Fidelitatea in cuplu? Ceva care pare de la sine inteles. Si totusi de multe ori ne lovim de adevarate traume produse de fidelitate. Cel mai adesea aceste trairi sunt asociate cu continuturi sexuale.
Continuturile sexuale insotesc de multe ori activitatile care se desfasoara in cadrul cuplului. Ele sunt cam peste tot si provoaca trairi diverse, placere, descarcare, nemultumire, frustrare, etc. Pot sa devina si dificultati mai mari sau mai mici cu care cuplul se confrunta. Cel mai adesea ceea ce este sexual se asteapta sa fie ceva placut iar cuplul tanar este mai preocupat de aceste lucruri decat celelalte.
Nu spun ca un cuplu tanar simte mai multa nevoie de manifestari ale sexualitatii ci ca un tanar nu reuseste sa gaseasca cele mai bune solutii pentru a le putea integra in lumea noastra. O persoana mai in varsta, confruntandu-se in timp cu aceste probleme, a reusit sa-si consolideze propriile mecanisme de aparare, cu tot ceea ce inseamna bun sau rau acest lucru.
Fidelitatea ramane un continut important pentru toate cuplurile si care este resimtita mai mult in momentele de gelozie.
Iar pentru aceasta manifestare nu este necesar ca infidelitatea sa se fi produs deja, ci este suficient ca ea sa fie simtita ca nevoie.
Cel mai adesea atunci cand o dorinta de acest tip reuseste sa ajunga in plan constient apar intrebari de tip:
• Sa fie normal sa fie asa?
• Sa fie firesc sa simt altceva pentru cineva sau pentru ceva?
• Ce va spune prietenul meu?
Iata intrebari carora o persoana nu reuseste sa le dea o forma viabila si in care logica se pierde deoarece lor le apar asociate alte continuturi din lumea emotionala a persoanei.
S-ar putea spune ca fidelitatea fata de o persoana este o modalitate prin care o persoana reuseste sa integreze asemenea dileme si sa se protejeze de asemenea trairi dar tot fidelitatea este si cea care determina asemenea afecte. Fidelitatea este diferit resimtita de fiecare. Prin fidelitate inteleg proprietatea ca un obiect (o persoana) sa fie investita cu o anumita traire, unica si care nu este mutabila asupra unul alt obiect (altei persoane).
Desi este un sentiment foarte promovat si incurajat in toate mediile, fidelitatea poate sa fie si periculoasa. Cand obiectul fidelitatii nu mai exista in lumea reala a persoanei, ne apropiem de patologie iar persoana care simte asta are nevoie de ajutorul celor din jur. Cel mai adesea se intampla in cazul in care partenerul se decide sa puna punct relatiei iar cel abandonat ii ramane fidel. Acesta nu reuseste sa investeasca un alt partener cu o traire similara (numita in mod general iubire) si atunci ramane suspendat intr-o relatie care, in realitate, nu mai exista.
Comportamentele sale devin inedite sau pot sa fie caracterizate de cei din jur ca fiind ciudate. El continua sa caute sa intre in legatura cu partenerul pierdut, cauta sa si-l creeze in lumea sa ca si cand ar fi real. Gaseste explicatii pentru ceea ce face cel care l-a parasit, isi gaseste sute de vinovatii care alterneaza cu momente de furie distructiva. In alte cazuri apeleaza la un comportament suicidiar sau in care doar ameninta cu suicidul. Motivele despartirii ii apar ca fiind importante dar temporare si simte din plin ca va veni un moment in care acesta se va intoarce. Deseori isi aminteste momentele petrecute impreuna.
Totusi cand acest comportament este exagerat inventeaza diferite pretexte si adeseori strategii pentru a intra in contact cu celalalt.
Problemele pot sa fie amplificate si cand resimte ca vinovata o a treia persoana iar furia si forta resentimentelor sale pare a fi alocata acesteia. Cat timp aceasta furie orientata catre un tert este in plan imaginar sau simbolic, nu se intampla nimic dar daca aceasta furie este exprimata in realitatea intalnirii cu acesta, efectele pot fi derutante pentru toti.
Posteaza comentariu