Mulți români încă iau în calcul emigrarea în străinătate, inclusiv în Canada. Deși emigrarea este o experiență unică și cu multe avantaje pentru unii, documentarea riguroasă și asupra dezavantajelor pe care un astfel de demers le presupune, chiar dacă nu scurtează pașii, cel puțin creează așteptări mai realiste.
Canada rămâne, în continuare, una dintre țările deschise imigranților. Aproape șapte milioane de rezidenți, adică peste 20% din polulație sunt născuți în altă țară. Atunci când aleg Canada, cei mai mulți imigranți ajung să trăiască în ariile marilor orașe, precum Toronto, Montreal și Vancouver, acestea fiind și orașe mai puțin rasiste. Deși rasismul este totalmente blamat în Țara Arțarului, peste tot, nimeni însă nu-i perfect. Comunitatea canadienilor de origine română se ridică la aproximativ 200,000 de membri.
Aproape un sfert din populația urbană din România actuală însă intenționează să emigreze, potrivit unui studiu realizat pentru Business Magazin de compania de cercetare de piaţă 360insights.
Unii dintre ei au luat în calcul varianta mutării în Canada având dosare de emigrare deja depuse. De la a zice până la a o face sunt însă niște pași mari de parcurs, iar îmbătarea cu apă rece nu ar trebui să constituie mobilul unui astfel de demers, ci, dimpotrivă, o informare cât mai realistă privitoare la țara în care ar dori să se stabilească ar putea face și mutarea mai ușor de suportat.Există și avantaje, așa cum sunt și dezavantaje când alegi să trăiești ca imigrant în Canada și o rețetă valabilă pentru toată lumea nu există pentru că ingredientele nu sunt întotdeauna aceleași.
Cum avantajele nu dau nimănui bătăi de cap, iată care ar fi doar câteva dintre dezavantajele emigrării în Canada, dezavantaje pe care oricine ar fi indicat să le ia în calcul:
- Îți vei începe viața de la zero indiferent de statutul avut în țara de origine.
Șansele de a continua cariera profesională din punctul în care ai rămas în țară, deși există, sunt foarte mici.-Poate îți va fi greu, la început îndeosebi (până te orientezi sau până apar alte oportunități) să faci un job mult sub calificarea ta, adică așa-numita muncă de jos. Deși mulți doritori de emigrare cred, înainte de a pleca de acasî, că sunt în stare de orice, de la a zice și până la a face calea este foarte lungă și extrem de sinuoasă. A lucra, fizic, într-o fabrică nu e nimic amuzant. E doar muncă. De multe ori, extrem de obositoare.
- Depărtarea de familie și prieteni se va resimți. Nimic nu va substitui afecțiunea acestor relații mai ales atunci când, în preajma Sărbătorilor, te trezești de unul singur la mii de mile depărtare de ei. Distanța va face ca tu să nu poți fi aproape de ei cu ocazia unor evenimente, cum ar fi o nuntă a fratelui sau nașterea unui nepot.
Nu este vorba numai de costul biletului de avion, deși nici acesta de ignorat, ci și de timp. Nu vei avea întotdeauna concediu atunci când îți dorești. Deși canadienii nu sunt bătuți în cap, dimpotrivă, înțeleg semnificația unor astfel de evenimente, cu atât mai mult cu cât poate și lor li s-a întâmplat măcar o dată în viață, sunt șanse foarte mari ca paharul de șampanie de Revelion să fie ciocnit în familie, via Skype.- Nestăpânirea limbii, chiar dacă este vorba doar de engleză, poate fi frustrantă la început, de asemenea. Chiar dacă scrii pe facebook status-uri în limba engleză nu este o garanție că la un loc de muncă, în țara adoptivă, acolo unde vei fi nevoit să interacționezi cu nativi, vei la fel de fluent.
Dar nu e nimic îngrijorător. Cu toții au trecut înainte prin aceleași lucruri.
Totul se așează în timp, pe un făgaș normal, chiar dacă asta poate înseamna și câțiva ani de zile. Ești, cu adevărat, pregătit să îi sacrifici? Pe de altă parte, experiența emigrării este unică și de cele mai multe ori merge literalmente pe principiul "ce nu te omoară, te face mai puternic". Citiți mai multe pe Expat în Canada...