Vinul rosu - beneficii si dezavantaje

In fiecare zi suntem bombardati cu mesaje - adesea conflictuale - despre vinul rosu. Vestea ca acest "clasic" este benefic si protejeaza inima a fost primita cu mult entuziasm de pasionati. Dar care este adevarul: vinul rosu chiar are numai efecte pozitive asupra organismului?
Bautura extrem de populara si preferata bucatariilor europeana si mediteraneana, vinul rosu este un produs gasit in multe varietati, reflectand diversitatea solului, a climatului si a culturii din care face parte.

Subiect de nesfarsite dezbateri medicale, importanta vinului rosu pentru sanatate se pare ca a fost totusi stabilita: consumul a 1 - 2 pahare zilnic reduce mortalitatea prin prevenirea bolilor coronariene. Totusi, lipsa de masura duce la grave afectiuni, ca in general in cazul bauturilor alcoolice.

Partile bune

Antioxidantii

Vinul contine antioxidanti, in special resveratrolul - care este gasit in samburii si pielita strugurilor. Importanta antioxidantilor este recunoscuta de mult - ei lupta cu radicalii liberi si protejeaza astfel celulele sanatoase impotriva atacului acestora.

Concentratia mare de resveratrol din vinul rosu se datoreaza procesului de fermentatie - in care contactul prelungit dintre zeama de struguri, pielita si samburi face ca in final produsul finit sa contina un nivel ridicat de antioxidanti. In principiu, aceasta este si explicatia asa-numitului "Paradox Frantuzesc". S-a observat ca vinul din podgoriile franceze are un nivel foarte ridicat de antioxidanti, ceea ce ii ajuta pe localnici sa fie mai sanatosi decat altii.

In regiunile din Franta in care se consuma alimente bogate in grasimi, de exemplu, rata de incidenta a atacurilor de cord este mult mai scazuta decat in alte zone ale globului - desi dieta este asemanatoare. Motivul? Francezii alatura mereu unei mese bogate un pahar de vin rosu. Si vinul alb contine anumite cantitati de resveratrol, dar in cazul sau pielita si samburii sunt indepartate mult mai devreme in procesul de productie, decat se intampla in cazul vinului rosu. Astfel, nivelurile de antioxidanti sunt mult mai scazute.

Prevenirea cancerului

Studiile de laborator au scos in evidenta faptul ca resveratrolul are si proprietati anti-cancerigene. Actiunea sa a fost observata in urmatoarele directii: minimizarea mutatiilor de ADN care produc cancerul, uciderea celulelor bolnave si blocarea crearii de vase de sange in jurul tumorii, pentru a o hrani. Acest antioxidant are si capacitatea de a inhiba raspandirea celulelor bolnave in alte zone (metastaza).

Evident, se asteapta studii aprofundate in aceasta directie, dar rezultatele initiale arata foarte promitator.

Subtierea sangelui

Resveratrolul are un rol important si in subtierea sangelui. El actioneaza prompt, impiedicand trombocitele (celulele implicate in formarea cheagurilor de sange) sa se alipeasca. Prin acest mecanism, resveratrolul poate impiedica aparitia infarctului.

Efecte fitoestrogenice

Resveratrolul este un fitoestrogen. Exista anumite plante similare estrogenului si care pot juca rolul acestuia in organism, avand efecte asemanatoare. S-a sugerat astfel ca vinul rosu poate combate unele probleme cauzate de lipsa estrogenului, ca osteoporoza sau menopauza prematura. Totusi, aceste supozitii nu au fost inca dovedite. Pentru cei carora nu le place vinul rosu, vestea buna este ca resveratroul se mai gaseste si in alune, afine si macese.

Partile rele

Este trist, dar adevarat - femeile sunt mai expuse decat barbatii riscurilor provocate de alcool. Dar partile negative ale vinului sunt legate in principal de cantitatea de alcool ingurgitata, nu de particularitatile vinului rosu, cu o exceptie:

Durerea de cap cauzata de vinul rosu

Aceasta durere este cauzata de tanin, o substanta chimica responsabila pentru culoarea rosie si pentru gustul puternic al vinului rosu. Aceasta chimicala se gaseste de obicei in pielita strugurilor - de aceea este mult mai rar intalnita in cazul vinului alb.

Taninul poate provoca migrene celor care sufera de obicei de asa ceva sau poate cauza dureri de cap chiar si persoanelor fara astfel de probleme. Sensibilitatea la tanin variaza insa de la persoana la persoana. Alte probleme sunt legate de cantitatea de alcool prezenta in vinul rosu - aceasta poate varia de la 10% pana la 15%! Puterea vinului trebuie luata in considerare neaparat - de aceea merita sa citesti eticheta.

Caloriile din alcool

Situata printre cele mai mici neplaceri cauzate de alcool, problema caloriilor este totusi demna de mentionat pentru cei care isi supravegheaza serios silueta. Nu are nici un rost sa te infometezi, dar sa dai buzna in vin. Un pahar de 125 ml contine aproximativ 80 de calorii, deci nu trece cu vederea acest lucru. Cel mai indicat din punctul de vedere al siluetei este vinul alb sec, deoarece este cel mai sarac in proteine si calorii.

Accidentele

Alcoolul in cantitati mari reduce capacitatea de concentrare si atentia, incetineste activitatea cerebrala si blocheaza reflexele. Contributia lui nefasta se face simtita in toate tipurile de accidente, in special in cele rutiere. Interactiunea cu medicamentele Se stie ca regula generala ca alcoolul nu se amesteca niciodata cu medicamentele, oricare ar fi tipul acestora. Motivul este simplu: alcoolul este metabolizat in ficat si poate interfera cu actiunea substantelor medicamentoase in mod nedorit. Combinatia dintre somnifere si bautura este in mod special periculoasa.

Afectiuni serioase

Problemele de sanatate asociate consumului de alcool se leaga in primul rand de utilizarea peste masura sau de utilizarea regulata. Cum am amintit si mai sus, in randurile femeilor riscurile sunt mai mari, chiar si raportate la cantitati de alcool mai mici decat in cazul barbatilor.
Consecintele nefaste asupra sanatatii includ:

 - distrugerea ficatului (ciroza)
 - osteoporoza
 - riscul de cancer de diferite tipuri: de gat, de ficat, de san, de esofag
- presiune arteriala ridicata
- ulcere de stomac
- afectarea muschiului inimii
- pancreatita acuta si cronica
- nivel ridicat de trigliceride (un tip de grasime care circula in sange)
- obezitate.

Ce inseamna totusi  "a bea cu masura"?

Sfatul de a bea cu masura este de bun simt. Totusi, cantitatile acceptate de alcool difera intre SUA si Europa. In primul caz, un pahar pe zi pentru femei si doua pentru barbati este limita propusa, pe cand in statele europene femeile pot consuma intre 2-3 pahare pe zi, iar barbatii 3-4. In orice caz, fiecare persoana ar trebui sa isi stabileasca limita proprie, pentru a bea de placere si in cantitati rezonabile, fara a se supune vreunui risc de sanatate.
 

Comentarii (30)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • florin pe 29 Mai 2009, 22:40
    Vinul bun

    Vinul se gusta si apoi se decide!

    0
    0

  • Cristi pe 15 Apr 2009, 19:24
    Interesant

    Astept totusi un articol despre cum alegem un vin bun. In ziua de azi nu mai stii ce cumperi.

    0
    0

  • anca pe 6 Mar 2009, 16:55
    poftim?

    ai 87 de ani si scrii cu k in loc de c?=)))))))))

    0
    0

  • gogo pe 27 Dec 2008, 14:43
    vin rosu - putere

    Am 87 de ani.Din pct.de vedere sexual multi k mine sunt morti de mult.Eu inca mai conduc o firma ex/imp de vinuri de peste hotare si merge f. bine. Sa nu uitati ca adevarata Viagra naturala se afla in vinurile rosii sau negre ROMANESTI.Va spun din proprie experienta.Am sotie cu 27 de ani mai tanara k mine.Am amanta de 29 de ani care fuge noaptea de akasa ptr.a veni la mine.Dar ce sa va mai spun ca suna a lauda si la anii mei nu-mi sade bine.

    1
    0

  • geky pe 29 Sep 2008, 21:38
    De acord

    Vinul rosu este bun.

    0
    0

  • Anonim pe 23 Sep 2008, 12:54

    An articol foarte ineresant. Chiar doream sa aflu particularitatile acestei bauturi.

    0
    0

  • Nicu pe 26 Aug 2008, 13:40
    Curiozitati

    As vrea sa stiu aditivi utilizati la fabricarea vinului din comert. Studiez medicina si cunosc aproape toti cumpusii chimici existenti si fiecare cu urmarile lui in cazul consumului. Sunt consumator de vin rosu si chiar as vrea ca cineva sa ma informeze in legatura cu pericolele care ma pasc consumand vin din comert. Multumesc

    0
    0

  • teodor cristian pe 10 Iun 2008, 11:31
    Nu va imbatzatzi cu apa rece!

    Cred ca tot continutul acestui articol este real si obiectiv dar nu se refera decat la vinurile produse acasa fara substante chimice si altzi aditivi de gust, culoare, conservantzi. Eu stiu mai bine ce se baga in vinurile care sunt in comertz deoarece am lucrat in domeniu si cred ca sunt foarte putine persoane care stiu. Cand se vb de efecte terapeutice ale vinului rosu se vb de cel facut de bunicul, unchiul in nici un caz de cel din comertz care este plin de chimicale care in niciun caz nu te ajuta sau daca te ajuta... te ajuta sa mori mai repede. PS: Daca toata lumea ar stii cum se face vinul si ce se pune in el (cel din comertz) nici la friptura nu l-ar mai folosii.

    1
    0

  • Atin Gabriela pe 15 Mai 2008, 16:00
    Sanatate curata

    De cand m-am nascut bunicul meu spunea, ca cel mai bun pt. sange este vinul rosu. Atunci cand am ocazia si merg la tara servesc un pahar doua de vin rosu, aducandu-mi aminte ce spunea bunicul meu. Niciodata nu am avut probleme de sanatate, dar nici nu am abuzat de nimic. Bunicul a murit dar vita si casa batraneasca au ramas acolo. In viata sa iei cate putin din toate.

    1
    0

  • NICOLAE MARINA pe 26 Mar 2008, 11:28
    Vinul rosul si vasele de sange

    Este f. bun articolul dar ma intereseaza mai mult actiunea lui asupra vaselor de sange, vene, venule, capilare, fragilitate, varice, etc

    0
    0

  • Andra pe 4 Feb 2008, 20:05
    Bine de stiut

    Interesant articol.

    0
    0

  • gabi pe 28 Ian 2008, 16:58
    Hai sa bem un paharel....

    Da, este foarte bun, ne da mai multa viata si cateodata mai uitam de necazuri... dar retineti... un paharel nu mai mult... sa traiti.

    0
    0

  • nicaaa petra pe 13 Ian 2008, 22:53
    Intrebare

    As dori sa stiu daca un paharel mic de vin rosu se poate bea pe zi, desi fac tratament cu tamoxifen pentru cancer de san.

    1
    0

  • ellyta pe 31 Dec 2007, 20:06
    vin:);;)

    Si mie imi place sa beau vin. E... acum ca este revelionu am baut cam 2 pahare si inca nu e 12 noaptea ... sper sa nu patesc nimik :)). An nou fericit si voua tuturor si sa ne revedem sanatosi la anu'! Cheeers!

    0
    0

  • eden pe 12 Dec 2007, 12:03
    Vinul meu

    Foarte tare site-ul...sunt din Bucuresti si am avut nevoie de niste pareri despre vinul rosu si am gasit. Site de site.

    0
    0

  • aurelia pe 25 Apr 2007, 07:14
    vinul

    s-a facut afirmatia ca vinul rosu stimuleaza conceptia. in ce masura este adevarata aceasta idee. nu este tocmai o parere ci o intrebare la care poate se gaseste un raspuns plauzibil.

    0
    0

  • bacus pe 11 Ian 2007, 13:51
    ok

    vinul rosu stimuleaza conceptia

    0
    0

  • badea mirela pe 7 Ian 2007, 15:02
    vinul rosu

    este bun si sanatos atunci cand este natural ! mai bine un pahar de vin rosu decat o gura de tarie colorata chimic sau facuta din etilic

    0
    0

  • badea vasile pe 7 Ian 2007, 14:57
    vinul rosu

    este bun dar trebuie baut cu masura !

    0
    0

  • elisabeta_ marculescu@yahoo.ca pe 8 Oct 2006, 19:29
    vinul rosu

    sunt impotriva bauturilor alcoolice,deoarece ma deranjaza faptul ca omul sub influenta acestora pierde controlul asupra gandirii si se manifesta instinctual mai rau decat animalele.detest oamenii beti si cel mai rau imi repugna o femei beata pentru ca din punctul meu de vedere femeia este cea care trebuie sa ajute barbatul in corectarea defectelor,tinand cont de faptul ca este mama si trebuie sa stapaneasca regulile primare ale educatiei "bunul simt".de asemenea o femeie trebuie sa miroase a curat si a parfum bun, nu a alcool.chiar daca se intampla sa servim un pahar de vin sau altceva in niciuncaz nu trebuie sa ne expunem public deoarece este cartea de vizita patata mai mult decat daca ai varsa un pahar cu vin rosu pe ea,care din cate stim iese cu vin alb.detest "betivii" oriunde si oricand si ma irita atat de tare incat nu pot sa-i tratez ca pe niste oameni bolnavi.din acest considerent cred ca socitatea trebuie sa faca mai mult in privinta expunerii unor comportamente de oameni sub influenta alcoolului, la stiri in special pe care le privesc marea majoritate a oamenilor si cei care se stiu in cauza s-ar putea sa se jeneze de acest comportament, pentru ca le este greu sa se vada asa.de asemenea in restaurante cred ca trebuie sanctionat ospatarul care serveste un om care a depasit o limita in consumul de alcool. procedand astfel am scapa lumea de marele rau care il face alcoolul celui in cauza dar si celor din jur intrucat cele mai mari acte de violenta si agresiuni de toate felurile se produc in cazuri de drog si alcoolism, care este tot un drog. sa recunoastem insa ca vinul rosu este un aliment pentru organism care te scapa de doctori numai in cazul in care este tratat ca aliment adica este conumat cu masura asa cum ati relatat in articolul de mai sus.sper in diminuarea alcoolismului,numai cu implicarea tuturor factorilor educationali.saracia nu scuza viciul nimanui.

    0
    0

  • stefan pe 23 Sep 2006, 12:32
    vinul rosu

    atentie la bauturile spirtoase

    0
    0

  • Liliana pe 8 Iun 2006, 09:56
    vinul rosu

    Este bun in cantitati mici (1 pahar pe zi la masa),dar e bine sa fie natural. Ajuta inima si nu da dureri de cap. Felicitari pentru temele alese in articole!

    0
    0

  • orezeanu rozi pe 29 Mai 2006, 12:01
    vinul rosu

    Este bun in cantitati mici.

    0
    0

  • viorica pe 23 Mai 2006, 22:26
    vinul rosu

    Imi place, imi face bine, dar ma tem de el

    0
    0

  • Emilian popa pe 7 Mai 2006, 18:31
    medic

    Alcoolul? UZ , nu ABUZ!

    0
    0

  • barboneli51 pe 19 Ian 2006, 17:48
    De acord !.

    Vinul rosu baut cu masura (1-2 pahare pe zi...)este recomandat de cardiologi si nu prea de internisti...! Dar e clar ca face bine, nu pot sa adaug toate articolele care justifica....

    0
    0

  • Eugenia Supcariova pe 19 Ian 2006, 17:48
    Fara pahare zilnice.

    Este adevarat, te faci dependenta.Si treptat maresti "doza",pan' te interneaza. Mai bine sa mananci poama proaspata cat mai multa cand e sezonul.

    0
    0

  • vizitator pe 19 Ian 2006, 17:48
    vinul e bun.

    vinul rosu e bun pentru ea cand il bea el!

    0
    0

  • Cristina pe 19 Ian 2006, 17:48
    Parerea mea

    Cunosc persoane care, in unele perioade consuma regulat vin rosu(zilnic), sunt dependente,nu se imbata,dar le afecteaza memoria si in cele din urma au ajuns sa fie internati,pt.ca din cauza vinului au avut caderi nervoase.......

    0
    0

  • e. cucu pe 19 Ian 2006, 17:48
    surogatele ucigase

    Recomandarile din articol sunt valabile numai in cazul vinurilor veritabile. Noi, romanii, suntem insa condamnati sa consumam mai mult surogate de vin. Astea ne ucid.

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod