Dacă ascultăm tot ce se spune despre diferite alimente și suplimente, vom trăi cu convingerea că pot să rezolve orice problemă, de la îmbunătățirea atenției și a memoriei, până la activitatea neuronală.
Dar oare chiar fac aceste lucruri? Nu este nicio îndoială că, pe măsură ce avansăm în vârstă, și corpul nostru îmbătrânește. Vestea bună este că poți spori șansele de a te bucura de un creier sănătos dacă vei adăuga aceste alimente „inteligente” în regimul tău alimentar.
Topul alimentelor bune pentru creier
Cofeina te face să fii mai alertă
Nu există o metodă de a crește coeficientul de inteligență sau de a deveni mai deștept dar, anumite substanțe, cum este cofeina, îți pot da energie și te pot ajuta să te concentrezi mai bine. Cofeina se găsește în cafea, ciocolată, băuturi energizante și unele medicamente și este responsabilă pentru impulsul de pornire de dimineață, desi efectele ei au o durată limitată.
Și dacă bei mai multă cafea nu vei avea mai multă energie: supradoza de cofeină îți poate crea o stare de agitație și disconfort.Zahărul te poate ajuta să fii mai rapidă
Zahărul este sursa preferată de energie a creierului, nu zahărul obișnuit, ci glucoza, pe care organismul o extrage din zaharurile și carbohidrații pe care îi consumi. De aceea, un pahar de suc de portocale sau un alt suc de fructe îți poate aduce un impuls pe termen scurt pentru memorie, pentru gândire și pentru alte procese mentale.
Dar dacă exagerezi, memoria poate avea de suferit, și tu împreună cu ea. Nu exagera cu adăugatul zahărului pentru că este responsabil pentru dezvoltarea unor afecțiuni grave.
Micul dejun este un rezervor de energie pentru creier
Obișnuiești să sari peste micul dejun? Studiile au arătat că micul dejun îmbunătățește atenția și memoria de durată recentă. Studenții care mănâncă la micul dejun au rezultate mai bune decât cei care nu mănâncă.
Cele mai potrivite alimente pentru micul dejun sunt cerealele integrale, produsele lactate și fructele. Nu mânca în exces: se pare că excesul de calorii la micul dejun afectează capacitatea de concentrare.Peștele este cel mai bun aliment pentru creier
Peștele este o sursă importantă de proteine pentru creier, este bogat în acizi grași Omega-3, care sunt cheia unui creier sănătos. Aceste grăsimi sănătoase au puteri miraculoase pentru creier: o dietă bogată în acizi grași reduce riscul de demență, de atacuri vasculare cerebrale și încetinește declinul mental. În plus, joacă un rol esential în dezvoltarea memoriei, în special atunci când începem să îmbătrânim.
Consumă zilnic ciocolată și nuci
Nucile și semințele sunt o sursă excelentă de vitamina E, un antioxidant care încetinește procesul de îmbătrânire mentală. Ciocolata neagră mai conține și un alt antioxidant natural, cofeina, care sporește capacitatea de concentrare.
30 de grame de nuci și ciocolată, consumate zilnic, îți asigură toate beneficiile de mai sus, cu un minim de calorii, grăsimi și zahăr.