Exista diferente foarte mici in procesul de productie a cafelei sub forma solubila si macinata, ambele pastrand calitatea boabelor intacta. Afla cum este produsa cafeaua solubila si in ce cantitate se consuma!
Este usor sa ne inchipuim etapele prin care se ajunge la produsul final de cafea macinata, insa ce se schimba in procesul de productie pentru a obtine cafeaua solubila? In primul rand, specialistii sustin ca tehnologia utilizata in producerea cafelei macinate si solubile nu afecteaza calitatea boabelor si pastreaza intacte proprietatile lor.
Daca este sa vorbim despre diferentele in producerea celor doua produse finale, singura etapa care se adauga in cazul cafelei solubile consta in filtrarea apei prin una dintre cele doua tehnologii: spray-drying sau freeze-drying.
Cele 5 etape ale procesului de productie
Elena Casapu, specialist Nescafe in nutritie ne explica toate etapele esentiale prin care trec boabele de cafea pana sa ajunga la produsul final:
1. Recoltarea
Fructele plantei de cafea (numite cirese) se culeg manual, intrucat acestea se coc in diferite perioade ale anului;
2. Uscarea si selectarea
Fiecare fruct contine doua boabe verzi, care se extrag prin uscarea sau decorticarea fructului. Selectarea si amestecarea boabelor de cafea se face pe categorii de calitate si in functie de culoare si marime;
3.
Prajirea determina toate modificarile fizice si chimice ale boabelor verzi: greutatea boabelor este redusa cu 16%, se dubleaza in volum, culoarea trece de la verde pal la maro intens si capata gustul si aroma specifica. O conditie esentiala a prajirii este de a raspandi caldura, astfel incat toate boabele sa fie prajite pe toate partile in mod egal si in acelasi timp. Temperatura si durata procesului de prajire sunt controlate cu grija pentru a nu pierde aroma cafelei. In general, prajirea usoara confera boabelor o aroma mai blanda, prajirea medie produce o aroma bine definita si bogata, iar prajirea puternica da o aroma tare si distincta;
4. Macinarea
Boabele de cafea prajite, sunt apoi macinate pana capata aspectul unei pulberi aspre;
5. Spray drying si freeze-drying, doua metode folosite pentru cafeaua solubila
- In cazul metodei de spray drying, solutia de cafea este trecuta printr-un jet continuu de aer fierbinte la capatul unui cilindru inalt, iar pe masura ce picaturile cad, ele se usuca si se depun pe fundul cilindrului sub forma unei pulberi fine;
- In cazul freeze-drying, solutia de cafea este inghetata la -40°C, astfel incat se formeaza o pojghita subtire, care va fi apoi sparta in bucatele mici. Granulele formate sunt apoi puse in camere de vacuum. Vacuumul scade temperatura de fierbere a apei si aceasta se evapora chiar si la temperaturi atat de scazute, mentinand aroma cafelei si lasand in urma granule de cafea solubila.
Comentarii (19)
Dacă nu doriţi să renunţaţi la plăcerea unei cafele, însă doriţi să aveţi grijă de sănătatea dumneavoastră: aici găsiţi soluţia. Beţi cafea ganoderma, cu efecte benefice, încercaţi produsele DXN şi bucuraţi-vă de sănătate! La cafeaua Arabică din Brazilia de o calitate deosebită se adaugă extract de Ganoderma (de aceea se prezintă numai în formă instantă), astfel se obţine un produs de lux, care este unic nu numai datorită efectului benefic a ciupercii ganoderma, ci şi datorită efectelor pozitive asupra organismului .http://cafeasanatoasa.dxneurope.eu/products
Am descoperit acum 4 anit cafeaua de la nescaffe strong.Am incercat si alte game de cafele ce se fac repede si am revenit cu drah tot la strong . Acum nu imi lipseste niciodata din casa .Este exact pe gustul meu ... nici prea dulce nici prea amara ....eu o consider perfecta ....
cafeaua e buna pentru oricine
NICI O DIMINEATA FARA O CAFEA,SINGURUL LUCRU PE CARE IL FAC DIMINEATA CIND DESCHID OCHII DAU DRUMUL LA EXPRESO !!!!!!!
draga eu canb beau cafeaua nu pot sa dorm,..alta. :draga la mine e invers .. :eu ...cand dorm nu pot sa beau cafeaua !!!
CIT DE MULTA CAFEA VREAU
NU POT INCEPE NIMIC FARA EA, MAI ALES O NOUA ZI !!!!!!!!
ma trezejte si ma revigoreaza
dimineti fara cafea nu exixta in viata mea
Este licoarea care imi trezeste simturile ,pe care o savurez cu mare placere de cum deschid ochii dimineata ,care ma trezeste ,ma invioreaza si imi da putere .
Cand ma scol dimineata din pat primul gand imi este cum sa imi fac mai repede cafeaua
cand ma scol dimineata imi trebuie urgent o cafea doarece dorm in picioare si nu ma pot trezii
fara cafea nu pot trai mai ales dimineata daca nu o servesc ma doare capu toata ziua
Bunaaaaaaaaaaaaa...cafeaua de dimineta in special.Fara ea nu as mai fi eu.
Cred ca s-a sarit un pas...s-a trecut de la cafea in pulbere fina la solutia de cafea.
am devenit dependenta de ea!
la prima prima cafeau
Ce pot sa spun ca fara cafea nu as putea traii.Dimineata primul lucru care i-l fac este cafeaua apoi alte treburi.I-mi da putere.
Ce poate fi mai de pret dimineata ,dupa un somn odihnitor de seara,cand te trezesti in zori de zi ,cu un abur imbietor ce se tot flutura pe langa nasucul nostru si ne creeaza o pofta nebuna de cafea ,mai ales daca e si capucino, vai mie ,nu pot rezista tentatiei de a nu o gusta .Asta da dimineata buna si bineainteles ,de-abia acum dupa ce am savurat tot din ceasca de cafea ,sunt pregatit cu forte noi pentru a incepe ziua de munca si dispozitia necesara pentru tot ce am de facut astazi..Deci cafeaua o noua viata in fiecare dimineata!
Posteaza comentariu