Soia: in ce afectiuni este indicata si contraindicata?

Ai inceput sa consumi soia? Daca nu, afla care sunt cele mai importante beneficii pe care le poate aduce asupra sanatatii tale si decide singur/a daca merita sa o introduci in regimul tau alimentar. Se spune ca soia este buna pentru o multime de afectiuni si daunatoare pentru altele. Care sunt acestea, precum si beneficiile pe care le aduce consumul de soia poti sa descoperi in randurile de mai jos.
Studiile realizate de-a lungul timpului au scos la iveala puterea acestui aliment:

  • reduce nivelul colesterolului rau;
  • reduce hipertensiunea;
  • impiedica dezvoltarea celulelor canceroase in anumite zone ale corpului;
  • mentine densitatea osoasa;
  • usureaza simptomele menopauzei;
  • intareste sistemul imunitar;
  • controleaza nivelul glicemiei la diabetici;
  • reduce inflamarile.


Soia si bolile de inima

In noiembrie 2000, Asociatia Americana a Inimii recomanda ca persoanele care au un nivel ridicat al colesterolului sa consume mai multe proteine derivate din soia (aproximativ 25-50 de g/zi), in locul celor asimilate din produsele animale. In urma cercetarilor efectuate s-a constatat ca intr-adevar proteinele din soia scad colesterolul "rau" LDL si numarul trigliceridelor din sange.

Avertisment! Expertii au specificat ca persoanele care au colesterolul in limite normale pot constata o schimbare nu tocmai benefica a nivelului de colesterol rau si a trigliceridelor.

Insa, Asociatia Americana a Inimii a atras atentia ca soia nu inlocuieste tratamentul standard in pentru reducerea colesterolului. Daca maresti consumul de produse din soia nu te gandi ca nu mai ai nevoie de medicatie! Persoanele cu un nivel ridicat al colesterolului trebuie sa-si continue tratamentul prescris si sa urmeze o diete saraca in grasimi. Prin urmare, soia trebuie sa fie considerata ca substitut al alimentelor bogate in grasimi saturate si colesterol, nicidecum ca o completare la aceste alimente. O dieta sanatoasa pentru inima trebuie sa includa si fructe, legume, cereale integrale, produse lactate degresate, oleaginoase, carne de pui, peste si vita (foarte slaba).

Dupa indelungi studii, Administratia Alimentatiei si a Medicamentelor (FDA) sustine ca o dieta saraca in grasimi si colesterol, dar cu un adaos zilnic de 25 g de proteine din soia poate reduce riscul de aparitie a bolilor cardiovasculare.


Soia si cancerul

Desi, numeroasele studii efectuate pe aceasta tema nu au demonstrat ca soia protejeaza organismul impotriva cancerului, exista dovezi concludente ca unele componente din soia impiedica dezvoltarea si raspandirea celulelor canceroase in corp.
Printre componentele din soia cu actiune anticancerigena se numara: inhibitorii de proteaza, fitatii, fitosterolii, saponinele, izoflavonele, fenolii, lecitina si acizii grasi omega-3.

Avertisment! Cu toate acestea, unele cercetari au identificat ca unele componente din soia asimilate la un anumit nivel in organism ar putea stimula dezvoltarea celulelor canceroase.

Majoritatea studiilor s-au centrat pe analiza posibilelor efecte anticancerigene ale produselor din soia, iar cea mai examinata substanta din soia este genistein, un izoflavon care are actiune asemanatoare cu un fitoestrogen (un hormon secretat de plante care, ajuns in organism, are asupra femeilor aceleasi efecte ca estrogenul secretat de ovare). Mecanismul exact prin care izoflavonele din soia pot afecta riscul de apartie a cancerului mamar este necunoscut si necesita studii detaliate.

Insa, cu toate ca studiile nu sunt foarte conclusive, specialistii recomanda pacientilor cu anumite forme de cancer mamar, precum si celor care au avut antecedente de cancer mamar la membrii apropiati din familie sa evite consumul de soia (sau alte produse cu un continut ridicat de isoflavone) sau sa-l limiteze pana la obtinerea unor rezultate mai detaliate.


Soia si menopauza

Inainte de instalarea menopauzei, femeile se confrunta cu o varietate de simptome deranjante (de exemplu, bufeurile) pe masura ce ovarele isi incetinesc productia de estrogen. Deoarece soia contine un hormon secretat de plante cu o actiune asemanatoare cu cea a estrogenului (fitoestrogen), unii experti sustin ca un consum ridicat de fitoestrogeni din soia ajuta la reducerea disconfortului cauzat de aparitia menopauzei.

Cercetarile in acest domeniu sunt deocamdata in stadiu preliminar.  In general, analizele efectuate pana in prezent demonstreaza ca soia reduce intensitatea si severitatea bufeurilor.
Insa, sunt necesare studii avansate in privinta avantajelor sau dezavantajelor aduse de izoflavone. Totusi se recomanda ca acestea sa fie obtinute din alimentatie mai degraba decat prin administrarea unor suplimente alimentare. In general, 1 g de proteina din soia contine 1,2 - 1,7 mg de izoflavone, in functie de tipul de boabe de soia folosite.


Soia si osteoporoza

Cele mai multe produse din soia contin calciu si izoflavone, care au proprietatea de a reduce riscul de osteoporoza. Nu toate aceste produse din soia pot fi considerate surse importante de calciu, daca efectuam o comparatie cu alte alimente bogate in calciu si cu care le putem inlocui pe primele. De exemplu, o ceasca cu lapte din soia fara un adaos de calciu contine o cantitate neglijabila din acest mineral (numai 9,8 mg per ceasca). Ca sa poti face o comparatie, trebuie sa stii ca laptele de vaca contine 302 mg de calciu per ceasca.

Pentru a preveni osteoporoza trebuie sa ai un aport insemnat de calciu si vitamina D, pe langa un program regulat de exercitii fizice. Institutul de Medicina a stabilit in 1997 ca atat barbatii, cat si femeile cu varste cuprinse intre 19 si 50 de ani sa consume zilnic 1000 mg de calciu, iar persoanele peste 50 de ani sa mareasca doza la 1200 mg/zi.

Cu toate ca soia contine substante precum fitati si oxalati ajuta la retinerea calciului in organism, cercetarile in domeniu arata ca absorbtia calciului din soia este identica cu cea din lapte. Singurul avantaj al laptelui din soia fata de cel natural in reprezinta faptul ca organismul retine o cantitate mai mare din calciul absorbit.


Soia si glanda  tiroida

Momentan nu exista nicio dovada concludenta ca un consum moderat de soia ar avea un efect advers asupra glandei tiroide.

Avertisment! Primele studii in domeniu au asociat consumul de soia cu formarea gusei, care se manifesta prin cresterea dimensiunilor glandei tiroide si se prezinta sub forma unei umflaturi la baza gatului.
Insa, expertii ne asigura ca persoanele sanatoase fara deficiente de iod si care consuma moderat produse din soia nu sunt expuse riscului de a face gusa.  

Gusa este o afectiune cauzata in primul rand de deficienta de iod din organism, nicidecum de un consum moderat de soia. Asadar, persoanele care nu asimileaza suficient iod sunt expuse acestui risc. De exemplu, vegetarienii care nu au inclusa in dieta lor alimente bogate in iod precum carnea de peste si produsele lactate prezinta un risc foarte ridicat de a se confrunta cu aceasta afectiune. De asemenea, marirea consumului de soia ca substitut pentru carne nu reprezinta tocmai solutia cea mai potrivita, deoarece poate creste riscul de gusa.

In concluzie, expertii considera ca izoflavonele din soia pot interfera cu glanda tiroida si pot afecta persoanele care sufera de hipotiroidism sau alte afectiuni ale glandei tiroide.


Soia si infectiile

In organism avem "bacterii sanatoase" necesare pentru o buna digestie si pentru buna functionare a sistemului imunitar in lupta impotriva infectiilor. Probioticele se gasesc in unele produse din soia nepasteurizate si fermentate. Acestea contin "bacteriile sanatoase" si le ofera protectie impotriva acizilor din stomac si alte bacterii daunatoare care le pot distruge.

Beneficiile pe care le pot aduce probioticele sunt:
  • controleaza nivelul colesterolului;
  • fabrica vitaminele;
  • au actiune anticancerigena;
  • usureaza simptomele de anxietate;
  • asigura buna functionare a intestinelor.

Daca vine vorba despre controversele legate de consumul de soia, trebuie sa constientizezi faptul ca avantajele si dezavantajele depind de cantitatea de soia consumata. Majoritatea expertilor sunt de parere ca o cantitate moderata (doza zilnica recomandata de Administratia Alimentelor si Medicamentelor este de 25 g/zi de proteina din soia) este benefica pentru sanatate.
Cu toate acestea, beneficiile unui consum regulat si pe termen lung trebuie investigate in studiile viitoare.


Proteinele din cele mai intalnite produse din soia

Miso (1 lingura): 2 g proteine; 7 mg izoflavone;
Boabe de soia galbene preparate (1/2 cana): 14 g proteine; 78 mg izoflavone;
Boaba de soia verzi preparate (1/2 cana): 11 g proteine; 49 mg izoflavone;
Boabe de soia uscate si prajite (1/2 cana): 34 g proteine; 110 mg izoflavone;
Lapte de soia fara imbunatatiri (1 cana): 9 g proteine; 24 mg izoflavone;
Faina de soia degresata (1 cana): 47 g proteine; 131 mg izoflavone;
Sos de soia din proteine hidrolizate (1 lingura): 2,4 g proteine; 0,1 izoflavone;
Sos de soia shoyu (1 lingura): 5,2 g proteine; 1,6 mg izoflavone;
Ulei de soia (1 lingura): 0 g proteine; 0 izoflavone;
Tempeh preparata (1/2 cana): 18 g proteine; 53 izoflavone;
Tofu moale (1/4 bucata): 6,5 g proteine; 20 mg izoflavone;
Tofu tare (1 felie): 4 g proteine; 24,5 mg izoflavone.
 

Comentarii (34)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • puslama pe 31 Mar 2013, 13:11
    soia

    mencincopski ? asta este un escroc, platit de cei intersati in productia de otravuri.

    3
    6

  • STIEGELBAUER pe 9 Ian 2013, 22:17
    isoflavonesoia 60mg pe zi

    am oetoporoza -4 gradu 1 si am citit ca daca iau zilnic 70mg soiaisoflavone capsule plus calciu e posibil sa fie mai bine.Nu as vrea sa fac bine pe o parte si sa-mi fac rau pe alta parte.astept un sfat. MERSI

    1
    1

  • STIEGELBAUER pe 9 Ian 2013, 22:17
    isoflavonesoia 60mg pe zi

    am oetoporoza -4 gradu 1 si am citit ca daca iau zilnic 70mg soiaisoflavone capsule plus calciu e posibil sa fie mai bine.Nu as vrea sa fac bine pe o parte si sa-mi fac rau pe alta parte.astept un sfat. MERSI

    2
    1

  • Savescu Alexandru pe 1 Aug 2012, 12:03
    Salut

    Un mic sfat in legatura cu latpele de soia: dupa ce l.ati terminat adaugati o banana per cana(numai in momentul in care o si beti ca se altereaza repede banana) nu cred ca a.ti mancat ceva mai gustos!

    3
    1

  • andrada pe 5 Iul 2012, 22:00
    soia

    p-asta cu soia nu o stiam eu citisem undeva ca si scortisoara scade colesterolul. dar daca in acelasi timp mancam porc, si salam si nu mai stiu ce fast food n-am facut nimic.eu am fost la clinicco cu mama mea, la urgente, a facut un pre-infarct, de fapt o criza de angina pectorala care ne-a speriat cumplit. se pare ca alimentatia a fost principalul vinovat. de fapt colesterolul. noi suntem din brasov si avem norocul ca am ajuns la clinicco

    4
    2

  • alin pe 20 Ian 2012, 03:59
    o cana de cate de faina de soia are 37 proteina? cate grame are cana?

    salut de ce nu merge?

    4
    2

  • Florin pe 7 Oct 2011, 11:26
    Soia este buna si pentru sufletul nostru.

    De astazi am inceput sa citesc foarte mult de Soia. Acest aliment nu poate sa ne produca mai multe daune in corp decat produsele consacrate, lapte de vaca sau carne. Dar aici nu doresc sa discut despre sanatatea mea, as fi prea egoist. In primul rand o sa ma simt mai bine pe plan psihologic. NU MAI PARTICIP LA GENOCID. Am vazut documentare la care am plans (si am 43 de ani) si cu greu am reusit sa vad sfarsitul. NOI nici macar nu stim ce se intampla in lume.. pentru bani. Bani pe care noi ii dam pe produse care in spate au o istorie zguduitoare. Si macar daca ar merita. Cred ca nu stiati ca atunci cand bem lapte de vaca sangele nostru devine acid. Organismul nostru imediat neutralizeaza aciditatea.(o veste buna)/ Dar vestea rea este ca atunci cand o neutralizeaza extrage fosfor si calciu din oase (rezerva noastra naturala). Fosforul este folosit in totalitate la neutralizare iar calciul este eliminat prin urina. Daca produsele lactate contin asa mult calciu si vitamine de ce in magazine si farmacii gasim asa multe suplimente de calciu si vitamine? Si exemplele ar putea continua. In documentarul vizionat imaginile m-au socat dar sunetul a fost cel mai rau. NU PUTETI sa va imaginati cum plange o mama dupa puiul sau. Va doresc o zi buna. Pentru mine deja devine mai buna. Azi mi-am comandat aparat automat de facut lapte din soia. Si este si ieftin, 355lei iar kg de soia nemodificat genetic este 5 lei.

    19
    1

  • MARY pe 12 Sep 2011, 17:28
    gustoasa

    Am facut sarmalute din soia cu miez de nuca si au iesit o minune gastronomica!

    12
    4

  • mariana pe 26 Apr 2011, 18:34
    soia-tratament

    pastilele de soia de la pronatura ,sunt f . bune pentru doamnele ce sufera de mastoza chistica.la mine a dat rezultate bune,am renuntat la tratamentul hormonal prescris de doctor

    7
    4

  • Maria pe 20 Mar 2011, 19:28
    consum de soia

    Eu consum frecvent lapte de soia preparat de mine cu cereale si este f.hranitor si gustos si ma simt si bine.Deci o recomand, e mai buna decat carnea sau pestele congelat de care nu stii ce surpriza te asteapta cand se dezgheata.

    12
    0

  • benigbf pe 19 Mar 2011, 20:51
    sanatate

    pai sigur,nu consumati soia caci carnea e mai buna dar va termina.Tot ce e natural este benefic sanatatii. 80 % mincati natural si 20 % mincati carne din animale de casa si totul va fi bine. Ori ce abuz poate dauna.Consumati din toate cite putin si va fi bine.

    5
    1

  • florina pe 17 Feb 2011, 11:02
    soia la menopauza

    Eu consum soia sub forma de capsule si sunt foarte benefice in primul rand sunt satioase si scade pofta de mancare un lucru foarte bun la menopauza.Sigur ca depinde de fiecare organism in parte . SANATATE MAXIMA

    4
    2

  • simona pe 26 Ian 2011, 08:42
    beneficii consum soia

    a nu se consuma soia prelucrat ci a se cumpara de la mag. naturiste. aceea este naturala si nemodificata. lapte soia ff bun cu masura si faciu cu aparat de facut lapte di f. multe cereale si simburi de fructe(cind se cumpara aparatul,cauta pe google, iti da si o carte cu o multime de preparate si lapte din toate minunile)este o achizitie fenomenala.

    6
    0

  • romica amarandei pe 8 Nov 2010, 10:15
    triciclidele si soia[snitele de la magazin.

    i-mi puteti raspune oare la aceasta intrebare?si daca este contraindicata soia preparata.deci lipidele le am de 1033.75 iar trigly 351 .soia se gaseste in magazin sub forma de snitele.este indicata sau din contra multumesc.

    8
    2

  • Daniel pe 4 Iul 2010, 08:52
    scaderea colesterolului

    Am avut probl cu colesterolul, cu trigliceridele si cu greutatea. am consumat soia, am slabit, analizele au revenit la normal. voi consuma in continuare pt ca nu exista aliment care sa mi aduca proteina de calitate in fiecare zi. Consum faina de soia degresata si nu acea soia "texturata" care mi se pare dubioasa.

    3
    7

  • Maria pe 21 Iun 2010, 08:08
    soia

    Soia e foarte buna .nu ingrasa ..pentru menopauza ..e indicata ..eu consum si sunt multumita ..

    4
    2

  • vali pe 7 Apr 2010, 22:05
    soia

    as vrea sa stiu daca pot consuma soia in loc de carne deuarece am colesterolul mare nu stiu ce sa mai cred

    5
    2

  • m@tteo pe 31 Mar 2010, 19:27
    soia&carnea

    Mie mi se pare ca soia este foarte satioasa acum nu stiu daca are dreptate Ana in privinta soiei.

    2
    2

  • claudi@ pe 31 Mar 2010, 19:12
    s@ia

    Am gustato si eu si mi-a placut,acum nu stiu cat de daunatoare este.

    1
    1

  • FLORICA pe 1 Mai 2009, 21:28
    BUNA

    E REFERAT BUN.ARE DREPTATE IOANA, S-A DOCUMENTAT BINE IN CEEA CE PRIVESTE ACEASTA PLANTA CU EFECTE CURATIVE.

    1
    1

  • Soia_Soia pe 29 Ian 2009, 21:29
    Soia

    Soia este cea mai scarboasa .......

    7
    3

  • ana pe 6 Dec 2008, 13:54
    Soia

    Dauneaza mult in special produsele din soia. Nu este sanatoasa. Nu v-o recomand!

    7
    8

  • MOROSANU IONEL pe 1 Dec 2008, 14:55
    CITITOR

    Interesant si mult adevar, dar se produce la ora actuala pe plan mondial SOIA modificata genetic, in special pentru suplimentarea alimentatiei bovinelor pentru cresterea productiei de lapte.

    5
    1

  • kISOIASUL pe 19 Oct 2008, 13:10
    SOIA

    Da, este sanatoasa si chiar gustoasa. Poti gati orice, inlocuieste cu succes carnea.

    2
    2

  • ileana pe 12 Sep 2008, 15:02
    Soia

    Pe vremea lui CEAUSESCU nu erau asa de multe persoana OBEZE pentru ca se consuma SOIA. Intereseaza-te sa vezi ce buna este. Nu va mai dati cu parerea daca nu sunteti bine informati. ESTE FOARTE BUNA SI NICI NU INGRASA.

    4
    2

  • george pe 16 Mar 2008, 00:51
    Soia si ceausescu

    Ce mancam noi pe vreme lui ceausescu nu era soia, era o porcarie. Auzea cineva de proteine si de tofu??? Aiurea.

    5
    1

  • oproiu elena pe 1 Feb 2008, 20:14
    Soia

    Sunt impresionat despre tot ce am citit referitor la alimentatia cu soia. Am condamnat perioada ceausescu ca mancam soia dar nu realizam cat de benefica este pentru corpul nostru la o anumita varsta aceste informatii putem consuma soia in continuare deoarece este sanatos.

    4
    2

  • marc anghel pe 14 Ian 2008, 20:34
    Ce usor e sa confunzi soia cu balastru si soia prelucrata

    Foarte lejer este tratata soia de industrie si chiar incurajat a se consuma... zic ca nu are cum sa se puna in aceeasi lista cele doua forme de alimente soia boabe cu soia industrializata preparata si si conservata parca nu ar fi nimic de spus despre metodele si substantele de conservare folosite.

    3
    3

  • alin pe 30 Aug 2007, 22:17
    da e bun articolul.

    Atentie , sper ca ati inteles se recomanda SOIA , dar cu limita! fara excess , recomand 2 mese pe saptamana din cuburi de soia si un pahar de lapte de soia.

    2
    3

  • Cornel Betiuc pe 30 Aug 2007, 21:23
    despre soia

    ma gandeam sa trec la lapte de soia si cred ca o voi face,mai ales ca sunt predispus la colesterol mare....

    7
    2

  • mirela pe 30 Aug 2007, 13:20
    ...soia

    ...da, articolul abia acum l-am citit... e de meditat asupra acestei probleme... dar, putina, din cand in cand , tot voi consuma... (in per. de post ).

    2
    2

  • magda pe 27 Aug 2007, 18:15
    tot soia...

    De acord cu cealalta parere.Nu-ti vine nici sa mai privesti catre soia, oricite "beneficii" ar mai prezenta. Foarte, foarte bune asemenea articole. Multumiri!

    0
    3

  • adina svetlana pe 27 Aug 2007, 09:06
    soia

    Deja spunand ca exista pericolul sa dezvolti celule canceroase daca consumi soia, am iesit din lista cumparatorilor acestui aliment. Mai ales ca soia noastra este, dupa cum stim, modificata genetic.

    4
    6

  • ana pe 24 Aug 2007, 23:25

    pt.gravide.este.indicat.sa.consumi.soia?

    10
    6

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod