Premiul Nobel pentru Literatură 2013 i-a fost decernat, joi, scriitoarei canadience Alice Munro. Reprezentanții Comitetului Nobel au precizat că Alice Munro este "un maestru al prozei scurte contemporane". Autorii canadieni de literatură s-au declarat extaziați la aflarea veștii.
Scriitoarea, în vârstă de 82 de ani, a mărturisit că știa că se numără printre favoriți, dar că nu a crezut niciodată că va câștiga. "Sunt foarte bucuroasă că am câştigat acest premiu care îi va face fericiţi pe atât de mulţi canadieni", a declarat Alice Munro, într-un comunicat de presă dat publicității de către editorul ei, Douglas Gibson, care s-a declarat, de asemenea, foarte bucuros la aflarea acestei vești.
"Canada a câștigat Premiul Nobel pentru Literatură", a precizat acesta. Potrivit "Ottawa Citizen", alți autori canadieni s-au arătat extaziați că autoarea născută în provincia canadiană Ontario a luat Nobelul pentru Literatură, considerând-o "al lor (al canadienilor n.r.) Cehov".Alice Munro este al doilea autor născut în Canada care primește prestigioasa distincție suedeză, după Saul Bellow, în 1976. Acesta însă, deși născut în provincia Quebec, s-a mutat, împreună cu familia, în Chicago, SUA, la vârsta de opt ani.
Munro însă, a rămas în Canada pe tot parcursul carierei sale, fiind un autor îndrăgit de canadieni pentru că scrie despre cultura lor și depre oamenii din orașe mici într-un mod care îi face universali.Unii dintre canadieni însă, au mărturisit că numele celebrei autoare le este vag cunoscut, iar de citit, nu au citit mai nimic, canadienii nefiind cunoscuți ca împătimiți cititori. O vor face de-acum înainte având în vedere că după aflarea veștii, site-ul Bibliotecii din Toronto a fost luat cu asalt, iar cărțile semnate Alice Munro se află acum pe lungi liste de așteptare, create de cei care vor să-i cunoască mai bine literatura.
Dacă Alice Munro este prima autoarea născută și crescută în Canada care a fost distinsă cu Premiul Nobel, o listă întreagă de alți canadieni au câștigat de-a lungul timpului Premiul Nobel în alte domenii, precum: Medicină, Chimie, Fizică, Economie și Pace, acesta din urmă, în 1957. Citiți și Expat în Canada...
Posteaza comentariu