Deficienţa în organism a probioticelor reprezintă principala cauza a problemelor digestive, dar şi a altor probleme de sănătate precum scăderea imunităţii şi apariţia recurentă a bolilor specifice sezonului rece, avertizează dr. imunolog Tania Bejan, specialist Ropharma.
Potrivit expertului, consumul de probiotice este esenţial în această perioadă când temperaturi alternează şi răcim foarte uşor.
1. Iaurt
Este de preferat să-l prepari acasă, după cum ne recomandă specialistul şi să eviţi iaurturile cu fructe din comerţ. Iaurtul simplu abundă în probiotice care reglează digestia şi cresc imunitatea organismului. „Cele mai bune rezultate se obţin din consumul de iaurt natural, preparat în casă, şi nu din cel găsit în comerţ. Este de evitat mai ales iaurtul cu fructe din magazine pentru că acestea conţin sirop de porumb bogat în fructoză, îndulcitori artificiali, conservanţi şi arome sintetice, care vă aduc mai multe deservicii sănătăţii, decât o porţie importantă de bacterii benefice”, explică specialistul Ropharma, dr.imunolog Tania Bejan.
2. Varza murată
Este o sursă de probiotice, fiind pregătită prin fermentaţie, cu ingrediente naturale. În afară de acest beneficiu adus sănătăţii, culturile vii din varza murată pot fi utile şi în ameliorarea alergiilor şi în plus, este o sursă excelentă de vitaminele B, A, E şi C.
3. Chefirul
„Deseori considerat doar un alt fel de iaurt, chefirul este de fapt o ciupercă ce se dezvoltă în lapte producând fermenţi, enzime, vitamine, minerale şi alte substanţe bioactive. Acest aliment are şi efecte benefice asupra tractului digestiv, fiind în acelaşi timp şi un bun antioxidant. Mai mult, acesta grăbeşte refacerea florei intestinale şi prevenirea problemelor digestive care pot apărea în urma tratamentului cu antibiotice”, explică specialistul Ropharma, Dr. Imunolog Tania Bejan.