"Poftele" alimentare denota unele carente in domeniul nutritiei, dar siaparitia unor boli, fiind intr-o oarecare masura semne de diagnostic.
Carne
Jinduiti dupa o friptura? O faceti poate pentru gustul ei placut,dar asemenea pornire arzatoare este si rezultatul unui deficit de proteinegenerat, mai ales, de eforturi fizice si intelectuale mari, care, sestie, necesita un nivel ridicat de aminoacizi esentiali. Este vorba side abuz de dulciuri (acestea oxideaza mare parte din proteine), de stressi consum de alimente toxice, din aceleasi motive. La fel de bine poatefi vorba si de unele boli (hepatite, anemii, hipertiroide, insuficientacorticosuprarenala, tuberculoza) care perturba sinteza albuminelor.
Grasimi saturate (unt, slanina, margarina, smantana, frisca)
Fara discutie ca deficitul de acizi grasi determina aceasta ravnire, insasi unele boli: hipertiroide, insuficienta corticosuprarenala, anemii,tuberculoza. La fel, este dovedit ca si tratamentul cu unele medicamente(Penicilina, Tetraciclina, Tiroxina, Tiroida, Heparina, Vitamina PP)provoaca aceeasi dorinta.
Grasimi nesaturate (alune, nuci, migdale, fistic, seminte de floareasoarelui, de dovleac si alte oleaginoase)
In afara placerii create de consumul acestora, sunt de incriminat, credem, si unele afectiunigenerate de carenta acizilor grasi nesaturati (boli cardio saucerebrovasculare, hipercolesterolemie, hipertiroidie, insuficientacorticosuprarenala). Trebuie acuzat, de asemenea si consumul excesivde grasimi saturate, a caror buna metabolizare presupune prezenta celordintai.
Dulciuri
Dau iama prin camara cu borcane de dulceata sau prin cofetarii in primulrand hipoglicemicii, ca urmare a deficitului de carbohidrati provocat,de regula, de eforturi fizice intense, diaree, febra si consumul excesivde grasimi. Unele boli (tumori de pancreas, insuficienta tiroidiana,hipercorticism, splenopatii) si tratamentul cu unele medicamente(corticosteroizi, Vitamina A + D2, Tiroxina, Penicilina, Tetraciclina)au acelasi efect. Pare paradoxal, dar hiperglicemicii si diabeticii audorinte asemanatoare, deoarece organismul lor nu poate utiliza surplusulde glucoza din sange.
Legume si fructe crude (rosii, morcovi, ridichi, varza, gulii, mere,pere, caise, piersici, prune, portocale, mandarine, papaia, kiwi,rodii)
Mai mult ca sigur este vorba de o lipsa de enzime provocatade consumul excesiv al alimetelor preparate termic (caldura, se stie,distruge enzimele) si de abuzul de grasimi, carne si dulciuri pentrudegradarea carora este nevoie de enzimele din legumele si fructelecrude. Consumul de alcool, cafea, droguri genereaza aceleasi dorinte,deoarece legumele si fructele crude sunt dusmani redutabili ai radicalilorliberi produsi in exces datorita acestor agenti toxici.
Lapte si branzeturi
Cu certitudine este vorba de un deficit de calciu,ca urmare a consumului excesiv de oxalati (cacao, ciocolata, spanac,stevie, macris), care distrug calciul din alimente si plasma. Poate fivorba insa si de unele boli cum sunt osteoperoza, insuficienta tiroidianasi paratiroidiana, hipercorticismul, insuficienta renala, ciroza hepaticacare necesita aport crescut de calciu. Cerinta de lapte si branzeturipoate fi si simptomul unui nivel scazut de triptofan si lisina dinorganism, aminoacizi care se gasesc mai ales in alimente. Diminuareaunor asemenea aminoacizi este reclamata, mai ales, de afectiuni aleglandei pineale (epifiza), insomnii, nevroze si stres.
Drojdie de bere
Daca atunci cand bunica sau soacra prepara cozonacii,ne repezim pofticiosi la pachetul de drojdie, nu exista nici o indoialaca ne lipseste din organism o mare parte din vitaminele B, care se gasescin special in acest produs. Asemenea cerinte denunta insa si unele boli:astenie, nevroze, anemii, hipercolesterolemie, afectiuni cardio saucerebrovasculare, care reclama un surplus din acest complex vitaminic.
Sare
Dorinta de a manca sare apare la carenta sodiului din organism,provocata mai ales de transpiratii excesive, diaree, tratament cudiuretice, consum excesiv de carbohidrati, dar este si semnul unor boli:inflamatii renale, insuficienta tiroidiana, hipercorticism, hipertensiunearteriala, obezitate. Este poate printre putinele pofte care nu trebuiesatisfacute in totalitate, deoarece sarea agraveaza chiar bolile pe carele reclama.
Banane si pepene galben
Aceste fructe sunt jinduite mai ales de cei cudeficit de potasiu provocat, de regula, de aceleasi cauze ca si carentade sodiu. Cerintele de potasiu trebuie insa satisfacute, deoarece potduce la afectiuni cardiace, astenie, anemii si alte asemenea boli.
Verdeturi (spanac, stevie, urzici, patrunjel verde, laptuci)
Asemeneapofte apar mai ales primavara dupa o iarna in care, de obicei, amdus lipsa de verdeturi si, in consecinta, de vitaminele si mineralelecontinute de ele (B2, B5, B9, K si respectiv magneziu, mangan, fier,potasiu). Acestea tonifica organismul, stimuleaza hematopoieza (nuzadarnic se spune ca primenesc sangele), reechilibreaza metabolismul siintaresc sistemul imunitar.
Alimente acre (otet, lamai, muraturi, bors)
Ele potolesc in primulrand greata provocata, in general, de deficite enzematice, consumexcesiv de alcool si grasimi, dischinezie biliara, sarcina, indigestiisi tratament cu antiacide. Dar pofta de acrituri anunta si unele boli:gastrite hipoacide, hepatite, colecistite, hipertiroidie, insuficientacorticosuprarenala.
Produse amare (grapefruit, laptuca, anghinare, aloe, pelin)
Potrivitmedicinei chinezesti, oricat ar parea de ciudat, asemenea pofte suntprovocate mai ales, de bolile cardiovasculare. Concluzia aceasta a fost,de fapt, confirmata de medicina clasica. Explicatia consta in faptulca alimentele amare sunt un puternic depurativ, care curata sangelede excesul de colesterol, toxine si, in general, de tot ce ingreuneazacirculatia sanguina si functionarea inimii.
Condimente iuti (ardei iute, piper, curyy, hrean)
Tot medicinachinezeasca ne spune ca ravnirea acestora este un semn al afectiunilorpulmonare, chiar daca lucrul acesta pare neverosimil. Fenomenul se explicaprin deficitul de oxigen din tesuturi indus de reducerea capacitatiifunctionale a plamanilor bolnavi. Condimentele iuti activeaza circulatiasanguina si, in consecinta, aportul de oxigen. Poate fi vorba si deinsuficienta cardiaca sau ischemica cerebrala, pentru a caror ameliorareorganismul cere asemenea produse din acelasi motive.
Ciocolata si cacao
Le dorim mai des pentru ca ne invioreaza datoritacontinutului in cofeina (100 g. ciocolata au circa 5 mg. de cofeina),dar este foarte posibil sa le jinduim si datorita consumului excesiv decalciu, organismul nostru solicitand oxalatii (100 g de ciocolata continpeste 500 mg. de acid oxalic) pentru a contrabalansa hipercalcemia.
© Copyright:
Comentarii (3)
sunt mai multe cauze care pot determina "pocnitul" oaselor. un control medical ar fi stas inainte de orice. sunt suplimente care ajuta la protejarea articulatiilor, tendoanelor, incheieturilor.... insa efectul pozitiv nu va aparea de pe o zi pe alta... cu rabdare orice se rezolva. spor sa ai
..asta in cazul fericit in care nu ai intoleranta la lactoza. incearca un iaurt simpli, degresat 0,1% grasime, cat si un supliment cu calciu si magneziu.
eu fumez de 2 ani si tot imi pomnesc oasele sa fie din cauza fumatului?fumatul iti manca calciul din corp?laptele m-ar ajuta ?
Posteaza comentariu