Sunca presata, pastrama si cotletul de porc sunt mai putin prelucrate sau pot sa contina si ele ingrediente nocive?
Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi: Proportiile de carne difera in functie de reteta. Sunca taraneasca contine: 70% carne procesata mecanic (are in compozitie slanina, urme de oase, sorici) - proteine din soia, toata gama de antioxidanti, colorant – carmin. Carnea se injecteaza cu o solutie de saramura, apoi trece in malaxoare de trei ori. Prima malaxare se face la o ora dupa injectarea cu saramura, a doua la 24 de ore dupa depozitarea la frig si inca o data la 48 de ore dupa maturare. Apoi, compozitia se pune in forme metalice care se tin la un tratament termic de 75 de grade Celsius. Dupa racire, formele se ambaleaza in pungi de plastic, in vid.
Pastrama de porc contine: carne dezosata de la pulpa, spata si muschiul de pe spate. Se taie in suvite, se sareaza, dupa care se trece printr-un sos condimentat cu praf de ceapa si de usturoi, antioxidanti, coloranti, agenti de afumare si potentiatori de gust.
Cotletul de porc contine: cotlet de porc, un strat de slanina de 0,5–1 centimetri. Carnea, taiata suvite, se injecteaza cu saramura 20%- 40%. Injectarea se face manual sau cu o masina speciala cu ac. Se pune apoi intr-un sos condimentat cu usturoi, boia de ardei, piper si coriandru, unde se lasa timp de mai multe ore. in sos se mai adauga antioxidanti, potentiatori de gust. Se lasa sase zile la rece, apoi se afuma industrial. 14 portii de mezeluri pe luna cresc cu 78% riscul aparitiei unei forme de boala pulmonara obstructiva cronica, care este foarte grava. Afectiunea reprezinta una dintre primele cinci cauze de deces in Vest. Se manifesta prin scaderea capacitatii organismului de a mentine o concentratie normala de oxigen in sange.
Pateurile ce ingrediente contin? Dar cele vegetale?
Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi: Pate-ul este un preparat culinar de consistenta cremoasa obtinut in casa sau industrial,
din diverse ingrediente, cum ar fi: carne de porc, de vita, de peste (ton), sunca, ficat, unt, smantana, condimente, sare, aditivi alimentari, arome. Cel mai renumit este „pate de foie gras“ obtinut din ficatul de gasca sau rata special crescute in acest scop. Ficatul obtinut de la aceste gaste sau rate este hipertrofiat si infiltrat cu grasime (steatoza hepatica). Acest ficat este transformat in pasta prin amestecare cu unt, lapte, uneori cu ciuperci rare si foarte scumpe (trufe). Acest „pate foie gras“ se consuma de obicei uns pe paine prajita, ca aperitiv, pretul lui fiind insa prohibitiv.
Pate-urile industriale fabricate astazi sunt foarte deosebite de pate-ul ultrafin foie gras de gasca sau rata. Iata o compozitie tipica a unui pate industrial: ficat de pasare 20%, apa, carne de pasare, ulei vegetal nehidrogenat, proteina vegetala din soia, amidon din porumb, sare iodata, condimente, amidon din grau, extract din condimente, mustar, arome, stabilizatori (polifosfati E 452), sirop de glucoza, emulgatori (esterii glicerici ai acidului citric E-472), agenti de ingrosare (guma guar E-412, guma xantan E-415), antioxidanti (acid citric E-330), ascorbat de sodiu E-301), potentiator de aroma (monoglutamat de sodiu E-621), colorant (carmin E-120), conservant (nitrit de sodiu E-250). Contine alergenii: soia, gluten, mustar.
Pe piata exista si variante de post, pate-uri vegetale care, din pacate reproduc compozitia celor din ficat-carne, continand: apa, ulei vegetal hidrogenat (margarina) sau nehidrogenat, proteina din soia, sare iodata, extract de condimente, mustar, arome, stabilizatori (polifosfati E-452), emulgatori (saturi ale acizilor grasi E-470, s.a.), agenti de ingrosare (guma guar E-412, caragenan E-407), amidon din grau si porumb, sirop de glucoza, zaharuri, potentiator de aroma (glutamat monosodic E-621), legume deshidratate, antioxidant (acid ascorbic E-300), acidifiant (acid citric E-330), faina de roscova (E-410), coloranti (caramel E-150, rosu carmin E-120), extract de paprika. Contin alergeni de tipul: gluten, telina, mustar, soia.
Citeste in continuare despre cum sunt falsificate produsele din carne >>>
Comentarii (27)
De acum 7 ani am renuntat la mezeluri. E greu dar am gåsit alternative : o bucatå de carne råmaså de seara, avocado, branza, salata... trebuie så vrei. Doar 1-2 ori pe an cumpår muschi file ecologic= 100 grame de poftå. E f. bun , dar nu vreau så fiu dependentå de el. Må simt bine, nu mai fac nici o crizå de rinichi...sunt f. bine. Nu-mi lipsesc legumele, fructele, branza...
S-au facut o serie de reportaje la TV despre ce mancam. De la protectia consumatorului ni s-a comunicat ca 80% din fabricantii de mezeluri pun vrute si nevrute in retete. Intrebarea mea este,de ce nu exista transparenta. De ce nu este lasat consumatorul sa aleaga. Adica,sa se comunice lista neagra a producatorilor . Sa vedem atunci,cand vom refuza sa mai cumparam de la firma X si Y,cand vor fi sanctionati de noi,consumatorii,daca vor continua asa. In occident exista si produse de buna calitate si produse mai slabe calitativ. Ca doar de la ei ne-au venit si "minunatele retete" si celebrele E-uri,dar se cunosc si fiecare decide ce cumpara. Concluzia,spuneti-ne si noua care sunt firmele care ne nenorocesc sanatatea pe banii nostri si care sunt cele 20% care mai respecta ceva in tara asta. Nu ne obliga nimeni sa mancam,dar am de exemplu o bunica la pat,care dimineata nu vrea decat un mezel,ceva,deci eu chiar trebuie sa cumpar si mezeluri din cand in cand,desi eu personal numai consum.
vorbeam cu cineva care lucreaza la o fabrica de mezeluri.parizerul ,spre exemplu, se face din multe prafuri(nimeni nu stie ce sunt)bune la gust,din mate de porc,pui,vita,oase mucegaite si muuuuult usturoi,tot praf.eu pe mezeluri nu mai pun gura de 7-8 ani!!!si eu si sotul meu aratam si ne simtim excelent.toata lumea care nu ne-a mai vazut de mult remarca ca aratam mult mai bine.mancam multe fructe,legume iar carne doar de 2 ori pe sapt si aceea preparata de noi ,in casa.fara exces de paine si prajeli.mai de pret decat sanatea nu este nimic pe lume.la inceput ne venea greu sa mincam in stilul asta dar acum nu mai putem sa suportam mirosurile de pateu si salam.va puuup
Eu refuz sa mai cumpar salamuri, sau produse alimentare procesate, atata cat se poate. Pot spune ce in ultimul an am cumparat 2 rude de salam(nu spun numele - ceva cu capitala european a Romaniei), dar si acestea desi au preturi destul de mari, contin nitriti si nitrati. Contrar ideii ce un produs mai scump este mai de calitate, o sa observati ca si acestea contin o groaza de E-uri si potentiatori de aroma, grasimi hidrogenate, tot soiul de chimicale. Concluzia la care am ajuns este ca trebuie sa consumam produsele cat mai putin procesate, doar ocazinal si doar carne de carcasa. Nu ca aceasta ar fii ferita de anumite inteventii, ca doar e plina de antibiotice si aceasta. Animalele sunt crescute in mod industrial, deci nesanatos din nou, avand o alimentatie nesanatoasa. Mai bine o slaninutza de casa, decat un salam de e-uri. Ghidati-va dupa zicala "Sunt ceea ce manc."
Parizerul si salamul victoria si alte salamuri, carnatii ( cu exceptia celor proaspeti) au in compozitie carne rehidratata ( ajunge sub forma de pulbere apoi se adauga anumite substante chimice si iese o pasta roz). Va spun asta ca eu ca veterinar am fost cu directa sanitar veterinara a judetului XXXXXX in vizita la fabrica XYZ ( nu vreau sa fac reclama proasta) si ce am vazut acolo m-a socat. eu eram fana mezelurilor, caa erau gustoase. acum... mi-am schimbat parerea .pare rau sa va zic. va spune un veterinar... nu mai mancati mezeluri.
Majoritatea proiectelor pentru preventie si promovarea unui stil de viata sanatos,raman la statutul de idei din cauza putinelor fonduri care li se aloca si care sunt vitale in vederea mediatizarii lor.Cu toate ca abordarea unui stil de viata sanatos implica o reeducare pe toate planurile in vederea schimbarii opiniei publice,ceea ce putem realiza individual consta in adoptarea unei alimentatii corespunzatoare(alimentatia de proasta calitate este un prim factor in declansarea multiplelor boli)si evitarea sau tolerarea pe cat posibil a factorilor de stres.Vis-a-vis de mancare,cred ca in ciuda situatiei financiare actuale,cu totii ne permitem sa cumparam lactate in loc de carnuri,sa-i cautam prin piete produsele agricultorilor locali,sa gatim cat mai mult acasa,sa ne cumparam porcul de la taranii din satele invecinate.Personal,incerc pe cat posibil sa mentin un stil de viata sanatos si acest lucru nu il fac cu scopul de a-mi expanda durata vietii,ci pentru a evita o viata plina de probleme de sanatate.Este adevarat ca multe boli nu se pot trata,insa cele mai multe se pot evita.
A devenit un simbol al bunastarii daca in cosul de la supermarket pui multe salamuri,mezeluri,porcarii de ASTEA.INSEAMNA CA AI BANI....e cea mai mare porcarie..daca copilul tau are la scoala sandwich cu palaciego inseamna ca ai bani..daca ii dai un piept de pui la gratar cu o rosie se rade de el.Asta e societatea iar cei care fac asa isi merita soarta.mAI RAU MERITAM CHIAR..MANCAM SUBSTANTE CHIMICE SI A DEVENIT SIMBOLUL BUNASTARII MI SE FACE RAU...
Acum sunt informatii peste tot si cu tote astea vad mereu cozi la mezeluri in alimentare si supermarket-uri. Nu poti sa te bucuri ca ele sunt mai ieftine si ca le pui pe paine si gata ai mancat inca odata. Ne miram de ce ne imbolnavim dar nu ne ferim. De ce nu se spune nimic si despre margarina? Cum se permite reclama la acest produs cancerigen si toxic? Acordati mai multa atentie meselor, e corpul vostru in joc si de stricat se strica usor, insa de reparat greu se mai poate remedia ceva. Cat mai putine toxine, cat mai putin iconservanti, cat mai multa mancare preparata in casa!
credeti ca doar mezelurile sunt toxice? ce parere aveti despre legumele si fructele ce se gasesc pe piata si care nu au nici un gust, despre puii crescuti cu hormoni? este natural doar ceea ce crestem si cultivam noi, cu mana noastra, la tara, dar cati dintre noi avem aceasta posibilitate?
Da este foarte trist ca nu se poate avia incredere in tot ce scrie pe etichete.Noi oameni de rand suntem viteme,dar cineva a trebuii sa se ocupe de asta, unde sunt oamenii de lege?Eu personal am grija ce mananca copilul meu dar acum imi dau siama ca nu pot controla.Cand o sa se treziasca statul Roman?isi bat joc de noi!
„Nu ne ajuta cu nimic ca ne informati daca nu putem procura si produse ecologice. De ce nu se dau niste legi prin care se interzic aceste adaosuri nocive ? (...)De ce nu se interzic retetele nesanatoase cu aditivi nocivi? Ce sa mancam? Daca nu avem alternative eu consider chiar cinism in practica aceasta de informare (care este benefica) dar sa nu prezinti si alternativa....... Luati masuri nu va rezumati doar la informarea publicului” Eu zic ca decat sa asteptam sa ia altii masuri pt imbunatatirea sanatatii noastre personale, mai bine am incerca s-o facem noi. OAMENI BUNI, DA’ DE O BUCATA DE CARNE SIMPLA (PUI, VITA, DE CARE-O FI) INTRE DOUA FELII DE PAINE ATI AUZIT? DA, se pot face si asa sandwich-uri. Si nu invocati criteriul economic! E adevarat, nu toti ne permitem sa mancam zilnic fileuri de peste (nici eu nu-mi permit asta), muschiulet de vita/porc fara nici un firicel de grasime, etc. Dar carnea de pui (pulpe, nu neaparat piept dezosat) este cel putin la fel de ieftina ca orice fel de mezel. De o saptamana nu am mai pus in gura nici un fel de mezeluri. Si uite ca se poate.
un prieten din copilarie, ce lucra intr-o macelarie, mi-a spus ca daca as sti din ce se face parizerul nu as mai manca in viata mea....de atunci am inceput sa cumpar numai anumite mezeluri.....apoi am mai citit pe aceasta tema si, impreuna cu sotul meu am decis sa eliminam total aceste asa zise alimente si, am constatat o anume dependenta, la amandoi....nu era normal, asa ca ne-am ambitionat si am renuntat la tot ce este conservat sau contine astfel de substante .... rezultatul este vizibil nu numai pt noi...toata lumea remarca faptul ca aratam mai bine, ne simtim mai bine, avem mai multa energie si pofta de viata. ulterior am citit cartie dr. James D`Adamo, privind alimentatia pe grupele de sange. Cititnd, am inteles ca este o cercetare medicala, stiintifica, la microscop si nu numai si nu este, nicidecum, o reteta dupa ureche. Acum nu mai putem manca altfel, deoarece ne-am obisnuit sa ne fie bine, dupa ce mancam nu ne simtim nici obositi, nici nu ne doare stomacul, avem energie ca si cand ai pune combustibil intr-un motor. De fapt, acesta este secretul pe care l-am uitat: mancam ca sa traim, sa avem energie si nu traim ca sa mancam. Alternative la alimentatia nesanatoasa exista, trebuie doar sa vrei sa le gasesti !!!! Chiar daca nu reusiti din prima sa schimbati 100%, nu va lasati pagubasi. Merita sa traiesti 60 de ani de calitate, nu trebuie sa iti doresti, neaparat sa traiesti 120 de ani ca sa incepi sa mananci sanatos !
De aproximativ un an de zile, pe Calea Floreasca este deschis in fiecare weekend un magazin cu produse din carne 100%naturale, LA BACIU.Acolo am gasit ceea ce cautam demult pentru copiii mei si pot sa spun ca sunt "dependenta"de crenvurstii si parizerul de acolo...
Am lucrat in laboratoare ce determinau corespondenta dintre produsul alimentar finit si standardele de stat aferente,stas-uri (retete)obligatorii pentru orice producator.Stiti ce s-a desfiintat la inceputul anului 1990?Ati ghicit:stasurile.Cred ca acum realizati si dece.Ele au fost inlocuite cu retete care nu au alt scop decat acela de a costa cat mai putin producatorii(vezi subprodusele incluse in preparate)Dar cine le-a aprobat retetele?V-ati intrebat?
chiar asa - GREVA IMPOTRIVA MEZELURILOR -hai sa stabilim o zi macar
daca stiti cum se prepata mezelurile de ce sunt lasati fabricantii sa le produca?chir acum am pus cativa crenvrusti la incalzit ,ce sa fac sa nui mai mananc?
o, Doamne !! nu mai mananc in viata mea crenvursti.. asta e clar.. alternative exista, insa depinde fiecare in parte..
Am devenit asa-zisii oameni moderni, comozi adica. Daca nu avem produse gata preparate atunci inseamna ca nu mai avem nimic de mancare? Sa ne uitam in urma, sa ne uitam la taranul nostru si vom vedea ca cei vechi nu consumau atatea produse gata preparate, mai si pregateau ceva acasa. Se gaseste carne destula si se mai poate si prepara acasa, nu? Ar trebui sa-i mai incurajam si pe tarani, sa le cumparam produsele care bineinteles daca sunt verificate. Apoi mai sunt produsele vegetale, fructele si cate si mai cate. Este nevoie sa le mai si redescoperim. Sa mai incetam sa nu fim comozi. Daca ar apare vreun televizor fara telecomanda, un televizor din acela de ultimul racnet, dar daca nu are TELECOMANDA, nu-i bun de nimic, asa-i? Si mai este ceva. Daca s-ar crea o opinie in masa, atunci poate ca s-ar mai schimba ceva, dar daca acceptam toate aceste mizerii atunci nu are rost sa ne mai vaicarim. In noi sta de multe ori solutia.
se poate trai foarte bine si fara mezelurile lor ...daca chiar crede cineva ca nu poate,sa-si puna creativitatea in functie,sa caute cartile vechi de bucate in care sunt retete de mezeluri de casa si iata cum se poate rezolva problema; nu mai asteptati "sa vi se dea" totul de-a gata....e simplu , doar putina initiativa sa avem...
Ne vaitam , dar nu facem nimic. Asta este realitatea. Citi concetateni ar fi de acord ca pentru o saptamina macar sa nu cumpere nici un produs dintre cele descrise de dl profesor. Si ma refer la oameni inteligenti, cititi, informati... Cu cit au frigiderul mai plin cu carnuri fel si fel cu atit se simt mai "sus" pe scara sociala. Poate spun eu prostii, dar ideea este ca nu vom reusi niciodata sa ne unim, sa facem ceva ce ne-ar ajuta pe toti. Stam si acceptam tot ce ni se impune, tot ce ni se intimpla. Poate chiar o meritam
aceste produse nu vor disparea de pe piata niciodata deoarece le cumparam eu si tu. stii ce cifre obtin producatorii de astfel de "alimente"- a se citi mizerii? de asta se incearca si inchiderea pietelor "de tarani", ptr a avea ei monopolul cand noi vom inceta sa mai cumparam coca-cola, mezeluri si multe alte aberatii despre care stim ca sunt daunatoare dar oricum le consumam, atunci putem spera ca ceva se v-a schimba.
Asteptam oricum si o continuare cu 1-2 produse acceptabile din aceasta categorie!
e ok tot ceea ce spuneti si corect, si bine de urmat, dar ce ami poti manca in lumea asta nebuna, nebuna, nebuna si aflata mereu in goana dupa orice
CU ADEVARAT CUTREMURATOR CE NI SE INTAMPLA - MANCAM MAI RAU DECAT ANIMALELE. PE BUNA DREPTATE NE MERITAM SOARTA - DACA SI DUPA CE NE INFORMAMA RAMANEM LA ACELEASI OBICEIURI ALIMENTARE. CUM NU AVEM ALTERNATIVE? MAI MULTE LEGUME SI FRUCTE, LACTATE SI INLOCUIREA PREPARATELOR CU PESTE PROASPAT SI CARNE DE PUI, CURCAN. DEPINDE DOAR DE NOI SA FACEM ALEGEREA POTRIVITA. LIPSA BANILOR NU E DECAT O MOTIVATIE IN A NU FACE NICI O SCHIMBARE SI DOAR SA NE VAITAM. DL. PROFESOR ATRAGE ATENTIA -RESTUL DEPINDE DE NOI. VOTEZ PENTRU A DEVENI CUMPARATOR INFORMAT SI NU VICTIMA A STRATEGIILOR DE MARKETING. O ZI BUNA/
Stop .. Reclame Nocive
Profesore..... Vå face ti toti RECLAMÅ . Grozavilor . DOAMNA CIOARA STELIANA :: ARE DREPTATE : Solutii nu RECLAME :
Citim prin tot felul de publicatii, pe net asistam la tot felul de emisiuni la TV despre toxicitatea mezelurilor si preparatelor din asa zisa carne dar dati si solutii. Interziceti aceste retete nocive sau puneti pe piata si produse sanatoase fara adaosuri sa avem alternative. Nu ne ajuta cu nimic ca ne informati daca nu putem procura si produse ecologice. De ce nu se dau niste legi prin care se interzic aceste adaosuri nocive ? De ce nu se interzic retetele nesanatoase cu aditivi nocivi? Ce sa mancam? Daca nu avem alternative eu consider chiar cinism in practica aceasta de informare (care este benefica) dar sa nu prezinti si alternativa....... Luati masuri nu va rezumati doar la informarea publicului
Posteaza comentariu