Am cunoscut-o intr-o tabara pentru copii, la 2 km de Rasnov, unde 50 de prichindei din Romania si Bulgaria si-au dat intalnire, timp de zece zile, sa se distreze si sa invete lucruri noi impreuna.
Sincer, nu ma asteptam sa intalnesc o persoana atat de calda, simpla, dornica de vorba, fara aere de vedeta, care nu sta locului si oricand este pregatita sa faca roata, chiar daca are aproape 50 de ani. Imbracata intr-o tinuta sport, Nadia a venit special din America si le-a explicat copiilor, printre altele, cat de importanta este activitatea fizica pentru o viata sanatoasa. Nu a venit insotita de baietelul ei, Dylan, sau de Bart, sotul ei, ci de parinti. Am aflat ca micutului de 4 ani ii este greu sa se acomodeze cu fusul orar si s-ar trezi la ora doua noaptea cu chef de joaca, asa ca a ramas acasa, in SUA, cu tatal.
Dupa vreo trei ore de zburdat, poze cu prichindeii, demonstratii de gimnastica si povesti, ne-am asezat lejer, nemancate amandoua, pe o canapea si am inceput sa palavragim pret de 10 minute. I-am adresat si intrebarile pe care voi le-ati sugerat pe pagina de Facebook a Eva.ro Daca mai era nevoie sa spun, Nadia Comaneci este o femeie extraordinara pentru care nota 10 este prea mica. Poti vedea asta si cu ochiul liber in galeria foto.
Cum te mentii in forma dupa viata activa de sportiva? Cum te antrenezi?
Fac miscare, eu intotdeuana am facut miscare si mi se pare vital, iar oamenii trebuie sa inteleaga ca sportul este o activitate care ar trebui sa intre in rutina fiecaruia. Nu ma antrenez, eu ma misc in fiecare zi pret de 30 de minute. In sala de fitness a Academiei de gimnastica pe care eu si Bart (n.r. sotul ei) o avem in America exista tot felul de aparate pe care le folosesc. Apoi cateva exercitii de stretching. Prefer sa fac in fiecare zi putina miscare, pentru ca nu este firesc si sanatos sa iti fortezi corpul.
Cum ti-ai revenit dupa ce l-ai nascut pe Dylan? Cum ai reusit sa ajungi la silueta perfecta?
Pana la opt luni si ceva de sarcina eu am facut bicicleta. Nu m-am fortat, doar 10 minute de miscare in fiecare zi, iar dupa 12 zile de la nastere m-am urcat din nou pe bicicleta. M-am mentinut in forma facand miscare mereu si nu am avut nevoie sa 'imi revin'.
Care sunt diferentele de mentalitati si stil de viata intre Romania si SUA?
Americanii pe care i-am intalnit sunt impresionati de bunatatea si ospitalitea romanilor si asociaza Romania cu succesul in sport si, pe ici pe colo, cu Dracula. Multi americani sunt de parere ca romanii sunt in stare sa dea tot ce au, chiar daca maine nu vor avea ce sa manance. Cunosc americani care si-au deschis afaceri aici, unii s-au casatorit cu romance. In general, le place Romania pentru ca este un mediu diferit, nici mai bun, nici mai rau, doar foarte diferit. Atunci cand vorbesti cu romanii, de exemplu, incep o conversatie prin a-ti povesti un necaz: 'Sa iti spun ce mi s-a intamplat!'. Stiu, toata lumea are necazuri, dar trebuie sa avem puterea sa facem un pas inainte, fara sa criticam foarte mult si sa asteptam sa ni se intample ceva bun. Cand am fost in Shanghai, acum de curand, cu delegatia pentru promovarea Romaniei, dintre toti cei care au fost prezenti la conferinta de presa, aproape toti erau deranjati de logoul tarii, de acea frunza, erau fixati pe aceasta idee, erau foarte revoltati. Numai un jurnalist a avut puterea sa spuna :'Va felicit ca ati ales sa promovati Romania!' Se pare ca romanii sunt mai buni in a critica si a nu face nimic decat a face ceva, a cauta solutii.