Tipuri de ulei de masline
Caracterizarea uleiurilor conform normativelor CEE se face in functie de parametrii chimici (aciditate, numar de peroxizi, absorbire raze ultraviolete) si un "Panel Test" intocmit de degustatori profesionisti. Astfel, reiese urmatoarea clasificare:
- Ulei de masline extra virgin (Extravirgin Olive Oil) – pastreaza aroma naturala a fructului, avand o aciditate mai mica de 0,8%;
- Ulei de masline (Olive Oil) - amestec intre uleiuri de masline rafinate si uleiuri de masline virgine. Trebuie sa aiba o aciditate mai mica de 1% si sa respecte standardele in vigoare;
- Pomace Olive Oil - amestec intre Pomace Oil Rafinate si Virgin Olive Oil. Are o aciditate care nu depaseste 1% si se conformeaza standardelor caracteristice. De fapt, aceste uleiuri conform normelor CEE, nu pot fi numite "uleiuri de masline".
Uleiul de masline in bucatarie
Uleiul de masline cel mai bun este cel neprelucrat. Acesta poate balansa aciditatea crescuta (de la sucul de fructe ca lamaia, otetul, etc.) din orice fel de mancare; poate fi folosit, de asemenea, ca un condiment. Uleiul de masline are efecte miraculoase asupra gustului atunci cand este folosit alaturi de suc de lamaie, otet si oua, in prepararea sosurilor de la aperitive. Uleiul de masline da suculenta oricarui fel de mancare si imbogateste aroma acesteia.
Spre deosebire de alte uleiuri din seminte, uleiul de masline ramane stabil ca structura chimica la temperaturi relativ mari datorita antioxidantilor si continutului mare de acid oleic. Cercetarile au demonstrat ca cel mai pur ulei de masline are punctul de ardere (punct in care structura de grasimi incepe sa se schimbe) de la 406 la 468 grade Fahrenheit. Uleiul extra virgin de masline are punctul de ardere la aproximativ 220 grade Celsius. Uleiul de masline poate fi folosit de mai multe ori datorita consistentei lui structurale (rezistenta la temperaturi mari). De asemenea, s-a dovedit stiintific ca uleiul de masline absoarbe mai putine grasimi decat orice alt gen de ulei.
Culoarea nu dovedeste intotdeauna calitatea uleiului. Nuanta unui ulei de masline bun poate varia de la verde (daca are clorofila ca element principal), pana la galben auriu (daca are caroten). Gustul si mirosul pot, de asemenea sa difere. De exemplu, daca uleiul este putin amar, inseamna ca maslinele nu au fost pe deplin coapte atunci cand au fost culese.
Aciditatea uleiului de masline nu trebuie sa depaseasca 3,3 grade. In Grecia, este considerat a fi cel mai bun ulei acela care nu depaseste 0 grade aciditate. Metodele de culegere, depozitare si presare a uleiului de masline pot afecta nivelul de aciditate.
"Uleiul de masline trebuie depozitat in loc racoros si intunecat. Daca atunci cand este pus la rece se tulbura si se ingroasa, asta inseamna ca uleiul este unul bun", ne spune prof. dr. Mencinicopschi.
Uleiul de masline: beneficii pentru sanatate
Uleiul de masline extra virgin este recomandat si din motive terapeutice. Acesta este un "suc" natural care pastreaza intacta aroma, gustul, vitaminele si proprietatile fructelor maslinului. Potrivit specialistului, uleiul de masline este benefic in mai multe afectiuni:
- Bolile de inima: un studiu al Universitatii Oxford sugereaza ca uleiul de masline protejeaza inima de imbolnavire. Cercetatorii au comparat efectul unei diete bogate in grasimi monosaturate, ca uleiul de masline, cu dieta tipica englezeasca, bogata in grasimi polisaturate. Dupa doua luni de dieta in care a fost introdus uleiul de masline, s-a micsorat semnificativ nivelul adeziunii moleculelor de sange ce rezulta in urma inflamarii arterelor. Inflamatia cronica deterioreaza serios arterele si poate duce la ateroscleroza.
- Colesterolul: in tarile cu incidenta mare a bolilor cardiovasculare se consuma alte grasimi saturate ce sunt bogate in colesterol. Cercetarile au demonstrat ca folosirea uleiului de masline creste semnificativ nivelul HDL si ca acesta reprezinta principala sursa de acizi grasi monosaturati. O crestere a nivelului HDL nu numai ca ofera protectie impotriva depozitelor de colesterol, dar reduce si nivelul de colesterol din corp.
- Cancerul de san: un studiu efectuat pe 62.000 femei, in Suedia, la Karolinska Institute din Stokholm a demonstrat faptul ca femeile care consuma grasimi monosaturate au avut un risc mai mic de a face cancer la san. De aceea, se recomanda inlocuirea uleiului bogat in grasimi polisaturate cu uleiul de masline.
- Cancerul de prostata: s-a descoperit ca B-sitosterolul, care se gaseste in uleiul de masline, inhiba cresterea celulelor cancerului de prostata.
- Artrita: cercetarile au demonstrat ca o crestere a consumului de ulei de masline reduce riscul artritei cronice.
- Osteoporoza: uleiul de masline ajuta la mentinerea densitatii oaselor si la protejarea impotriva acestei afectiuni.
- Diabetul: uleiul de masline are efecte benefice si in tratamentul unor forme de diabet.
- Afectiunile gastrointestinale: uleiul de masline are capacitatea de a spori buna functionare a ficatului si permite eliminarea substantelor toxice din organism.
Uleiul de masline - uleiul frumusetii
Uleiul de masline este un ingredient folosit adesea in foarte multe produse cosmetice. Astfel, el devine un prieten de nadejde al femeii, ajutand-o sa-si pastreze frumusetea si prospetimea. Uleiul de masline poate fi folosit de fiecare dintre noi, acasa, atat singur cat si in combinatie cu alte ingrediente naturale, pentru:
- corp: pentru o piele mai catifelata si hidratata, pune cateva linguri de ulei de masline in cada atunci cand faci baie;
- maini: maseaza-le seara, inainte de culcare, cu ulei de masline si acopera-le pe timpul noptii cu manusi de bumbac. Dimineata vei avea o piele moale si catifelata;
- unghii: in cazul in care cuticulele iti dau batai de cap sau unghiile tale sunt fragile, le poti inmuia, o data pe saptamana, timp de 20 de minute, intr-un paharel de ulei de masline;
- ten uscat: prepara-ti o masca din ulei de masline, galbenus de ou si miere si aplica pe fata. Iti va hidrata tenul;
- buze: daca ai buzele uscate sau crapate, foloseste uleiul de masline pe post de balsam;
- par: aplicat pe varfurile despicate, uleiul de masline ajuta la regenerarea acestora. De asemenea, daca ai probleme cu matreata, maseaza scalpul cu ulei de masline, apoi acopera parul cu o punga din plastic si lasa uleiul sa actioneze timp de 30 de minute. Dupa aceea, samponeaza-te normal.
Comentarii (14)
de peste 45 de ani sufar de o constipatie,indiferent ce consum alimentar folosesc,ma ard foarte tare in special seara si noaptea talpile ambelor picioare,am cocxatroza bilaterala,ma dor soldurile in special noaptea,la sezut pe scaun,la mres mai tare un pic,am puls care oscileaza intre 45 si 55,am un diabet forma mai usoara momentan adica am glicemia rezultata din analiza 135.am 178 de cm inaltime,si 93 kg la varsta de 71 ani inplinita in 10 iulie 2013.as dori o recomandare serioasa .
Dr. Menci relanseaza, intr-un format mai mic, usor de manuit, cartea “Reinvata sa gatesti. Carte de bucate sanatoase” este disponibila timp de o luna, in perioada 1 iunie – 1 iulie 2012, la toate chioscurile de presa, impreuna cu suplimentul Libertatea pentru femei - Retete, la un pret de 11,99 lei. Va asteptam sa gatim impreuna preparate gustoase si sanatoase!
Foarte interesant articolul...de vreo 2 ani de zile uleiul de masline a devenit preferatul meu :) De Dr Mencinicopschi ce sa mai zic...este de admirat pentru sfaturile pe care ni le da. Chiar urmeaza sa-mi cumpar si eu cartea lui Reinvata sa gatesti.Carte de bucate sanatoase, am auzit ca se da toata luna asta cu Libertatea pentru femei retete.Incerc sa gatesc din ce in ce mai sanatos.
Traiesc in Grecia de ceva timp. Am in livada 8 maslini. am cules fructele, am fost la fabrica si am vazut exact cum il prelucreaza!...asa ca pot spune ca este 100% extravirgin. Are culoare galben verzui, este tulbure si foarte gros! Inca un lucru ,nespus in articol, pentru a-ti da seama daca uleiul este sau nu extravirgin: in frigider ingheata!..tocmai din acest motiv se pastreaza doar in locuri racoroase. Grecii gatesc numai cul el, in salate din belsug,carnea este mai buna daca dupa ce este pregatita(in general la gratar)se toarna deasupra ulei de masline. Eu il folosesc si pt par(1 data pe saptamana) si este mai viguros,mai stralucitor...iar mie-mi pare si ca s-a indesit! In folosesc si pentru fata..si o catifeleaza la maxim, pentru calcaie si pentru cuticule!
Va rog sa-mi spuneti cate zile pe luna se ia o lingura de ulei de masline extra virgin,si cat timp.
am un sufle sistoric la inima asa mam nascut si mia spus un prieten sa folosesc ff mult ulei extra virgin e ceva mai cump dar spune ca e ff sanatos ce ulei imi recomandati sa folosesc care credeti ca e cel mai bun astept rasuns va multumesc
Am inceput de 2 zile o cura cu o lingura de ulei de masline dimineata pe stomacul gol.Sper sa ma simt mai bine cu fiera dupa 15 zile. Vreau sa incerc o masca pentru ten uscat si ridat cu miere,ou si ulei de masline. Va multumesc!
un ulei bun si care nu este deloc amar este Grezzo. Este tulbure pentru ca nu e deloc prelucrat. E scump, dar e bun. L-am vazut la Jolie Ville in Pipera.
Este intr-adevar f. bun,am incercat multe denumiri si din tari diferite chiar si cu prteturi mari,dar nu am gasit un ulei ,care sa nu fie amar si mi-a schimbat gustul salatelor. Cum pot cumpara acel ulei ce nu e amar,dupa ce criterii?Am primit de la o vecina,ce a fost in Grecia o cutie cu ulei de maslina e,care a fost excelent.La noi se gaseste inbuteliat in cutii?E oare mai bun fata de cel din sticle? Va multumesc.
uleiul de masline virgin folosit zilnic , dimineata pe stomacul gol este un bun tratament pentru foarte multe dereglari ale metabolismului pielea uscata devine catifelata , constipatiile dispar si organele interne se regenereaza
Putem incerca sa gasim produse pe baza de ulei masline in magazinele ce comercializeaza produse naturiste, oricum stiu sa-ti ofere acolo si mai multe detalii sau recomandari decat afli de pe o eticheta.
Un produs cu adevarat benefic! Intrebarea mea este: cate astfel de produse din comertul nostru sunt conforme cu informatia de pe eticheta?
foarte bun articolul
f . bun articol cit mai multe articole ptr. pastrarea sanatatii
Posteaza comentariu