Se spune despre Gara de Nord că a văzut mai multe săruturi sincere decât Oficiul Stării Civile. Eu una nu-mi amintesc să mă fi sărutat vreodată în gară, în schimb îmi amintesc foarte bine, și acum, după ani de zile, că am plâns cu sughițuir într-un aeroport ;)
Fără legătură cu experiențele mele personale – fiecare le are pe ale lui – sunteți invitați în acest week-end, în Gara de nord din București, să vedeți, auziți, mirosiți poveștile altora - de dragoste sau trădare – și să vi le amintiți pe ale voastre. Sau, de ce nu, să trăiți unele noi, dacă aveți noroc.
Începând de azi, Gara de Nord din Bucureşti se transformă în locul de întâlnire al pasionaţilor de arte, muzică, filme şi trenuri pentru a doua ediţie a Train Delivery, eveniment urban-feroviar care își propune să revitalizeze un spațiu simbolic al Bucureștiului. Train Delivery vine în continuarea inițiativei Street Delivery pentru spațiu public de calitate și este organizat de Fundația Cărturești și CFR SA cu o finanțare ARCUB.
La Train Delivery veți redescoperi un monument istoric și un bun cultural marcant pentru identitatea orașului, pe care istoria recentă l-a aruncat în desuetudine.
Organizatorii pariză că vă veți îndrăgosti de Gara de Nord dacă ați afla mai mult despre ea. Inaugurat în 1872, acesta este cel mai important nod feroviar al României: 200 de trenuri și 10.000 de oameni trec zilnic prin ea. Puțini dintre ei știu că Gara de Nord a rezistat bombardamentelor Aliaților în 1944 și că Ceaușescu plănuia să o dărâme. Și mai puțini au intrat în Salonul Regal construit special pentru vizita Împăratului Franz Joseph al Austro-Ungariei, un spațiu fabulos în care Carol I își aștepta cuminte trenul personal. Aproape nimeni nu mai știe că la etajul Gării de Nord se află o sală de spectacole de 450 de locuri sau că Muzeul CFR găzduiește una dintre cele mai interesante diorame cu trenuri electrice în miniatură din România.Ce se întâmplă la Train Delivery? Un tren va fi garat la linia 14 (adică ultima), iar pe peronul ei lat, timp de trei zile, vă puteți plimba dintr-un compartiment în altul trecând prin expoziții, spectacole, un restaurant pe șine și alte instalații urbane.
Câțiva dintre cei mai buni artiști graffiti din România vor desena trenul pe exterior, iar muzica va umple peronul, alături de zeci de proiecte gândite să redea gării fascinația pe care o merită. Un vagon de marfă va fi convertit în cafenea, librărie și loc de întâlnire printr-o intervenție plastică-sculpturală care presupune decuparea tablei acestuia și transformarea ei în obiecte de mobilier.Dacă aveți copii, mergeți cu ei la Muzeul CFR, la Salonul Regal (unde nostalgicii și iubitorii arhitecturii vor avea parte de dezbateri cu cei mai interesanți intelectuali ai momentului), la Sala de Spectacole (unde veți urmări filme care țin de cultura feroviară, precum „Trenuri bine păzite” de Jiri Menzel, ba chiar veți avea acces și în locul de unde doamnele Gării de Nord anunță mersul trenurilor.
Găsiți aici programul complet al celor trei zile de distracție gratuită, în Gara de nord.
Posteaza comentariu