Vitamina B9 sau acidul folic

Cunoscuta sub numele de acid folic, deoarece a fost extrasa din frunze de vegetale, spanac mai precis, aceasta vitamina hidrosolubila a grupului B este o veritabila sursa de energie, de dinamism. Vitamina B9 isi pierde proprietatile la caldura si in mediile alcaline sau acide. La fel ca plantele si microorganismele, flora bacteriana intestinala a organismului uman poate sintetiza vitamina B9.


Doza zilnica recomandata: 0,4 mg (400 mcg)


Surse
  • Necesitatile corpului nostru sunt pe deplin satisfacute printr-o alimentatie echilibrata: legume verzi, sparanghel, spanac, varza, porumb, morcov, fasole verde, caise, banana, portocale, mazare, rosii, grau, ou, ficat, migdale, lapte, branzeturi fermentate.


  • Roluri si caracteristici ale vitaminei B9
  • Ajuta la formarea AND-ului;
  • Actioneaza ca un factor de crestere;
  • Este indispensabila in formarea globulelor rosii, prevenind astfel anemia;
  • Favorizeaza echilibrul emotional, diminueaza durerea;
  • Creste productia de lapte matern;
  • Previne aparitia cancerului la plamani, colon si uter;
  • Protejeaza organismul de bolile cardiovasculare si de accidentele vasculare cerebrale;
  • Protejeaza fatul de anomalii congenitale care pot afecta creierul si coloana vertebrala.


  • Note utile
  • Este indicat un supliment de vitamina B9 pentru persoanele care consuma alcool in exces;
  • In combinatie cu alte vitamine din complexul B, acidul folic intareste sistemul imunitar;
  • Suplimentele importante de vitamina B9 au un efect benefic pentru epiderma depigmentata si inlatura stresul si anxietatea.


  • Informatiile au fost preluate din cartea "Terapia prin vitamine", Maude Bouchard, Editura Niculescu, Bucuresti, 2003, www.niculescu.ro