Este demonstrat ştiinţific că anumite alimente au capacitatea de a reduce riscul de cancer la sân.
Rezultatele au în spate o cercetare care s-a extins pe o perioadă de câţiva ani, în urma căreia experţii au constatat că aceste alimente sunt extrem de benefice atât pentru femeile sănătoase, reducându-le riscul de cancer la sân, cât şi pentru cele care s-au confruntat deja cu această problemă, scrie publicaţia britanică DailyMail.
Topul alimentelor care te apără de cancer
1. Grăsimile sănătoase, cum ar fi uleiul de măsline extravirgin, presat la rece, avocado, nucile, seminţele de floarea soarelui, seminţele de pin, migdalele
2.
3. Cerealele integrale
4. Unele produse lactate şi brânza
Dieta propusă de medicul nutriţionist Mary Flynn care a cooordonat această cercetare te ajută în primul rând să slăbeşti şi să menţii obiceiurile alimentare sănătoase. Unul dintre factorii de risc pentru cancerul la sân este tocmai grăsimea acumulată în exces, de aceea dacă vei scăpa de kilogramele în plus îţi vei reduce şi riscul de a dezvolta afecţiunea.
Şi desertul poate să reducă riscul de cancer la sân. Trebuie doar să foloseşti ingredientele sănătoase. Medicul nutriţionist îţi recomandă:
- să înlocuieşti untul şi margarina cu uleiul de măsline
- să foloseşti făina integrală sau să o combini cu cea pe care obişnuieşti să o foloseşti în reţetele tale.
Nu trebuie să lipsească din dieta ta zilnică
- Carbohidraţii buni: 6-7 porţii. Poţi să mănânci 1 felie de pâinee integrală, 25 grame de cereale integrale, 150 grame cartofi, orez brun sau Basmati sau paste integrale.
- Legumele: poţi să consumi câte vrei, însă este necesar ca în fiecare zi să incluzi în alimentaţia ta cel puţin patru porţii. Este de preferat să le găteşti cu ulei de măsline, recomandă specialistul.
- Grăsimile bune: 4-5 porţii în fiecare zi, din care 3 să fie furnizate de uleiul de măsline. O porţie înseamnă: 1 lingură ulei de măsline, 2 linguri de nuci crude/seminţe de floarea soarelui crude/ seminţe de pin, 1 lingură unt de arahide sau un sfert de avocado.
- Fructele: 3 porţii pe zi. Poţi să alegi un măr, 17 boabe de strugure, 4 caise, 1/2 banană, 13 cireşe, 1 1/2 kiwi, o nectarină, o portocală, o piersică, 2 prune, 3 prune uscate sau 2 linguri cu stafide.
- Lactatele: 2 porţii pe zi. Poţi să alegi 250 mililitri de lapte degresat, 1 ou, 25 grame de brânză tare (emmentaler, parmezan), 100 grame brânză de casă sau 125 mililitri de iaurt.
- Carnea: este opţională. Poţi să mănânci în fiecare săptămână 340 de grame de carne de pui sau fructe de mare. Însă atenţie la carnea roşie! Medicul spune că poţi să mănânci doar 170 de grame de carne de porc, vită şi miel, pe lună, dar să renunţi în acest caz la porţiile săptămânale de carne de pui sau fructe de mare.