Regina Maria a Romaniei, "ultima romantica"

Asa o numeste Hannah Pakula pe cea careia i-a dedicat o biografie intr-o reusitaincercare de reconstituire a unui destin regal. Putine femei au jucatin istoria romanilor un rol atat de important si spectaculos ca reginaMaria.

Maria de Edinburg s-a nascut in 1875 in familia regala britanica, ceeace i-a permis sa se inrudeasca cu toti puternicii zilei. Fiica celuide-al doilea fiu al reginei Victoria a Marii Britanii, printul Alfred deEdinburg si duce de Saxa Coburg-Gotha, fratele viitorului rege Eduardal VII-lea, era vara si cu imparatul Nicolae al II-lea al Rusiei prinmama sa Maria, mare ducesa de Rusia si unica fiica a tarului Alexandrual II-lea.

Pentru ca cercul sa fie complet, viitoarea regina a Romaniei era varaprimara si cu imparatul Germaniei Wilhelm al II-lea, prin mama acestuia,fiica cea mare a reginei Victoria. Toate aceste inrudiri i-au oferitMariei un prestigiu mai mare nu numai fata de cel al viitorului sot,Ferdinand, mostenitorul tronului Romaniei, dar chiar si fata de celal regelui Carol. Asa se explica intr-o anumita masura refuzul Marieide a accepta constrangerile de orice fel pe care le va descoperi cumulta nemultumire la curtea de la Bucuresti. In plus, independenta saera legata si de calitatile unanim recunoscute: frumusete rapitoare,inteligenta, vointa razbatatoare, eleganta, simt al umorului si nu inultimul rand romantism.

Fata de sotul sau a reusit sa se impuna si pe tot timpul domniei afost mult mai vizibila. In schimb, cu regele Carol I a intrat repedein conflict inca din primele zile ale sederii in Romania. Maria nuputea sa se conformeze regulilor stricte impuse de Carol la curte,nu agrea atmosfera rigida si a facut tot posibilul pentru a-si castigalibertatea. In amintirile sale, "Povestea vietii mele", descrie lungaconfruntare dintre ea si rege, care pana la urma a devenit un compromis:Maria a invatat sa priveasca cu ochi mai ingaduitori regulile caseiregale iar Carol a devenit mai maleabil si a acceptat unele lucruri,cum ar fi marea dragoste a printesei pentru echitatie.

Cum spuneam, interesanta ni se pare comparatia Mariei nu atat cu reginaElisabeta sau cu augustul sau sot Ferdinand, ci cu regele Carol. Dacaacesta a dorit sa obtina respectul poporului sau, Maria a dorit sa fieiubita si a si fost. Romanii au fost bucurosi sa descopere o viitoareregina pe gustul lor, gata oricand sa se coboare printre ei, fara arenunta insa la majestetea sa, spre deosebire de Carol, care ii vaguverna cu o privire rece si o mana de fier, este drept, cat se poatede potrivite daca tinem cont de moravurile romanilor si de prefacerileimpuse de epoca.

Viata personala a celei care devenea in 1914, la moartea regelui Carol,regina romanilor, alaturi de regele Ferdinand, a fost una destul dezbuciumata. Ii placeau barbatii frumosi si mai ales cei imbracatiin uniforma, iar aventurile sale galante faceau subiectul suetelorromanilor. Gurile rele spuneau ca cel putin unul din copiii Mariei,principesa Ileana, ar fi avut drept tata pe altcineva decat pe Ferdinand,printul Barbu Stirbei, iar ca fiica sa cea mare, Maria, s-ar datorascurtei legaturi cu un tanar locotenent. Zvonurile erau alimentate si deunele dintre doamnele elitei romanesti cu care regina a ajuns in conflict,printre acestea numarandu-se Zoe Sturza sau chiar Martha Bibescu.

Trebuie sa spunem insa ca regina Maria nu si-a dedicat viata exclusivplacerilor si aventurilor sentimentale. Ea a continuat opera sociala siculturala inceputa de Carmen Sylva si a folosit pentru aceasta prestigiulsi pozitia sa, mult mai pregnante decat ale predecesoarei sale. Deasemenea, in timpul razboiului a organizat si condus un important serviciude asistenta medicala pentru soldati si nu a ezitat sa mearga deseoripe front printre cei care luptau. Spre deosebire de Elisabeta, reginaMaria a jucat si un important rol politic, fiind unul din elementelecare au decis intrarea Romaniei in primul razboi mondial alaturi deAnglia, Franta si Rusia. Regele Ferdinand, altfel inteligent si cult,era de o timiditate si nehotarare suplinite de multe ori de puternicapersonalitate a reginei. La Conferinta de pace de la Paris din 1919 aavut rolul ei, evident neoficial deoarece Constitutia nu-i acorda nicio putere politica.

Maria a atras atentia nu numai romanilor dar si lumii. In 1926 a facuto vizita de o luna in America pe care o parcurge aproape de la un capatla altul intr-un adevarat mars triumfal. Primita destul de rece depuritanul presedinte Coolidge care aflase cate ceva despre faima reginei(s-o fi gandit Maria atunci la Carol I?) a fost in schimb aclamatade americani, surpinsi sa vada o regina frumoasa si foarte eleganta,dezinvolta si neconventionala, care i-a cucerit de la inceput. In sudulstatului Washington regina a inaugurat resedinta - muzeu a miliardaruluiamerican Samuel Hill care o invitase in mod special. Astazi la Maryhillexista o sala care aminteste de acest moment si care este decorata cuobiecte aduse de regina in 1926. Pe tot timpul vizitei, ziarele americaneau facut o intensa propaganda Romaniei, atat de necesara pentru o taraaproape necunoscuta in America.
 

Comentarii (12)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • ralu pe 12 Mai 2010, 21:45
    regina Maria

    O personalitate de exceptie ptr. istoria Romaniei poate e putin spus, a fost un parinte ptr. poporul roman. Dobitoci care se afla astazi la conducerea romaniei habar nu au ce inseamna iubirea fata de natiunea pe care o conduc.E sunt interesati doar sa isi umple conturile si atat sau eventual ce sa mai vanda ceva de prin tara. Ar trebui sa mai priveasca in urma la personalitatile care au contribuit la bunastarea romaniei mai presus de propriile interese.

    1
    0

  • Liliana Asmarandei pe 19 Ian 2010, 10:00
    Gradina

    Pe un tarm, la margine de mare era o gradina plina de flori in multe culori, de copacii de maslini, de mere dulci si de cirese...Era tot ce avea si in fiecare zi avea grija de ea, ii vorbea, cu ea se-nveselea, cu ea plangea si tot cu ea gandurile si dorurile isi adormea pe piatra alba pe care lacrimile de roua in fiecare dimineata le scada. Petalele cazute in fiecare dimineata le aduna si cu ele apa marii-o incununa...Ele plecau cu valurile calatoare, odata cu ele si gandurile sale amare...Pumnul si-l umplea cu apa parfumata si isi uda fata alba, spunand:"va veni si alta data!" Treceau zile, luni si ani, dar speranta sa o gaseai in fiecare floare, in fiecare fruct de vara si de toamna, in fiecare frunza de maslin, chiar daca unele ii cadeau la picioare...Fluturasii ii mangaiau privirea cazuta si la fiecare zbor lasau o urma albastra...Se asezau pe fiecare petala alba, pe fiecare clapa a pianului de la fereastra, pe fiecare coarda de vioara, pe fiecare sunet de harpa...Cate unul se mai agata in floarea de mar de parca acolo vroia sa-i fie ultimul zbor. ___Micutul meu, vino de-ti continua zborul...Priveste cum Lumina deschide Orizontul...Auzi?Scoica isi canta dorul...Dorul de Sirena, de iubirea ei eterna.Tu stii cel mai bine sa zbori spre lumina...Ia si dorinta mea si a scoicii de perluta dorului plina si du-le la ea, la lumina si izvorul din ea. Zborul si l-a continuat si in lumina a plecat...Ah, si ce lumina mare se facuse!Fluturasul in ea se pierduse...pentru ca numai el stie ca iubirea e plina de lumina si izvor...Si atunci parfumul florilor de mar peste gradina se asezase...Floarea de cires petala si-o deschidea,frunza de maslin se legana, in ritmul ciocarliei usor cadea si in fiecare zi drumul valului il urma cu aceeasi speranta:"va veni si alta data, caci este zi in fiecare zi lasata...!" Porumbelul alb le aduna si in cuibul de la fereastra le aseza...melodia continua sa-i mangaie fata si lacrima cazuta pe piatra alba ... ( octombrie, 2007) Cand am recitit am vazut ca ce mult se aseamana cu ea, Maria, si cu acel palat de pe marginea marii, din Balcic.

    2
    0

  • Liliana Gabriela pe 14 Dec 2009, 14:00
    Romania are valori pe care multe tari le-ar fi dorit!

    Romania a fost zdruncinata puternic de comunism...Acest regim are la baza ca sa distruga valorile familiilor regale! Este dureros...foarte dureros cand slujesti o viata unui popor si cand parsesti lumea aceasta, sa fii privit tot ca un strain. Aceasta au facut comunistii si inca aceasta gandire mai este . Indiferent din ce ram s-au tras reginele, regii nostri, toti traim intr-o Europa,care candva avea granitele dintre erau deschise in inimile oamenilor, dar comunistii le-au inchis si trebuie sa luptam pentru o Romanie libera, democrata, iubitoare de neam,de istorie, de valori,de Europa...si de lume!

    1
    0

  • carmen-maria dindelegan pe 3 Oct 2009, 02:24
    cu admiratie si bucurie

    sunt deosebit de bucuroasa sa imi iubesc neamul si din istoria ei , pe Regina MARIA,... de cand i-am citit cartea cu capilolele tarzii, o port in suflet ...

    1
    0

  • carmen-maria dindelegan pe 3 Oct 2009, 02:06
    cu admiratie si bucurie

    sunt deosebit de bucuroasa sa imi iubesc neamul si din istoria ei , pe Regina MARIA,... de cand i-am citit cartea cu capilolele tarzii, o port in suflet ...

    0
    0

  • ana pe 12 Mai 2009, 15:45
    regina maria

    cea mai frumoasa femeie,extraordinara

    0
    0

  • raluca pe 10 Apr 2009, 09:47
    regina maria

    erai ce mai frumoasa regina din lume

    0
    0

  • Marinela Gogotă pe 9 Mar 2009, 06:46
    Regina Maria

    O femeie extraordinară pentru tara noastră a fost Regina Maria, sotia regelui Ferdinand I . Este autoarea romanului "The Story of My Life", ("Povestea vietii mele"), scris in limba engleza, roman care a dus la vremea respectivă faima poporului care a adoptat-o! Era nepoata reginei Victoria şi a tarului Alexandru al II-lea al Rusiei. A iubit poporul roman din inimă, romanul ar trebui să fie carte de capatâi pentru politicienii nostri, aşa poate vor învăţa ce înseamnă să conduci cu adevărat un popor, fie el si sărac! Contributia ei la infaptuirea Romaniei mari nu este de neglijat, trebuie recunoscută! Cartea acestei mari Regine m-a învăţat să iert, să mă rog lui Dumnezeu, să gândesc pozitiv, să lupt cu viaţa şi atunci când totul poate fi pierdut! Dumnezeu s-o odihnească în pace în lumea celor drepţi!

    1
    0

  • Eugen pe 30 Ian 2009, 10:32
    Rushinica

    Din pacate din ce in ce mai multzi tampitzei au acces la internet si nu stiu cum sa se foloseasca de el. Nu intzeleg ce treaba are unul si altul sa posteze tot felul de comentarii cel putzin imbecile. Hai sa cascam urechile, sa holbam ochii si sa incercam macar sa luam exemplu de la aceste mari personalitatzi ale istoriei, sa ne vedem de treaba noastra si sa mai incercam din cand in cand sa facem ceva si pentru parlita noastra Romanie. E pacat.

    1
    0

  • Daniela Theodorescu pe 30 Iul 2008, 07:07
    Regina Maria

    Imi pare rau cand romanii nu isi cunosc isroria si nu respecta , astfel, ceea ce au facut inaintasii. Se pleaca de la preconceptia ca cineva venit din afar granitelor noastre nu poate sa faca mai mult bine decat romanii insisi, ori asta se poate vedea si azi. Ceea ce au facut pentru tara noastra Regii Carol I, Ferdinand si Reginele Elisabeta si Maria ar trebui sa fie un exemplu pentru noi, romanii. Si, atunci cand mergeti sa vizitati locurile pe unde acestia au trait si asupra carora si-au lasat amprenta, nu uitati, dragi romani, sa aprindeti o lumanare , sa exprimati un gand frumos, si, de ce nu, sa puneti o floare.

    1
    0

  • sdfghk pe 12 Mar 2008, 19:51
    uiop[

    salllll;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;

    0
    0

  • ANA pe 10 Mar 2008, 12:08
    AIUREA

    AIUREAAIUREAAIUREAAIUREAAIUREAAIAIUREAAIUREAAIUREAAIUREAUREAAIUREAAIUREA

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod