Da-mi voie sa ti-l prezint pe Alfie, alias Jude Law, un playboy englez naturalizat in SUA, care cucereste femeile din jurul sau de parca aceasta este singura lui ratiune de a fi si care le paraseste la fel de repede cum spui "Buna!"... Trebuie sa iti spun, de asemenea, ca filmul este un remake al peliculei cu acelasi nume din 1966, datorita careia Michael Caine si-a lansat cu succes cariera cinematografica.
Povestea graviteaza, bineinteles, in jurul personajului interpretat de Jude Law, Alfie, un sofer de limuzina care refuza sa se multumeasca cu prezenta si compania unei singure femei. Sexy, stilat, sarmant, cu replici care reusesc sa dea gata orice femeie, Alfie nu face mofturi la nici una dintre frumusetile Manhattan-ului.
Este un tip vanitos, imoral si superficial... intr-un mod fermecator, care se "descurca intotdeauna" si "intotdeauna se simte bine", dar care de multe ori nici el nu crede in aceste aparente pe care se straduieste atat de mult sa le pastreze.
Femei de orice varsta si cu diferite personalitati il atrag in mod irezistibil. Casatorite sau singure, cu copii (atentie la felul in care o descrie pe Julie, una dintre cuceriri, mama singura - aceste femei vin "cu accesorii", respectiv copiii...), cu relatii la activ sau tocmai parasite, pentru Alfie nimic nu conteaza. Important este ca, mai devreme sau mai tarziu, ele ii vor cadea la picioare, nerezistand zambetului sau aparent sincer si iubitor.
Dar Alfie are o problema cu intimitatea - in clipa in care simte "pericolul" unei apropieri, abandoneaza totul si pleaca, adesea fara un cuvant de ramas-bun. El le ofera femeilor din viata sa un "targ" aproape onest: "Stiu ce vrei, stiu ce vreau, asa ca hai sa ne bucuram de asta". Traieste pentru "vanatoare", dar se plictiseste repede.
Insa nimic nu este gratis in viata. Iar acest playboy, intr-un fel absolut ciudat, chiar crede (oare crede cu adevarat?...) ca le ajuta pe multe dintre femeile pe care le iubeste si le paraseste. Astfel ca expresia "Nici o fapta buna nu ramane nepedepsita" este cu adevarat valabila in cazul sau...
Ce are de spus Jude Law despre personajul pe care il interpreteaza? Actorul a declarat: "Se joaca cu femeile din viata lui si nu le arata care este natura relatiei lor si in ce stadiu se afla. Este o adevarata provocare sa te ridici la acest nivel in fiecare zi si sa stii ca ai aceasta capacitate, pe care, de altfel, Alfie o are si crede cu tarie in ea. Este absolut sigur, increzator ca este un adevarat expert in a le darui femeilor ceea ce vor, ce au nevoie si in a obtine si el ce il intereseaza. Jocul este cuvantul de ordine in ceea ce il priveste pe Alfie. Se joaca cu femeile si, tocmai de aceea, nu reprezinta o amenintare."
Despre femeile care il inconjoara pe Alfie, actorul a declarat: "Acest barbat are un stil anume de a aborda femeile si de a le trata. Pe unele dintre ele le poti vedea, pe altele nu. Ele iti sunt prezentate prin ochii lui si asa cum le vede si le considera el, din perspectiva lucrurilor pe care le daruieste lor si a celor pe care le primeste de la ele. Pentru mine, e ca si cum as fi gazda unei petreceri, iar oameni diferiti sosesc la ore diferite si esti nevoit sa ii distrezi pe toti, dar in maniere diferite, pentru ca au propriile personalitati, dorinte si nevoi."
Jude Law considera ca filmul "este o poveste moralizatoare, o investigatie si o analiza a relatiilor. Cred ca ambele sexe vor avea parte de revelatii dupa ce vor vedea filmul. Exista tradare de ambele parti, exista apropiere intima de ambele parti, precum si suferinta, in egala masura. Umorul pe care regizorul Charles Shyer il introduce in film il face unul teribil de amuzant, dar nu putem uita ca este vorba de tragedie si drama aici."
Liz - Susan Sarandon (intr-un rol de zile mari) - este femeia de succes (detine un imperiu al cosmeticelor) care trezeste poate cele mai puternice sentimente in sufletul lui Alfie. Despre ea, Alfie spune: "Este o femeie care-ti poate si chiar iti umple viata. Se apropie de 50 de ani, este bine conservata si foarte inteligenta."
Tot ea va fi si femeia care va reusi sa il puna "cu botul pe labe" pe afemeiatul numarul 1 al New York-ului, in momentul in care acesta lasa garda jos in fata ei. Susan Sarandon a declarat despre personajul ei: "Imi place modul in care este descris personajul meu in scenariu - o femeie voluptoasa, sexy, care pana la urma ii plateste lui Alfie cu moneda folosita de el pentru multimea de femei cu care a avut relatii de-a lungul timpului."
"Unul dintre lucrurile care mi-au placut la film", a adaugat Sarandon, "este ca fiecare femeie pleaca cu demnitatea intacta. A fost foarte amuzant sa ma imbrac asa, sa il am pe Jude langa mine, sa am apartamentul ala minunat si sa fiu Liz pentru o vreme. A fost extraordinar. Cred ca 'Alfie' este un film foarte bun atunci cand iesi cu cineva la o intalnire, pentru ca poti discuta pe marginea lui si sa te gandesti la el chiar si a doua zi. Cred ca asta este tot ceea ce poti spera de la un film..."
Despre alegerea lui Jude Law in rolul Alfie, Jane Krakowski a comentat: "Cred ca este foarte greu sa gasesti persoana potrivita care sa il interpreteze pe Alfie. Toata lumea trebuie sa il iubeasca, barbatii sa il admire si sa creada ca este nemaipomenit, iar femeile trebuie sa fie atrase de el. Dar nu poate sa fie chiar o canalie notorie, pentru ca altfel de ce ti-ai mai petrece timpul cu el?... Cand am auzit ca l-au angajat pe Jude Law, mi-am spus: 'E perfect pentru asta!'"
Pentru Sienna Miller, este cel mai important rol pe care l-a jucat pana acum. Ea a afirmat: "Jude si cu mine am filmat cateva scene fierbinti. A fost amuzant, iar Jude m-a facut sa ma simt bine, sa nu fiu jenata. Este un tip formidabil".
Nikki se dovedeste insa curand a fi o alegere nefericita pentru Alfie. Personalitatea ei bi-polara si instabilitatea psihica, exagerarile cu tigarile si bautura ii arata ca femeia petrecareata si plina de viata pe care a cunoscut-o la inceput, pe care o considera "o zeita perfecta", nu este deloc asa...
Omar Epps a povestit felul in care isi vede el personajul: "Pentru mine, ca actor, a fost o sansa de a arata acea latura vulnerabila, pe care noi, barbatii, o ascundem, de regula. Tipul asta, Marlon, este atat de sensibil si de deschis. Este primul personaj din ultima vreme care chiar m-a provocat, din punct de vedere intelectual. A fost foarte interesant sa patrund in aceasta latura a sufletului meu si sa o justific."
Epps este foarte multumit de felul in care s-a desfasurat colaborarea cu regizorul si cu Law, iar productia cinematografica crede ca "este spirituala, capricioasa, dar exista si profunzime aici. Si asta fara sa tina predici, fara sa incerce sa faca morala. Dar 'Alfie' este genul de film care te poarta din punctul A in punctul B, ca apoi sa ajungi in C si tot asa, evoluand si mergand mai departe prin viata."
Povestea urmareste stilul de viata al acestui "Englishman in New York", trairile lui si, mai ales, ceea ce pare a fi maturizarea unui personaj. Pana la finalul peliculei, Alfie ajunge sa isi puna intrebari la care nu s-a gandit niciodata pana acum, incearca remuscari si constientizeaza raul pe care il pricinuiesc actiunile sale celor din jurul sau. Iar intrebarea la care urmeaza sa isi raspunda, poate, de acum incolo este: "Care este sensul vietii? Care-i treaba, pana la urma?" ("What's It All About?"). Practic, filmul vorbeste despre faptul ca este de preferat sa decizi mai intai ce fel de persoana vrei sa fii decat sa te lasi purtat de val, ignorand totul in drumul tau.
In primul rand, spre deosebire de personajul lui Michael Caine din filmul original din 1966, cel re-construit de Jude Law este un tip simpatic. Cu siguranta, comportamentul sau si atitudinea sa sunt reprobabile... Dar Law reuseste sa transforme acest afemeiat nemernic intr-un tip dulce, sarmant, cu o privire si un zambet irezistibile, pe care ajungi sa il indragesti si poate chiar sa il compatimesti. Ceea ce nu reflecta foarte clar ideea filmului...
In al doilea rand, este o diferenta de la cer la pamant intre subiectele pe care le aborda pelicula din 1966 si cele de care incearca, timid, sa se apropie cea din 2004. Este foarte adevarat ca de atunci si pana acum au trecut mai multe decenii, iar vremurile, comportamentele si perceptiile oamenilor s-au schimbat, dar acest lucru nu inseamna ca filmul din zilele noastre nu ar putea fi mai profund de atat.
Spre exemplu, se trece mult prea repede peste scena avortului, care in anii '60 a iscat nenumarate controverse... Dar Shyer a renuntat la intriga secundara a filmului original, respectiv cea a avortului, deoarece nu mai era neaparat o problema acuta a zilelor noastre. Lansat cu mult dupa ce Hugh Hefner declansase o adevarata revolutie si cu putin timp inainte ca valul feminismului sa detoneze o alta, primul "Alfie" lanseaza mesaje interesante despre barbati si femei, despre relatiile dintre ei si despre felul in care se percep cele doua sexe. Mesajele acestea erau evidente si absolut normale intr-o perioada in care in societate se petreceau atat de multe schimbari pe acest plan.
Concluzionand, am putea spune ca originalul a fost un film potrivit pentru acele timpuri, iar "Alfie" de acum se pliaza foarte bine pe experientele anilor 2000. In plus, regizorul se intoarce la radacini, pelicula evocand trecutul si originalul - atmosfera filmului are "parfum" de anii '60, care se simte mai ales datorita costumelor, machiajului si coafurilor, inspirate de acea perioada.
In al treilea rand, este foarte posibil sa te simti putin agasata de vorbaria permanenta a lui Alfie. Desi tehnica folosita, aceea a vorbitului direct in camera de luat vederi, a fost utilizata si in anii '60, poate ca faci parte din acea categorie de spectatori care prefera sa isi dea singura seama de ideea peliculei, de gandurile si sentimentele traite de personaje, fara a i se da totul "pe tava". In acest caz, am o veste proasta pentru tine: Alfie este cel care iti va povesti in fiecare minut tot ceea ce se petrece, fara sa te lase pe tine sa iti imaginezi.
Mai mult decat atat, scenele si situatiile sunt privite din perspectiva lui si numai a lui, astfel incat nu poti decat ghici cat de confortabil (sau nu...) se simt celelalte personaje in apropierea lui... Insa ideea adresarii directe nu mi se pare un impediment atat de mare - ajungi chiar sa te obisnuiesti cu stilul acesta de "dialog", de altfel extrem de suculent si de spumos (se vede ca Jude Law are o experienta considerabila de actor de teatru...), in care Alfie te ia partas, considerandu-te confidentul sau si un prieten adevarat.
Regizorul Charles Shyer a declarat: "Am fost foarte clar si hotarat - personajul trebuia sa fie scandalos nu numai prin fapte, dar si prin ceea ce gandeste. Punandu-l pe Alfie sa vorbeasca publicului, el poate sa-si dezvaluie interiorul, ceea ce gandeste cu adevarat, si acesta este de fapt primul pas pe care-l face in incursiunea in a se descoperi pe sine."
"Charles este un regizor care intelege comedia foarte bine", a spus Law. "Am incercat intotdeauna sa ascund umbra lui Alfie si, gratie lui Charles, am fost ajutat sa-l scot pe Alfie la lumina". Latura intunecata a lui Alfie se refera la faptul ca este orb si ignorant, ca este crud si nemilos cu femeile care-i cad la picioare.
Filmul nu aduce nimic nou. Vestea ca barbatii pot fi cruzi si nemilosi nu este o noutate pentru nimeni... Dar felul in care este spus acest lucru si felul in care Alfie reuseste sa ne "aduca" in viata lui, prin intermediul adresarii directe, ne seduce. De fapt, un cuceritor ca el nu avea sanse sa se impuna in fata publicului decat prin credibilitate. Ceea ce Alfie, respectiv Jude Law, reuseste.