Margaret Thatcher, prima femeie premier din Europa

Nascuta la 13 octombrie 1925, la Grantham (Lincolnshire, Marea Britanie),Margaret Hilda Roberts este fiica unui bacan. Primele lectii de economiele primeste in propria familie de mici comercianti. Foarte silitoare,beneficiaza de o bursa la Oxford, unde studiaza chimia. La varsta de 20de ani, conduce miscarea studentilor conservatori. Intre anii 1947 si1951, lucreaza ca cercetator chimist.

Se marita cu Denis Thatcher, sub numele caruia va deveni celebra. Dinmariajul lor se nasc doi fii, care sunt dati de mici in ingrijirea uneibone, pentru ca mama lor sa-si poata desavarsi cariera. Maggie devineavocat si apoi isi face intrarea in Camera Comunelor. Ulterior estenumita secretar parlamentar al Ministerului Pensiilor si AsigurarilorSociale. In anul 1970 este desemnata ministru al Educatiei si Stiintei incabinetul lui Edward Heath, portofoliu pe care il pastreaza timp de patruani.
In aceasta perioada, isi face o buna reputatie ca profesionista siabila negociatoare, dar este criticata pentru ca renunta la distribuirealaptelui gratuit in scoli. In anul 1974, Partidul Conservator este invinsin alegeri si trece in opozitie.

In urma unui puci intern, Margaret preia postul lui Heath si se instaleazala carma acestei formatiuni politice. Patru ani mai tarziu, conducePartidul Conservator spre victorie, promitand stoparea declinuluieconomic si reducerea rolului statului. La 4 mai 1979, devine primafemeie prim-ministru din Europa si a patra din lume. Aplica un programradical care sporeste rolul initiativei particulare in societate si reduceintr-adevar rolul statului, in incercarea de a redresa situatia economicainconfortabila, in conditiile existentei unor sindicate puternice si aunei inflatii ingrijoratoare.
Sunt privatizate 77 de mari intreprinderi,ceea ce duce la o echilibrare a bugetului si la o oarecare revitalizarea economiei. In schimb, somajul creste.

Popularitatea ei reinvie dupa ce reuseste sa pastreze Insulele Falkland(Maldive) sub tutela coroanei britanice. In anul 1982, forteleargentiniene declanseaza operatiunea de ocupare a acestor teritorii,detinute de englezi din anul 1833. Premierul trimite de urgenta oexpeditie care recupereaza Maldivele, pe calea armelor.

Marea Britanie incheie victorioasa confruntarea cu Argentina, iarLady Margaret este innobilata de regina pentru serviciile pe care leaduce tarii. Marele succes le aduce o noua victorie conservatorilorla alegerile parlamentare din iunie 1983. Noul mandat al doamneiThatcher este marcat de marea greva a minerilor (din anii 1984-1985),care dureaza aproape un an.
Premierul nu cedeaza sub nici un chippresiunilor sindicatelor, atitudine ce va contribui in a fi supranumita"Doamna de fier". Da dovada de intransigenta si in cazul revendicarilornationalistilor irlandezi. Nici atentatul cu bomba pus la cale de IRA(armata republicana irlandeza) la Grand Hotel din Brighton - in timpulconferintei Partidului Conservator, din octombrie 1984 - in urma caruiascapa miraculos cu viata, nu-i schimba atitudinea.

Duce o politica externa antieuropeana si de alianta cu americanii. Iniunie 1987, dobandeste a treia victorie electorala. Este uniculprim-ministru, in 160 de ani de istorie britanica, reales de treiori consecutiv. In timpul celui de-al treilea mandat, conjuncturaeconomica ii pune piedici mult mai mari. Tensiunile rasiale cresc, sedezvolta huliganismul si delincventa suburbana.
Se opune programelorsocialiste ale Partidului Laburist si scade rolul guvernului ineconomie. Privatizeaza cateva ramuri industriale nationale, invatamantulsi institutiile medicale. Incepe sa fie contestata chiar si in sanulpropriului partid. Ajunge sa faca presiuni asupra presei si cresteimpozitele. Multi incep sa creada ca este lovita de paranoie. Devenitaimpopulara, la 20 noiembrie 1990 pierde presedintia partidului. Dupacateva zile, demisioneaza si din fuctia de premier, insa continua sa facagreutati succesorului la fotoliul de prim-ministru al Marii Britanii. Inultimii ani ai secolului au inceput sa circule zvonuri ca "Doamna de fier"ar fi dat in patima betiei.
 

Comentarii (2)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Maria pe 28 Feb 2011, 20:06
    ...

    Este foarte bun articolul, dar este o greseala: Insulele Falkland(Maldive). Nu sunt Maldive, ci Malvine. Insulele Maldive sunt in Oceanul Indian, pe cind Malvine linga America de Sud.

    6
    1

  • creatza pe 16 Oct 2010, 15:34
    mrss

    multumesc acest comentariu mia fost de un real ajutor

    3
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod