Deși Canada este una dintre cele mai bogate țări, are și ea are săracii ei. În jur de 1,5 milioane de canadieni nu au bani de mâncare sau întâmpină diverse greutăți la nivelul acesta, potrivit unui raport recent. Criza a înrăutățit situația, în sensul că în 2011 numărul canadienilor cu astfel de probleme a crescut cu 450.000 față de anul 2008. Adică și în Canada sunt oameni care nu se ajung cu banii de la o lună la alta.
În Canada, salariul minim pe economie este de aproximativ 10 dolari pe oră, cu mici diferențe în funcție de provincie.
După scăderea taxelor, aceasta înseamnă că un salariat cu minimum pe economie câștigă în jur de 1.400 de dolari pe lună. Aici salariile se plătesc, de obicei, la săptămână sau, cel mult, la două săptămâni. Poate părea o sumă bună, dar în Canada, nu este chiar așa. Cu un salariu minim, un canadian își poate permite chiria, mâncarea și poate asigurarea la mașină. (Nu vacanțe și alte activități de loisir. Dar vorbim totuși de un salariu minim pe economie). Numai prețul asigurării la mașină, cel puțin în provincia Ontario, este exorbitant. Poate depăși pentru un șofer începător și 350 de dolari pe lună. Adică, salariile pot părea mari, dar și costul vieții este ridicat.Și astfel, ca să ai o viață bună din punct de vedere material trebuie să ai și un job bun. Scriu asta pentru că știu că există un mit care zice "mai bine mă duc în Canada să lucrez la un fast-food decât inginer în România". Nu este chiar așa, pentru că diferența de trai, strict material vorbind, nu va fi foarte mare. Supraviețuiești, într-adevăr, dar dacă aceasta este limita pe care cel care dorește să emigreze și-o pune și doar dacă banii sunt principalul mobil al plecării, atunci o deplasare dincolo de ocean nu cred că-și are rostul.
Dar, acum fiecare își știe rostul lui.Dacă profesezi ca inginer sau măcar ca tehnician în Canada, calculele se schimbă însă pentru că salariile pot începe de undeva de la 60.000 de dolari pe an, adică în jur de 3.500 de dolari pe lună. Astfel de job-uri nu sunt foarte ușor de obținut nici măcar pentru unii canadieni care termină școli în Canada. Pentru un imigrant este însă și mai greu. Poate că acesta trebuie să-și refacă studii, care înseamnă bani în plus pentru că școlile nu sunt ieftine, poate că nivelul limbii trebuie îmbunătățit astfel încât să facă față terminologiei specifice, și poate că trebuie să-și câștige câteva cunoștințe în domeniul de calificare astfel încât networking-ul să funcționeze în favoarea lui...
Citiți mai multe pe Expat în Canada...