Expertii nutritionisti din Marea Britanie sustin ca multivitaminele si mineralele luate fara recomandarea medicului contribuie prea putin la fortifierea organismului, iar balanta dintre beneficii si riscuri este adesea, inclinata in favoarea riscurilor.
"Sunt suficiente vitaminele si mineralele provenite din alimente," declara profesorul Brian Ratcliffe de la Universitatea Gordon din Aberdeen. "Persoanele care iau suplimente alimentare cu ulei de peste, dar si multivitamine, fara sa aiba nevoie de acestea, pot dezvolta osteoporoza, deoarece acestea contin vitamina A care, in exces, fragilizeaza oasele."
Cui sunt recomandate?
Exista insa si anumite persoane care au nevoie de suplimente: persoanele trecute de 60 de ani. "La aceasta varsta capacitatea de absorbtie a vitaminelor si mineralelor scade si riscul aparitiei deficitelor nutritionale creste," explica prof. Susan Fairweather-Tait, Universitatea din Anglia de Est.
Prof. Fairweather-Tait a alcatuit un ghid cu vitaminele care pot lipsi dupa varsta de 60 de ani. Insa inainte, de a lua suplimente de vitamine si minerale, este important sa te consulti cu un medic.
Fier
Ce face? Produce hemoglobina (proteina care intra in componenta globulelor rosii ale sangelui, dandu-i acestuia culoarea rosie. Are rol in transportarea oxigenului).
Simptome ale deficitului de fier: oboseala, letargie si anemie.
Surse de fier: carne rosie, ficat de pasare, oua.
Riscurile administrarii suplimentelor: Pilulele care contin fier pot cauza constipatie si, din acest motiv, nu sunt recomandate zilnic, ci o data la trei zile.
Acid folic
Ce face? Este folosit in producerea globulelor rosii ale sangelui.
Simptome ale deficitului de acid folic: oboseala si anemie.
Surse de acid folic: legume, nuci si citrice.
Riscurile administrarii suplimentelor: Nu lua suplimente daca ai carenta de B12.
Seleniu
Ce face? Ajuta sistemul imunitar si ofera protectie impotriva anumitor tipuri de cancer.
Simptome ale deficitului de seleniu: raceli frecvente sau infectari cu alti virusi.
Surse de seleniu: carne, peste.
Riscurile administrarii suplimentelor: Urmeaza exact doza recomandata (60 mcg pentru femei, 75 mcg pentru barbati), pentru ca in doze mari poate pune sanatatea in pericol, crescand riscul de edem pulmonar.
Zinc
Ce face? Indeplineste mai multe functii, cea mai importanta fiind in functionarea sistemului imunitar.
Simptome ale deficitului de zinc: leziuni ale pielii. In unele cazuri pot aparea mici pete albe pe unghii.
Surse de zinc: carne, peste, produse lactate.
Riscurile administrarii suplimentelor: Organismul elimina surplusul care nu-i foloseste.
Ulei de peste
Ce face? Protejeaza impotriva bolilor cardiovasculare si boli cronice. Exista studii care arata ca ajuta si la buna functionare a creierului.
Surse: somon, macrou, sardine si ton proaspat.
Riscurile administrarii suplimentelor: nu este cunoscut niciun risc.
Vitamina D
Ce faci? Imbunatateste absorbtia de calciu, sistemul imunitar si mentine oasele sanatoase. Expertii mai cred ca ofera protectie impotriva anumitor tipuri de cancer si a bolilor cardiovasculare.
Simptome ale deficitului de vitamina D: creste riscul de boli cardiovasculare si de fracturi provocate de fragilitatea oaselor.
Surse de vitamina D: 90% din necesarul de vitamina D este este fabricata de organism din lumina solara.
Riscurile administrarii suplimentelor: In doze foarte mari, luate la perioade scurte de timp, vitamina poate fi chiar letala.
Vitamina B12
Ce face? De folos in formarea globulelor rosii si a sistemului nervos.
Simptome ale deficitului de vitamina B12: oboseala si anemie.
Surse de vitamina B12: carne, oua, lactate.
Riscurile administrarii suplimentelor: Nu sunt cunoscute pana in prezent. Are o toxicitate foarte scazuta.
© Copyright:
Suplimentele alimentare: recomandate varstnicilor
Majoritatea persoanelor nu au nevoie de suplimente alimentare, sustin specialistii britanici, vitaminele si mineralele provenite din dieta zilnica fiind suficiente. Exista insa si anumite categorii de persoane carora le sunt recomandate.
Posteaza comentariu