Cum sa-ti indeplinesti obiectivele propuse pentru noul an

Din multe puncte de vedere, planurile pe care ni le facem la inceputul fiecarui nou an si obiectivele pe care ni le propunem sunt fie prea multe ca sa le putem indeplini pe toate, fie nu sunt realiste si, in euforia specifica atmosferei de sarbatori, iti iei angajamente pe care, de fapt, nu le vei putea duce la indeplinire.

Din multe puncte de vedere, planurile pe care ni le facem la inceputul fiecarui nou an si obiectivele pe care ni le propunem sunt fie prea multe ca sa le putem indeplini pe toate, fie nu sunt realiste si, in euforia specifica atmosferei de sarbatori, iti iei angajamente pe care de fapt nu le vei putea duce la indeplinire.

Bineinteles, daca nu-ti iei promisiunea in serios, sansele sa o concretizezi sunt nule, pentru ca iti va lipsi motivatia. Din moment ce nu ai avut nici o ratiune pentru a-ti lua angajamentul respectiv si ai facut-o numai din amuzament, de ce te-ai astepta sa tii cont de lucrul respectiv pe durata intregului an?

Dar mai exista inca un tip de propuneri specifice inceputului de an, si asupra acestora trebuie sa ne concentram atentia si sa facem tot posibilul pentru a le materializa.

Este vorba despre obiectivele pe care ni le fixam dupa ce reflectam si ne dam seama ce ne dorim sa facem in viitor, unde am dori sa ajungem si care sunt pasii pe care trebuie sa-i parcurgem.

Aceste obiective variaza in functie de trasaturile de caracter si personalitatea fiecaruia dintre noi. Poate ca ne dorim sa renuntam la fumat, sa citim mai multe carti, sa fim mai apropiati de prieteni, sa avansam pe scara ierarhica sau sa ne imbunatatim relatia cu partenerul de viata. Dar cum putem fi siguri ca nu vom renunta pe parcurs? Iata cateva metode prin care iti poti fixa scopuri realizabile.




In loc sa spui "Voi manca mai putine dulciuri la anul", spune "Ma voi limita la a consuma dulciuri numai de patru ori pe saptamana". Analog, propune-ti sa slabesti cate o jumatate de kilogram lunar si nu spune "Imi voi recapata silueta de odinioara!". Acest gen de obiective precise sunt usor de urmarit si de verificat - iar daca te tii de cuvant si nu abandonezi, la sfarsitul anului viitor vei fi cu sase kilograme mai slaba decat in prezent. In principiu, propunerile trebuie sa fie usor de "contabilizat".



Nu-ti propune sa slabesti cinci kilograme pana la inceputul lunii februarie.
Putini reusesc sa piarda atat de multe kilograme intr-un interval de timp atat de scurt fara ca acest lucru sa atraga dupa sine probleme de sanatate sau dereglarea metabolismului. Nu iti promite tie insati ca vei citi toti autorii clasici rusi pana la inceputul verii. Si nici nu-ti fixa ca obiectiv sa economisesti o suma considerabila din salariu pentru a pleca in vacanta in strainatate, daca stii ca nu-ti poti permite.

Acest gen de obiective nu prea pot fi infaptuite si pe parcursul anului, cand iti vei da seama ca este imposibil, te vei descuraja si vei abandona.
Ar fi pacat. Daca esti realista, ai insa toate sansele sa reusesti in ceea ce iti propui si te vei simti multumita de tine.