Întrebarea care apare în mintea multor oameni este cum poate o fostă gimnastă să facă reclamă la un aliment controversat şi să-l promoveze în şcoli ca fiind unul potrivit pentru alimentaţia copiilor?
Săptămâna trecută, Robert Turcescu a atacat-o într-un limbaj dur pe Nadia Comăneci pe motiv că face reclamă la margarină şi pentru că acest produs este promovat în şcolile din Bucureşti în cadrul unui program educaţional, ca fiind un aliment potrivit pentru copii. De asemenea, atacul a fost continuat de către Radu Banciu de la B1TV care îi dă dreptate lui Robert Turcescu referitor la faptul că promovarea margarinei printre copii nu este ceva lăudabil.
Drept urmare, Ministerul Educaţiei a demarat o anchetă pentru a verifica în ce condiţii un producător de margarină şi-a făcut publicitate într-o şcoală generală din Capitală.
Unt sau margarină. Care este diferenţa între cele două produse?
Atunci când vorbim despre unt sau margarină, trebuie să ştim că margarina a apărut în 1813 ca o soluţie mult mai ieftină de hrănire a trupelor lui Napoleon al III-lea, înlocuind untul scump din raţia soldaţilor.
Acest proces numit hidrogenare se realizează la temperaturi ridicate şi transformă grăsimile vegetale care iniţial sunt bune în unele de tip trans, adică acele grăsimi rele care scad colesterolul bun şi-l măresc pe cel rău. Acest lucru predispune la un risc mult mai ridicat de îmbolnăvire a inimii.
Ce recomandă specialiştii noştri?
Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare spune că materia primă în fabricarea margarinei sunt grăsimile sub formă de uleiuri şi care prin procesul de hidrogenare se transformă în grăsimi saturate solide la temperatura camerei. "Prin acest proces se distrug acizii graşi esenţiali şi se nasc acizii trans. Practic prin aceste modificări chimice este distrusă grăsimea naturală, care nu mai este recunoscută de organism, ceea ce înseamnă că o materie prima naturală supusă chimizării se transformă într-un produs artificial", adăugă speclialistul.
Nutriţionistul Lygia Alexandrescu declară pentru ziarul Adevărul că margarina nu trebuie consumată zilnic, iar tehnologia actuală permite fabricarea unui alt tip de margarină printr-un proces numit interesterificarea, prin care trigliceridele şi acizii graşi nu-şi schimbă structura, pentru că temperaturile sunt mai mici de 60, 70 de grade. „Pot apărea studii în câţiva ani care să ne spună că nici această margarină nu este bună.Este, totuşi, un produs de sinteză pe care corpul nu ştie cum să-l metabolizeze. (...) Un copil care consumă şi este încurajat să consume în mod frecvent produse de sinteză îl expune, pe termen lung, la obezitate, diabet şi multe alte probleme”, spune nutriţionistul.
Dr. Corina Zugravu, lector universitar UMF Carol Davila şi specialist în nutriţie ne spune că "majoritatea margarinelor tartinabile nu au grăsimi hidrogenate. În calitate de medic nutriţionist şi nu de expert pe piaţa de margarină, nu pot face considerente vizavi de toate produsele care există pe piaţă, pentru că nu am astfel de informaţii".
Dr. Ciprian Constantin, medic specialist „Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice” spune că margarinele tartinabile de calitate nu conţin grăsimi hidrogenate şi au o compoziţie nutriţională foarte bună. "Acestea sunt recomandate de către autorităţile în domeniu din diferite ţări sau de asociaţiile internaţionale de sănătate (WHO, AHA) tocmai pentru că au o cantitate mare de grăsimi bune. Cele mai multe conţin ulei de floarea soarelui şi în consecinţă sunt surse bune de acid linoleic (Omega 6). Există însă şi margarine care conţin alte uleiuri vegetale (de in, de rapiţă) şi prin urmare conţin o cantitate importanta de acid alfa – linolenic (Omega 3). În plus, margarina este o sursă bună de vitamine liposolubile (A, D si E)", spune specialistul.
Când a fost inventată margarina?
În 1813, chimistul francez Michel Eugène Chevreul a descoperit acidul margaric, prima componentă de bază a margarinei. Însă, abia în 1869, un alt chimist francez, Hippolyte Mège Mouriès, a inventat oleomargarina (cum a fost numită iniţial margarina) şi a patentat produsul. Scopul pentru care a fost inventată margarina este acela de a înlocui untul şi a fi un produs accesibil pentru armata franceză, dar şi pentru clasele de jos. Prin urmare, margarina a apărut la cererea lui Napoleon al III-lea care oferea un premiu celui care inventa un astfel de produs.
Deoarece margarina nu a cunoscut un succes în Franţa, în 1871 chimistul Hippolyte Mège Mouriès a vândut patentul firmei olandeze Jurgens, actualmente parte a grupului Unilever. Tot în acelaşi an, farmacistul german din Koln, Benedict Klein, a înfiinţat prima fabrică de margarină.
Cum arăta o reclamă la margarină în 1893
Comentarii (11)
daca ar depinde de mine as interzice categoric reclamele la margarina,vegeta si tot ce se stie sigur cat este de nociv,sunt asa de multe produse ca abia mai stim ce putem cumpara fara sa ne faca rau.desigur fiecare decide pentru el daca mai consuma sau nu margarina,insa specialistii care cunosc efectele nocive ar putea lua atitudine.din pacate medici corecti gasim din ce in ce mai rar,chiar ei ne recomanda sa o consumam ca mai apoi sa ne scrie retete care sa reduca colesterolul,trigliceridele si care mai de care cat mai multe medicamente...ca doar o parte din banii farmaciilor ajunge la ei,ce...nu stiti?cum se face ca pe o raza de 500 m de exemplu eu in zona casei am 7 farmacii...si va asigur ca toate functioneaza din plin,desi chiriile la parterul blocurilor este destul de mare...eu personal am consumat foarte putin timp margarina,cam prin anii '80,nu ma simteam bine si ma tot ingrasam,aveam deja artere infundate si risc de hipertensiune.apoi un medic care avea mai mult acces la informatie m-a sfatuit sa renunt definitiv la margarina.....si ghici...consum si acum dimineata o felie de paine unsa cu unt,laptele il iau de la tarani,deci nedegresat....si am mai mult colesterol bun decat rau,chiar am analizele mai bune comparat cu anii '8o.desigur fara abuzuri,totul e sa ai un control si sa nu sari calul cum se zice..cat despre vegeta si alte tipuri din astea nu mi-au placut si nu o sa consum vreodata.glutamatul si monoglutamatul...alte otravuri si mai periculoase continute de acest tip de produse
Margarina nu trebuie mancata in fiecare zi, din cand in cand e suficient sa te fereasca de paraziti intestinali - intrebati pe oricine care a facut medicina. Ca o paranteza parizerul cu hartie igienica e mai bun? Turcescu - un mare nimeni, un kix in toate, colonel !
scuze ...valorile indiferent de ce natura sunt
Daca nu aveti informatii ce contine aceasta margarina careia Nadia ii face reclama,de ce,,aruncati cu pietre?de la televizor nu o sa ai niciodata o informatie corecta,nemodificata mai ales cand e vorba de a provoca un subiect de scandal pentru marirea audientei...ceea ce ar trebui schimbat in tara asceasta este mentalitatea oamenilor nu reclama unei margarine care apartine unei companii de zeci de ani...cu traditie care se respecta. Ceea ce ne imbolnaveste cu adevarat in tara aceasta nu e margarina ci rautatea oamenilor care nu stiu sa respecte ceva bun facut prin munca cinstita...in spatele produselor facute de aceasta companie stau sute de oameni bine pregatiti de care nu tine nimeni seama...mai degraba crede un prezentator tv care vorbeste din ce aude sau ce crede el despre aceasta margarina.
hai ca le-a luat ceva timp sa isi dea seama ca imbecila aia promoveaza un produs daunator. sa-i dea lui fisu' sa manance asa ceva!
Urat cum lovim in putinele SIMBOLURILE care ne-au mai ramas si ne reprezinta cu mandrie!!!!! Este usor sa arunci cuvinte urate despre oamenii despre care nu stii mai nimic. Dar asta este o caracteristica de baza a noastra, a romanilor!!!!... Cati dintre dumneavoastra ati iesit in afara granitelor tarii, pe toate continentele, si cati dintre dvs. nu ati specificat macar o data ca veniti din TARA NADIEI COMANECI????? De ce ati crede ca banii incasati de Nadia pe reclama cu Rama i-a marit bugetul personal????? Ati uitat cate acte de caritate a facut Nadia in tara noastra, sau NU STITI ca are o fundatie prin care ajuta copiii????? Este usor sa arunci cu piatra si mai ales intr-un SIMBOL, sa puneti "la zid" si sa trageti cu arma...cand altii, au urcat-o unde sus, chiar daca ea nu le apartine. dar noi... ROMANII EI, ce facem????? A venit cumva la vreunul dintre noi si ne-a obligat sa consumam margarina??????? ne-a pus pe masa Nadia margarina ???? Suntem liberii nostri arbitri si suntem liberi sa alegem ceia ce consideram ca ne face bine!!!! Daca de numele NADIEI s-a auzit pe intreg mapamondul din '77 incoace, de Robert Turcescu cati au auzit????? Noi, romanii si in special cei care il urmaresc si le plac scandalurile mediatice si inca un numar, cred eu, nesimnificativ, din UE. Dar de NADIA????? De ce nu ne respecam valorile asa cum ar merita?????? Ca are bani????? E normal la performanta pe care a facut-o! Vi se pare mai normal sa aiba bani interlopii????? Ea i-a facut printr-o munca titanica de la o varsta frageda, ceilalti (si nu vreau sa generalizez), cum i-au facut????? Dar astia suntem noi, societatea actuala: avem criterii de evaluare, NON-VALOAREA, si ne mandrim al naibii... Pentru cati dintre cei care o judeca s-a cantat imnul tarii sau cati dintre cei care o judeca au facut ceva remarcabil in viata lor, de care sa fie mandrii????? Concluzia mea finala este ca "domnul" Turcescu a confundat numele si valoarea Nadiei cu a celor din cadrul emisiunilor lui... L-ati intrebat vreodata cam ce venit lunar are, care sa-l motiveze intr-atat incat sa arunce cu noroi in oricine si oricum???? Intrebati-l si atunci nu o sa va mai mire nimic, fiindca motivatia lui financiara este atat de mare incat ar fi in stare sa vanda si mama si tata pentru ea, intr-o tara lovita de o criza economica prelungita si cu un salariu minim pe economie de 800 de lei. Cred ca ar trebui sa-i ceara scuze public, daca nu cumva, a considerat ca numai asa i-ar putea atrage atentia...
DACA ACEST PRODUS MARGARINA NU ESTE BUNA PT ORGANISM DE CE SE MAI GASESTE PE PIATA SI CU ATAT MAI GRAV CA I SE FACE ATATA RECLAMA PT A SE CONSUMA CU MARE INCREDERE SI DE COPII CA EA CONTINE OMEGA 3 SI NU MAI STIU CE , NADIA FACE ACEASTA RECLAMA DE APROAPE UN AN, SI PT BANI SI PT RECLAMA DE CE OARE?CE PATIM NOI CEI CARE O CONSUMAM DE ATATA TIMP?
Nu ar trebui sa va mai mire atat ! Reclama e ptr produs bani, dar alegerea ne apartine. E adevarat ca micutii nostrii vor ce vad la tv, dar ii putem educa ca nu tot ce apare acolo e bine. Eu personal ce vad in reclame nu cumpar, incepand cu margarina si terminand cu dero.Sunt lucruri care nu se vand si astfel stiu ei sa le promoveze. Ce vegeta e sanatoasa ? Doar ca nu face reclama Nadia, asta e singura diferenta. Si ea treuie sa traiasca e om si ea.Margarina e cancerigena si asta mia spus un medic cu multa experienta, daca aveti posibilitatea cumparati unt natural facut de casa. Este singurul care e ok, restul....si vorbesc din perspectiva unei mame. Baietelul meu stie deja la 4 ani ca asa cum unele desene sunt agresive si nu e bine asa e si cu reclamele si mai nou in magazin isi alege singur ce fructe vrea. Totul tine de educatie ptr ca avem de unde ne informa.
Tot ce reusiti sa faceti alimentand acest "scandal" este sa ridicati mingea la fileul televiziunii B1. Baietii de acolo, disperati dupa audienta si implicit, bani, au generat un fals scandal (nu recunoasteti scenariul? se poarta..) Reclama asta este foarte veche, e matusalemica, abia acum au vazut-o baietii?? In plus, este posibil ca margarina respectiva sa fie una dintre cele bune si sanatoase, nu cred ca Nadia ar fi facut reclama fara sa se documenteze inainte; observati in ce alte reclame apare ea, nu-si asociaza imaginea decat cu brand-uri valoroase si cu traditie. Daca ar fi facut reclame numai pentru bani, ati fi vazut-o promovand produse si servicii dubioase.
Da si eu am fost intrigata, de fiecare data cand vedeam aceasta reclama cu Nadia Comaneci si am comentat-o mereu pt ca stiam ca nu o sa consume nimeni din familia ei asa ceva , atat de nociv , dar ,daca castigu ei a fost substantial ,altceva nu a contat
si ce daca o promoveaza in scoli la copii? va mai mirati? interesul lor e ca noi sa fim bolnavi? ca daca am fi sanatosi ce s-ar mai face oare medicii si companiile farmaceutice (ca industrie uriasa la nivel mondial)? suntem extrem de manipulati din punct de vedere al sanatatii, din pacate.
Posteaza comentariu