Oamenii de stiinta spanioli de la Universitatea Autonoma din Barcelona au analizat efectele consumului de ulei de masline asupra dezvoltarii a diferite tipuri de tumori. In experimentele efectuate pe cobai, acestia au observat ca uleiul de masline previne alterarea ADN-ului, mutatiile la nivelul acestuia provocand dezvoltarea tumorilor, scrie DailyMail.
Uleiul de masline este singurul ulei vegetal care poate fi consumat ca atare, proaspat presat din fructele de maslin. Cercetatorii recomanda un consum zilnic de 50 ml sau 10 lingurite de ulei de masline extravirgin si avertizeaza ca doar consumul pe termen lung aduce rezultate.
Un alt studiu condus de spanioli a descoperit ca uleiul de masline opreste actiunea genelor responsabile de rigidizarea arterelor si de bolile de inima.
Studiile anterioare au asociat dieta mediteraneana cu risc scazut de afectiuni precum cancer, boli de inima, Alzheimer si Parkinson. Efectele benefice sunt date de continutul mare de fructe, legume, nuci, cereale si grasimi sanatoase ca cele continute de uleiul de masline si de cel redus de carne rosie si lactate.
Uleiul de masline, aliat al sanatatii
Efectele benefice ale uleiului de masline sunt date de continutul ridicat de acizi grasi mononesaturati cat si de substante antioxidante. Pe langa protectia impotriva cancerului, cercetarile efectuate pana in prezent arata ca uleiul de masline:
Protejeaza impotriva bolilor de inima. Oamenii de stiinta au comparat efectul unei diete bogate in grasimi monosaturate, ca cele continute de uleiul de masline, cu dieta tipica englezeasca, bogata in grasimi polisaturate. Dupa doua luni de dieta in care a fost introdus uleiul de masline, s-a micsorat semnificativ nivelul adeziunii moleculelor de sange ce rezulta in urma inflamarii arterelor. Inflamatia cronica deterioreaza serios arterele si poate duce la ateroscleroza.
Previne ulcerul stomacal. Uleiul de masline are proprietatea de a preveni si trata infectiile cu bacteria Helicobacter Pylori, responsabila de numeroasele cazuri de gastrita si ulcer peptic. Uleiul de masline extravirgin este unul dintre putinele uleiuri vegetale cu un continut crescut de polifenoli. In urma experimentului efectuat de o echipa de cercetatori spanioli (care au incercat o simulare in laborator a actiunii uleiului de masline in stomac) s-a constatat ca polifenolii au ramas stabili ore intregi in ciuda aciditatii prezente in stomac.
Scade colesterolul. Cercetarile au demonstrat ca folosirea uleiului de masline creste semnificativ nivelul HDL si ca acesta reprezinta principala sursa de acizi grasi monosaturati. O crestere a nivelului HDL nu numai ca ofera protectie impotriva depozitelor de colesterol, dar reduce si nivelul de colesterol din corp.
Scade riscul de artrita. Cercetarile au demonstrat ca o crestere a consumului de ulei de masline reduce riscul artritei cronice.
Ajuta la prevenirea osteoporozei. Uleiul de masline ajuta la mentinerea densitatii oaselor si la protejarea impotriva acestei afectiuni.
Protejeaza impotriva diabetului. Uleiul de masline are efecte benefice si in tratamentul unor forme de diabet.
Recomandare. Alege pentru consum uleiul de masline extravirgin. Acesta pastreaza toate calitatile nutritionale, deoarece este obtinut prin presarea la rece a maslinelor culese.
Posteaza comentariu