Excesele din timpul sărbătorilor, culinare sau bahice, sunt estompate în capul nostru de ideea că odată încheiată vacanța vom face „o cură de detoxifiere” și ne vom curăța organismul de toxinele acumulate. Nimic mai iluzoriu, susțin niște profesori englezi citați de The Guardian. Nu există detoxifiere probată științific, în afară de ceea ce se cheamă dezintoxicarea celor a căror viață este pusă în pericol de abuzul de droguri sau de alcool. În rest, spune profesorul Edzard Ernst, de la Universitatea Exeter, detoxifierea este doar un cuvânt inventat de o industrie care știe să profite de naivitatea și lipsa de informare a oamenilor.
Același profesor spune că dacă toxinele nu ar putea fi eliminate din organism pe căi naturale, prin rinichi, ficat sau piele, am muri mai devreme sau mai târziu, cu sau fără ajutorul neprețuit al produselor „speciale” de detoxifiere.
Articolul mai amintește și de un experiment făcut în 2009 de câțiva oameni de știință din Marea Britanie, care au adunat 15 produse de detoxifiere din farmacii și supermarketuri, de la suplimente alimentare până la șampoane, produse care promiteau eliminarea toxinelor din corp.
Cercetătorii au întrebat apoi producătorii care sunt acele toxine anume pe care produsele lor le elimină. Niciunul dintre producători nu a putut să le numească.Profesorul Ernst spune că în ciuda faptului că știința nu poate proba calitățile produselor vândute drept detoxifiante, și nici producătorii nu pot demonstra că există astfel de procese chimice provocate de produsele lor în organism, oamenii continuă să golească rafturile farmaciilor și ale magazinelor, pentru că astfel de produse le promit un soi de „iertare a păcatelor”. Din păcate la fel ca în cazul iertării păcatelor la biserică, nici în cazul detozifierii nu există un fundament real.
Peter Ayton, un profesor de psihologie de la City University din Londra, spune că suntem sensibili la marketingul produselor de detoxifiere pentru că trăim într-o lume încărcată de informație și ni se pare mai ușor să pasăm altora responsabilitatea de a alege pentru noi.
„Pentru a înțelege chiar și compoziția unui șampon ai nevoie de un doctorat în biochimie, dar o mulțime de oameni nu au asta. Dacă pe etichetă scrie un cuvânt familiar precum detoxifiere, atunci suntem fericiți să-l cumpărăm”, spune profesorul Ayton.Aceleași surse spun că organismul uman este astfel conceput încât cu o dietă echilibrată și sport nu are nevoie nici de detoxifieri, nici de cure drastice de slăbire care să îl priveze de anumite alimente. Cu alte cuvinte, mâncați cumpătat, faceți sport și bazați-vă pe faptul că organismul uman știe cum trebuie să funcționeze și fără să pompați în el diverse pastile, sucuri sau leacuri miraculoase care vă golesc doar buzunarele.
Posteaza comentariu