Mai mult de jumătate din corpul tău nu este uman. Iată ce spun specialiștii!

Mai mult de jumătate din corpul tău nu este uman, după cum afirmă oamenii de știință. Celulele umane reprezintă doar 43% din numărul total de celule ale organismului. Restul este format din colonii microscopice.
Înțelegerea acestei jumătăți ascunse a noastre, a microbiomului, transformă rapid înțelegerea bolilor, de la alergii la Parkinson. Și specialiștii se întreabă ce înseamnă să fii uman și cum pot ajunge să descopere tratamente inovatoare ca rezultat.

De ce au ajuns oamenii de știință la concluzia că mai mult de jumătate din corpul tău nu este uman?


Aceste colonii microscopice sunt esențiale pentru sănătatea ta, conform directorului departamentului de știință a microbiomului de la Institutul Max Planck, profesorul Ruth Ley. Indiferent de cât de bine te speli, aproape fiecare colț al corpului tău este acoperit de creaturi microscopice.
Este vorba despre bacterii, virusuri și ciuperci. Cea mai mare concentrație a acestei vieți microscopice se află în intestinele lipsite de oxigen. Cu alte cuvinte, ești mai mult microbian decât om. Estimarea actuală este că ești aproximativ 43% uman dacă numeri toate celulele. Dar, din punct de vedere genetic, suntem depășiți și mai mult.

Genomul uman, adică setul complet de instrucțiuni genetice pentru o ființă umană, este compus din 20.000 de instrucțiuni numite gene.
Dar dacă adaugi toate genele din microbiom, cifra va fi undeva între 2 și 20 de milioane de gene microbiene. 

Profesorul Sarkis Mazmanian, un microbiolog de la Caltech, este de părere că nu avem un singur genom, iar genele microbiomului nostru prezintă un al doilea genom care mărește activitatea propriului genom. Ceea ce ne face umani este combinația ADN-ului nostru cu a ADN-ului microbilor din intestinul nostru. Ar fi naiv să credem că purtăm atât de mult material microbian fără ca acesta să interacționeze sau să aibă vreun efect asupra organismului nostru.
Știința descoperă rapid rolul microbiomului în digestie, reglarea sistemului imunitar, protejarea împotriva bolilor și fabricarea vitaminelor vitale. Oamenii de știință caută modalități prin care aceste mici creaturi transformă în totalitate sănătatea în moduri inimaginabile până în prezent.
iulia-mirica
2 Mai 2018