Situatiile stresante vor exista intotdeauna. Important este sa stii cum sa le gestionezi si ce poti face pentru a tine stresul sub control, numai prin metode naturale. Iti propunem cateva tehnici de relaxare, pe care le poti pune in practica oricand si oriunde.
Relaxarea progresiva a musculaturii
Relaxarea progresiva a musculaturii este o metoda eficienta de relaxare. Este un proces care implica doua etape: contractarea apoi relaxarea musculara a diferitelor grupe musculare, pe rand. Are doua beneficii importante: relaxarea corpului, dar si a mintii. Iata care sunt pasii:
- Imbraca-te cu ceva comod si asaza-te confortabil.
- Relaxeaza-te timp de cateva minute, inspirand adanc si expirand.
- Cand te simti pregatita sa incepi, concentreaza-ti atentia asupra piciorului drept. Gandeste-te pentru cateva momente la felul in care il simti.
- Incordeaza-ti treptat muschii piciorului. Tine-l incordat si numara pana la 10.
- Relaxeaza piciorul. Concentreaza-te asupra eliberarii tensiunii din picior si asupra modului in care iti simti piciorul usor si relaxat.
- Pastreaza aceasta faza de relaxare timp de cateva momente, respirand adanc.
- Cand te simti pregatita, concentreaza-ti atentia asupra piciorului stang si repeta aceiasi pasi ca pentru cel drept.
- Continua apoi cu fiecare parte a corpului, de jos in sus, cu abdomenul, spatele, bratele, fata.
Relaxare prin respiratie constienta
In perioadele tensionate si nu numai, folosim numai o mica parte din capacitatea plamanilor. Respiratia superficiala are drept consecinta oxigenarea ineficienta a creierului, ceea ce determina starile de oboseala, incordare si anxietate, intr-un cuvant, stresul.
Respiratia constienta este una dintre cele mai simple metode de relaxare si de asemenea un procedeu care insoteste toate celelalte tehnici, ceva mai complexe.
- Stai confortabil, cu spatele drept. Plaseaza o mana pe abdomen si una pe piept.
- Inspira pe nas. Mana plasata pe abdomen ar trebui sa se ridice, iar cea de pe piept sa se miste foarte putin.
- Expira pe gura, eliminand cat mai mult aer posibil, in timp ce iti incordezi muschii abdominali. Mana plasata pe stomac ar trebui sa coboare, iar cea de pe piept sa se miste foarte putin.
- Continua sa respiri, imaginandu-ti ca elimini stresul impreuna cu aerul pe care il expiri.
Ghidarea imaginatiei
Vizualizarea mentala sau imaginatia ghidata este o tehnica traditionala de relaxare. Cand este folosita ca tehnica de relaxare, imaginatia ghidata consta in imaginarea unui loc sau scenariu in care te simti bine, impacata si eliberata de orice fel de tensiune sau anxietate.
Alege orice tip de scenariu care te calmeaza, fie ca este un loc favorit din copilarie, o plaja tropicala sau o padure linistita. Poti pune in practica aceasta tehnica fie singura, fie cu ajutorul unui terapeut sau al unei inregistrari audio.
Inchide ochii si lasa toate gandurile negative si temerile sa se estompeze. Imagineaza-ti locul relaxant, implicand toate simturile, cat mai mult posibil. Imagineaza-ti cat mai real posibil - tot ceea ce poti auzi, tot ce poti simti, mirosi sau atinge. De exemplu, daca te gandesti ca te afli pe marginea unui lac:
- vezi apusul soarelui
- auzi pasarile cantand
- simti mirosul copacilor si al florilor
- simti apa rece pe picioare
- respiri aerul curat si proaspat
Comentarii (2)
sunt tot timpul foarte stresata ma enerveaza tot acuma imi schimb locul de munca si sper sa fie mai bine decat acolo unde lucram voi incerca sa pun in practica cateva din aceste exercitii m am saturat de medicamente
..ce bine e cind te relaxezi,parca timpul se opreste in loc... merci de sfaturi :)
Posteaza comentariu