Invata cum sa rezisti caniculei

Se anunta o vara torida, deci singura solutie este sa inveti sa faci fata temperaturilor inalte. Inspira-te de la beduini!

Se anunta o vara torida, deci singura solutie este sa inveti sa faci fata temperaturilor inalte. Inspira-te de la beduini!

Prognozele pe termen mediu anunta o vara foarte fierbinte. Canicula va trebui indurata, cu sau fara aparate de aer conditionat. Daca treci peste faptul ca principala cauza pentru care suntem nevoiti sa acceptam aceste excese termice este chiar "Maria Sa Omul", Eva a adunat pentru tine cateva sfaturi (pe cele mai multe le am de la beduinii din Sahara!), numai bune de aplicat de la peste 35 de grade in sus.



Fii calma!

Este dovedit faptul ca temperaturile ridicate sunt un factor de stres suplimentar, la care organismul trebuie sa faca fata. Un efect imediat este o stare de nervozitate crescuta. In trafic, magazine, mijloacele de transport in comun vei vedea oameni nervosi. Deci, fii calma, evita orice tensiune suplimentara si zambeste - la un moment dat va veni si iarna...

Apa, cat mai multa apa

Stii deja ca deshidratarea la temperaturi ridicate este rapida. Ce nu stie toata lumea este ca efectele deshidratarii nu se resimit acut de catre organism.
In lipsa apei, pierduta prin transpiratie abundenta, ficatul si rinichi isi incetinesc activitatea.

Ficatul nu mai produce suficienta glucoza, nutrientul consumat de creier si de muschiul cardiac. Efectele - durerile de cap, senzatia de ameteala si palpitatiile. In puls, deshidratarea duce la incetinirea procesului de transpiratie, ceea ce creste si mai mult temperatura organismului creat sa functioneze optim la 36 de grade.

Este ca si cum ai avea febra. De la 30 de grade in sus se recomanda minim doi litri de lichide pe zi.
Pentru fiecare grad peste 33 de grade Celsius, mai adauga jumatate de litru de lichide - cel putin beduinii asa fac!    

Stii ce trebuie sa bei? Aici este marele secret!

Ideala este apa plata cu lamaie, dar nu apa carbogazoasa. Apa trebuie sa fie doar cu maxim 10 grade mai rece decat mediul ambient. Nu este recomandata apa cu gheata, pentru ca face mai mult rau decat bine! In prima faza racoreste, dar obliga mecanismele de termoreglare ale organismului la un efort suplimentar.
16 Iunie 2009