica eu as defrisa padurea toata !!! oe oe !! ingeras eu cand zic da tu sa zici da si vom fi colindatorii pe aripele extazului uiuiui !
Posteaza comentariu