Medici ginecologi din 29 de clinici din 16 orașe (București, Brașov, Constanța, Craiova, Focșani, Iași, Suceava, Bacău, Satu Mare, Timișoara, Pitești, Oradea, Cluj Napoca, Ploiești, Târgoviște și Arad) oferă, în perioada 10 februarie-10 martie, consultații ginecologice de rutină și diagnostic gratuit pentru depistarea și tratarea corectă a infecțiilor vaginale. Acțiunea se numește „Zilele V, protejează-ți feminitatea” și este menită să sporească gradul de cunoaștere a afecțiunilor vaginale și a urmărilor netratării lor. Concomitent, medicii speră să facă astfel un screening al populației feminine active sexual, care preferă să se trateze după ureche decât să ceară întâi părerea unui doctor.
„Automedicația este o problemă de sănătate publică în România. Importanța unui consult medical și riscurile automedicației nu sunt conștientizate de mare parte dintre paciente și, de cele mai multe ori, sănătatea devine o prioritate doar atunci când este amenințată. Consultația ginecologică de rutină, însoțită de cele mai multe ori de o ecografie transvaginală, este recomandată periodic, cel puțin de două ori pe an la persoanele tinere, active sexual și o dată pe an pentru femeile aflate la menopauză.” spune profesorul doctor Radu Vlădăreanu, Președintele Societății Române de Ultrasonografie în Obstetrică și Ginecologie, directorul Departamentului de Obstetrică și Ginecologie UMF Carol Davila, București.
Medicii estimează că, la un moment dat, până la 78% dintre femei vor avea o floră vaginală dezechilibrată, deși nu prezintă simptomele clasice, iar cazurile de infecții vaginale rămân nediagnosticate și există foarte multe femei care preferă să se trateze singure, în loc să meargă la medic.
Studii recente au arătat că infecțiile vaginale lăsate netratate sau automedicația duc la complicații, pe lângă creșterea potențialului de reinfecție și recăderi. Infecțiile vaginale cresc vulnerabilitatea la infecții și, eventual, cervicită (termen care include toate inflamațiile colului uterin), infertilitate, dar și disconfort zilnic, persistent, infecții superficiale ale pielii etc.
Pe site-ul campaniei sau pe pagina de Facebook găsiți informații suplimentare și datele de contact ale clinicilor din orașele voastre, în care puteți să vă faceți o programare pentru un consult gratuit.