O perioadă, după ce aterizezi într-o altă ţară, ca la orice impact cu noul, te laşi impresionat de tot felul de aspecte, mai ales când e rostul să le compari cu ţara din care vii. Cu timpul, impresiile scad sau, integrându-te tot mai mult locului, te obişnuişti cu existenţa lor în jur şi nu le mai dai importanţă. Unul dintre aspectele care m-au impresionat foarte mult atunci când am aterizat în Toronto a fost Poliţia sau, mai bine zis, reprezentanţii acesteia. Nu e cazul de comparaţii, dar poliţistul canadian nu e subiect de bancuri.
Motiv pentru care, de multe ori, civilii se intimidează în preajma lor, atunci când, frecvent îi întâlnesc pe stradă. Nu voi scrie acum despre prezenţa lor la împuşcăturile care, ocazional, au loc prin mall-urile din mijlocul oraşului. Toronto se poziţionează sus în ceea ce priveşte siguranţa pe stradă, dar, din când în când, ecranele televizoarelor mai prezintă şi cazuri de crime care se întâmplă în plin centru. Ca urmare a acestora însă, reprezentaţii poliţiei dintr-o arie torontoneză, urmând exemplul altor oraşe canadiene, au decis să-şi îmbunătăţească relaţia cu localnicii tăindu-le "amenzi pozitive" atunci când dau dovadă de comportamete lădabile.
Spre deosebire de o amendă reală, "amezile pozitive" se traduc prin recompense pentru bună purtare, precum o felie de pizza gratis sau bonuri valabile la un magazin din cartier. Programul a fost posibil şi se află acum în desfăşurare, actualmente pe termen nelimitat, şi cu ajutorul unor reprezentanţi ai unor afaceri locale. Dave Saunders, cel care a plănuit programul, a declarat, într-o conferinţă de presă, că poliţiştii vor ca în felul acesta să-şi îmbunătăţească relaţia în special cu copiii, dar nu numai. De exemplu, copiii pot primi "amenzi pozitive" dacă poartă cască atunci când merg cu bicicleta. O "amendă pozitivă" este valabilă şi atunci când un localnic este surprins oferind asistenţă într-un caz medical sau de urgenţă sau când sună la Poliţie denunţând prezenţa în cartier a unui dealer.Proiectul, abia iniţiat în Toronto, pare a avea succes, dar nu a fost primit cu încântare de toată lumea. Printre alte amendamente mai mult sau mai puţin valabile, unii au găsit că o astfel de acţiune e inutilă pe motiv că faptele bune nu trebuie recompensate de poliţie, ci făcute din conştiinţă civică, iar un simplu mulţumesc ar trebui să fie suficient.
Citiţi mai multe despre viaţa unui român în Canada pe Expat în Canada...