Cercetători de la Universitatea Friedrich Schiller din Germania au arătat cât de periculoasă este relaționarea cu oameni toxici pentru starea noastră de bine, după ce au descoperit că reacția la stimulii specifici oamenilor toxici a cauzat în creierele subiecților un răspuns masiv tipic stresului. Fie vorba de negativitate, cruzime, sindromul victimei sau doar simplă nebunie, oamenii toxici îți duc creierul într-o stare de stres de care trebuie să te ferești cu orice preț. Amintește-ți că stresul are un impact de lungă durată asupra creierului. Expunerea chiar și doar la câteva zile stresante compromite eficiența neuronilor din anumite zone ale creierului, mai ales cea responsabilă de rațiune și memorie.
Săptămâni de stres pot cauza afectarea creierului la un nivel serios, dar reversibil, în timp ce câteva luni de stres pot distruge realmente celulele nervoase. Pentru că poate e adevărat că suntem produsul celor cu care interacționăm, să luăm aminte de tipologiile toxice cu care ne înconjurăm.
Bârfitorii
Sau aceia cărora le face plăcere să discute și să analizeze viața altora. Poate la început pare amuzant să te bagi cu nasul în treburile altora, dar pe parcursul timpului poate deveni obositor, mai ales când te molipsești și începi să bârfești și tu. Nu numai că poți răni direct sau indirect anumiți oameni, dar îți consumi energia cu ceva total neproductiv.
Temperamentalii
Unii oameni nu au absolut niciun fel de control asupra emoțiilor lor. Își vor ieși din pepeni în fața ta, vor proiecta sentimentele lor asupra ta.
Sunt greu de eliminat pentru că nu își pot controla emoțiile și pentru că îți inspiră milă. Problema cu ei este că nici nu îți întorc același gen de sprijin pe care îl cer și că atunci când vor avea greutăți, te vor transforma într-o pubelă în care își aruncă tot gunoiul.Victimele
Victimele sunt greu de identificat, pentru că, cel puțin la început, ai tendința să empatizezi cu problemele lor. Pe măsură ce trece timpul, vei remarca că perioadele lor grele au loc de fapt tot timpul. Cei care se victimizează dau la o parte orice fel de responsabilitate personală, transformând o piedică într-un munte imposibil de traversat.
Nu văd niciodată oportunități de evoluare în momentele grele și nu se vor schimba prea curând, pentru că își găsesc mereu oameni care să îi protejeze. Narcisiștii
Cei absorbiți de sine te deprimă din cauza distanței lipsite de empatie și pasiune cu care stau departe de alți oameni. În jurul lor te simți total singură. Asta pentru că pentru ei, nu ești decât o unealtă prin care își construiesc respectul de sine.
Invidioșii
Pentru aceștia, tot ce au alții este mai bun decât ce au ei. Chiar și atunci când li se întâmplă ceva minunat, nu au niciun fel de satisfacție.
Ei nu pot genera satisfacție prin ceva legat de sine, trebuie să se compare mereu cu alții. Dacă stai printre ei, îți vei trivializa propriile reușite.