Sindromul ortostatic postural tahicardic - pe scurt tahicardia sinusală - este o tulburare ce face obiectul unui studiu recent, publicat de un jurnal medical online, care spune că această boală ar afecta în special femeile tinere și educate.
Conform descrierilor specialiștilor, boala este o accelerare a ritmului cardiac peste limita superioară normală (90-100 de bătăi pe minut) și produce palpitații, transpirații, amețeli, oboseală, agravarea unor fenomene de insuficiență cardiacă și în anumite condiții hipotensiune și stări de leșin, dureri anginoase. Pacienții cu tahicardie sinusală au deseori astenie fizică permanentă, capacitate de efort foarte mică și anxietate.
Cercetătorii americani, citați și de The Independent, susțin că boala afectează cu precădere tinerele cu vârste cuprinse între 30 și 33 de ani, cu studii peste medie.
Motivul rămâne necunoscut, aceiași cercetători nu au putut face o legătură cauzală între cele două, dar spun că la nivelul SUA incidența bolii este totuși de una din cinci persoane. Bolnavii sunt siliți adesea să-și schimbe job-ul din cauza simptomelor: nu pot avea poziții ortostatice (la birou), au stări de anxietate, depresie și probleme de concentrare și memorie.Tratamentul constă în medicamente beta blocante, care se prescriu pentru tulburările de ritm cardiac, dar pacienții investigați pe parcursul studiului spun că uneori ajung să combine și 21 de medicamente diferite pentru a contracara efectele bolii.
Ar fi, totuși, de cercetat dacă nu cumva boala afectează în egală măsură și persoanele cu studii mai puține și care se plâng mai rar sau nu știu s-o facă la un medic, precum tinerele cu studii superioare ;)
Posteaza comentariu