Topul alimentelor detoxifiante

Organismul isi elimina in mod natural toxinele in fiecare zi. Totusi, in functie de ceea ce mancati, de felul si locul in care traiti si de particularitatile fiziologice, detoxifierea naturala are uneori nevoie de ajutor.

Colonul este sistemul de evacuare al organismului. Daca sistemul de evacuare nu mai functioneaza eficient, toxinele se aduna in colon si acesta devine un loc propice pentru inmultirea bacteriilor nesanatoase.

Capilarele din peretele colonului incep sa absoarba toxinele si sa le transmita in tot corpul, diminuandu-i performanta generala. In timp, toxinele se pot acumula in organism, afectand diverse organe si provocand oboseala, probleme digestive, crestere in greutate si o varietate de probleme ale pielii, parului si sanatatii.


Alimente detoxifiante


Alimente crude          Pepene verde     
Anghinare                   Ridichi   
Apa calda                    Ridichi japoneze
Broccoli                           (daikon)
Ceai de papadie         Salata de fructe
ceai de urzica              Seminte de canepa
Cicoare                           decojite, crude
Conopida                     Seminte de in
Curcuma                      Seminte incoltite
Fasole mung               Sparanghel
Fenicul                          Sucuri de fructe si
Sucuri de fructe               legume
Grepfrut                         Tarhon
Lamai                            Usturoi
Leustean                      Varza cruda
Papaya                          Verdeturi


Eliminarea grasimii in vederea slabirii

Micul dejun

  • O cana de apa calda cu zeama de lamaie si lamaie verde;
  • Doua grepfrut roz, intregi;

Pranzul

Iahnie de fasole mung cu orez brun special;

Iahnie de fasole mung (2 portii)

  • 125 g fasole mung;
  • 500 ml apa sau supa de legume plus apa pentru inmuiat;
  • o lingurita seminte de fenicul;
  • o ceapa taiata fin;
  • 2 morcovi curatati si taiati cubulete;
  • o andiva;
  • 2 linguri de patrunjel tocat;
  • o mana germeni trifoi.

1.
Inmuiati fasolea mung intr-un litru de apa rece timp de 6 ore. Scurgeti si clatiti bine. Dati apa sau supa in clocot, adaugati fasolea si fierbeti la foc mic timp de 10 minute. Indepartati spuma care se ridica la suprafata.
2. Adaugati semintele de fenicul si fierbeti inabusit timp de 10 minute. Adaugati ceapa si morcovul si fierbeti inabusit inca 10 minute.
3. Luati de pe foc si adaugati patrunjelul.
4. Aranjati frunzele andivei in jurul a doua castroane de supa, puneti iahnia in centrul lor, presarati deasupra germenii de trifoi si serviti cu orez brun special.

Orez brun special

  • 100 g orez brun;
  • o ceapa curatata si tocata;
  • 200 ml apa;
  • 1/2 lingurita curcuma;
  • 1/2 lingurita chimen;
  • 1. Puneti orezul si ceapa intr-o craticioara. Adaugati 200 ml apa.
  • 2. Dati apa in clocot, reduceti focul si fierbeti inabusit timp de 20 de minute.
  • 3. Stingeti focul si lasati sa se racoreasca 10 minute inainte de a servi.

Cina

Supa rece de castraveti cu salata de varza.

Supa rece de castraveti (2 portii)

  • 3 castraveti;
  • 4 cepe verzi, taiate fin;
  • 500 ml apa;
  • sucul de la o jumatate de lamaie;
  • 6 - 8 frunze de menta;
  • 50 g germeni de fasole;

1.
Taiati un castravete in cubulete si pastrati-le pentru garnitura.
2. Curatati de coaja castravetii ramasi, taiati-i in jumatati, scoateti cu o lingurita semintele si aruncati-le.
3. Puneti catsravetii curatati si ceapa verde in vasul robotului de bucatarie si actionati motorul pana ce obtineti o pasta omogena.
4. Adaugati sucul de lamaie si frunzele de menta si amestecati din nou;
5. Turnati in boluri si raciti bine. Serviti cu germeni de fasole si cubulete de castravete presarate deasupra.

Salata de varza

  • 1 morcov dat pe razatoare;
  • o ceapa verde;
  • 10 g miez de nuca;
  • o bucata mica de varza alba, fara cotor, data pe razatoare;
  • o tulpina de telina;
  • o lingurita de coriandru sau patrunjel tocat;
  • 15 g mazare proaspata;
  • 3 ridichi taiate fin;

Pentru sos, amestecati urmatoarele:

  • 4 linguri de ulei de canepa;
  • o mana de frunze de rucola;
  • 2 linguri de seminte de pin;
  • 1 catel de usturoi curatat si zdrobit.

Seara

Amestecati 200 ml de suc de grepfrut roz si 2 linguri de ulei de masline sau ulei de canepa si beti.

Beti apa calda pe tot parcursul zilei. De asemenea, ceaiuri de salvie si ceaiul din planta Pau D'arco (de la magazinele de produse naturiste), alternativ.

Informatiile au fost preluate din cartea "Planul sanatatii perfecte: Programul alimentar care va va mentine suplu toata viata" de Dr.
Gillian McKeith, trad: Adriana Ciorbaru, Bucuresti: Curtea Veche Publishing, 2007, www.curteaveche.ro