Cum poti deveni puternica atunci cand simti ca esti la capatul puterilor? Cum te motivai atunci cand erai epuizata fizic si pshic?
Trebuie sa te gandesti tot timpul la baza, la scop, 'de ce faci ceea ce faci?' si iti cauti pasiunea pentru ceea ce faci, iar daca ai raspunsurile, de aici totul este foarte simplu.
Te-ai gandit sa te intorci in Romania?
Eu nu stau tot timpul nici in America, mereu calatoresc si voi face asta atat timp cat am posibilitatea. Este obositor, recunosc, dar obositor este sa stai si acasa.
Cand erai pe podium, pe cea mai inalta treapta, cu pieptul plin de medalii, la ce te gandeai?
Ma gandeam acasa, imi doream ca cei dragi mie sa se uite la televizor si sa ma vada. Era un sentiment mai mult patriotic.
Te-ai gandit sa iti mai lansezi o carte dupa "Scrisori catre o tanara gimnasta" aparuta in 2003 sau sa infiintezi o scoala de gimnastica in Romania?
Deocamdata nu am timp sa lansez o carte, iar in ceea ce priveste infiintarea unei scoli de gimnastica aici... Ilie Nastase e aici, in Romania, si se chinuie de ceva timp sa faca Academia de Tenis...
Sunt lucruri pe care ti-ai fi dorit sa le stii cand erai mai tanara si le-ai aflat mai tarziu?
Stii cum e? Degeaba stii foarte multe lucruri daca nu stii cum sa le aplici. Tot timpul am mers pe instinct si in mare parte instincul meu a fost cel bun.
Daca ar fi fost sa alegi altceva decat gimnatica de performanta, ce ai fi ales?
Probabil alt sport. Orice altceva as fi facut, as fi avut dorinta de a excela. Mi-ar fi placut sa fac patinaj.
Cum poti avea o relatie fericita? Ce sacrificii trebuie sa faci?
Trebuie sa muncesti la ea ca sa o mentii fericita, mai ales dupa ce apare un copil. In momentul in care intervine un copil, sotul devine medalia de argint, prioritatea devine copilul. Este momentul in care trebuie sa lucrezi la relatie, sa incerci sa ai acelasi gen de relatie pe care o aveai inainte de aparitia micutului, sa o mentii. Cand eram doar noi doi, timpul era foarte flexibil: ne spuneam sa ne urcam in avion si sa plecam la Las Vegas, de exemplu. Acum lucrurile s-au schimbat putin.
Tii vreo dieta?
Acest cuvant "dieta" a inceput sa sune negativ. Trebuie sa stii sa te autoeduci, sa te informezi, sa stii ceea ce este bun pentru tine, dar aceste lucruri nu trebuie sa le stii atunci cand ai 50 de ani, trebuie sa le stii de mica. In acest mod te vei ajuta sa te mentii sanatoasa fizic si psihic. Trebuie sa mentii programul de miscare, sa ai o continuitate, daca vrei sa ai rezultatele dorite. Poti merge cu un prieten in parc, te poti plimba cu mama... sunt cateva activitati care te ajuta enorm.
Cum ii putem ajuta pe copii sa fac sport, sa faca miscare, sa ii facem sa inteleaga cat de importanta este ea pentru sanatate?
O tabara ca aceasta (n.r. TabaRama de la pensiunea Panicel) la care sa vina cineva sa le vorbeasca, sa ii motiveze, sa le ofere informatii. Este exemplul perfect. Lipsa de miscare este o problema in intreaga lume, acum vad ca a aparut si in Romania. In SUA se circula mai mult cu masina si nu este un lucru deloc bun. Copiii se uita la televizor, se uita la parintii lor si sunt mereu in cautare de modele, de idoli. Si parintii pot fi idoli si pot fi imitati, deci ei au un rol foarte important in dezvoltarea copilului. Imi dau seama de lucrul acesta acum, ca sunt si mamica si le dau mai multa crezare parintilor acum decat o facem inainte. Acum gandesc cu totul si cu totul diferit. Lucrurile importante din viata noastra le invatam atunci cand suntem mici, atunci traim super experientele care ne fac sa crestem extraordinar.
Posteaza comentariu