Este vară, sezonul în care vrem să arătăm mai bine, să avem un stil de viață mai sănătos, să facem mai multă mișcare. Totul pornește de la o alimentație corectă, echilibrată, care să asigure organismului aportul de nutrienți de care are nevoie.
“Acum este momentul ideal pentru detoxifierea organismului! Trebuie să renunțăm la vechile obiceiuri de alimentație, încărcate caloric, consistente, și să alegem în schimb o dietă asortată anotimpului. Bogată în fructe și legume, în combinație cu oleaginoase, leguminoase, lactate mai degresate și carne albă slabă, preferabil pește sau fructe de mare”, explică Luminița Florea, medic specialist diabet, nutriţie şi boli metabolice din cadrul Centrului Medical ProVita - Diagnostic și tratament.
Concret, trebuie să profităm la maximum de:
- proteinele animale ușor digerabile: carne albă (pui/ curcan, pește slab sau gras oceanic), ou, lapte și derivate de lapte (brânzeturi până spre maxim 18-20% grăsime, de vacă sau capră);
- legumele și fructele proaspete, de sezon (care asigură un aport maxim de nutrienți specifici);
- cerealele și semințele (de in, susan, cânepă, floarea soarelui, dovleac, goji);
- oleaginoasele (nuci, alune, fistic, caju, migdale);
- pseudocerealele: mei, quinoa, hrișcă, cuș-cuș;
- leguminoasele: năut, linte, mazăre, fasole boabe.
În afară de ceea ce mâncăm, este foarte important să știm cum să mâncăm și să ținem cont de combinațiile alimentare corecte:
- fructele se pot combina optim cu cerealele și oleaginoasele, eventual lactate ușoare tip iaurt, sana, kefir;
- carnea, peștele, brânzeturile și ouăle se pot asocia energetic și nutritiv optim cu legumele cât mai puțin procesate termic și mai dietetice (wok, grătar, salate, abur rapid);
- proteinele vegetale din leguminoase (năut, linte, mazăre, fasole), precum și cerealele integrale tip paste sau orez se combină corect tot cu legumele.
Este important să evităm:
- grăsimile animale (carnea grasă roșie – porc, vită, tocăturile, mezelurile, afumăturile, conservele, untul sau smântâna integrale, brânzeturile foarte grase - oaie/ bivoliță, prăjelile - tip mici, cârnați, chiftele, șnițele, produsele tip fast-food);
- glucidele rafinate, derivate de zahăr și făină albă (prăjituri, bomboane, patiserie, foietaje, cremele de patiserie, gogoși etc);
- băuturile energizante consumate în exces: carbogazoase, ce conțin cofeină, cafeaua și ceaiul verde în cantitate mare, iar alcool cu moderație.
Reguli de hidratare şi nutriţie pe care e bine să le respecţi vara
Vara este momentul ideal pentru detoxifierea organismului. Află ce reguli de hidratare şi nutriție trebuie să respecţi ca să ai rezultate optime!